Azime Deniz: 'Savunmadan çıktık hamle sürecindeyiz'

Kobanê'de üçüncü ayına giren direnişte gelinen son aşamayı değerlendiren YPJ komutanı Azime Deniz, iki aylık savunma pozisyonundan sonra son bir ayda aktif savunma ve hamle pozisyonuna geçtiklerini söyledi.

Azime Deniz: 'Savunmadan çıktık hamle sürecindeyiz'
Kobanê'de üçüncü ayına giren direnişte gelinen son aşamayı değerlendiren YPJ komutanı Azime Deniz, iki aylık savunma pozisyonundan sonra son bir ayda aktif savunma ve hamle pozisyonuna geçtiklerini söyledi. Hamle ile birlikte birçok noktayı özgürleştirdiklerini aktaran Deniz, “üç cephede üstünlük bizde” dedi.


Kobanê savaşında zafer aşamasına geçtiklerini kaydeden Deniz, “Ancak Kobanê'nin her bir karışı bizim için ülke demektir. DAİŞ çeteleri tek bir karış toprağımızda olduğu sürece zaferden bahsedemeyiz” vurgusu yaptı.

YPJ komutanı Azime Deniz, DAİŞ çetelerinin yeniden büyük bir saldırı dalgası olasılığına da hazırlıklı olduklarını söyledi.

Deniz ile Kobanê'de başlayan hamle süreci ve cephelerdeki son duruma ilişkin konuştuk.

SAVUNMADAN ÇIKTIK, HAMLE SÜRECİNDEYİZ’

Bize Kobanê direnişinde geline son aşamayı değerlendirir misiniz?

Savaşın başında düşmanın Kobanê'ye yönelik kapsamlı işgal saldırısına karşı çok ciddi bir direniş geliştirdik ancak taktik olarak savunma pozisyonunda kaldık. Ancak son bir aylık süreçte savunmayı da bir kenara bırakmadan saldırı ve hamle pozisyonuna geçtik. Bu hamle ve saldırı pozisyonunu çok değişik taktik ve yöntemlerle sürdürüyoruz. Taktiğimiz genel anlamda sokak, ev, mahalle şeklinde alan tutma ve bu alanları koruyarak ilerleme şeklinde gelişti. Yani hamleyi vurma, darbeleme ve geri çekilme şeklinde yürütmedik. Düşmanı vurduğumuz, darbelediğimiz yerde alan ve mevzi tutarak gittikçe ilerleme kaydettik. Tabi bunu sadece alan tutma ve saldırma şeklinde yapmadık. Bu hamleyi başlatırken savunmayı da esas aldık. Savunma hatlarını daha da güçlendirdik ve yeni savunma teknikleri ile zenginleştirdik. Diyelim ki bir sokağı özgürleştirdiğimizde o sokağı aynı anda savunma hattına da dönüştürdük. Değişik ve zengin taktiklerle ve tek bir saldırı biçimine takılmadan son bir ayda önemli gelişmeler kaydettik. DAİŞ çeteleri bu biçimde zengin taktik ve feda ruhu ile başlattığımız hamle karşısında zayıfladı ve bize karşı bir çok noktada direnemedi.

Bu ay içerisinde özellikle de bizi zayıf düşüren noktalardan direnç geliştirerek DAİŞ çetelerine ağır darbeler indirdik diyebilirim.

Savunma pozisyonunda olduğumuz dönemde yine fedaice bir direniş içerisindeydik ama askeri bir güç ne olursa olsun sadece savunma da kaldığında darbe alması kaçınılmazdır. Bu anlamda bizde her saldırıya saldırı ile karşılık vermeye başladık. İki ay savunmada kaldıktan sonra saldırı pozisyonuna geçtik ve ''Kobanê Kurtuluş Hamlesi'' şeklinde bir hamleye dönüştürdük. İlk operasyonumuz Botan Mahallesine yönelik oldu. Bu operasyonda ciddi bir başarı sağladık. Çoğu yerde düşman çok ağır kayıplar verdiği halde biz daha az sayı verdik. Abartıldığı düşünülmesin istedik. Ancak verdiğimiz sayıların üstünde kayıplar verdirdiğimiz çok eylemimiz oldu.

HER CEPHEDE ÜSTÜNLÜK BİZDE

Üç cephede son durum nedir?

Üç cephede saldırı pozisyonuna geçtiğimizden bu yana ciddi ilerleme sağladık. Şu anda özellikle de Botan operasyonunda sonra Güney cephesinde epey ilerledik.48. Caddeyi geçerek güneyden Şehit Dicle mezarlığına doğru giden arazinin ucuna kadar geldik. Burada sadece bazı evlerde DAİŞ çeteleri kaldı. Doğu cephesinde ise savunma pozisyonunda olduğumuz dönemde DAİŞ çeteleri epey ilerlemişti ancak son hamle ile birlikte çok önemli noktalar DAİŞ çetelerinden temizlendi ve özgürleştirildi. Özellikle Halep yolunun elimize geçen kısmında rahat hareket ediyoruz. Daha önce orada rahat hareket edemiyorduk. Doğu cephesinde şu anda Medresa Reş olarak adlandırdığımız bölgenin sınırına vardık. Savunma hattı oluşturma temelinde hamlelerimiz devam ediyor. Doğuda da önemli noktaları alarak DAİŞ çetelerini doğuda daha da gerileteceğimiz koşullar hazır.

Batı cephesinde 29 Kasım'da gerçekleşen kapsamlı saldırıda DAİŞ çetesi bu cephede de zırhlı araç ve tanklar eşliğinde yoğun bir saldırı gerçekleştirmişti. Bu saldırının da kırılması ile birlikte Batı cephesinde herhangi bir saldırı geliştiremiyorlar. Yer yer çatışmalar var ancak savunma hatlarımızı koruyoruz ve bazen düşmanın buralardaki iç hatlarına kadar giderek darbeler indiriyoruz.

HAMLE İLE BİRLİKTE MORAL ÜST DÜZEYDE

Hamle güçleriniz açısından nasıl bir moral düzey yarattı?

Saldırı hamlesinin bir diğer yönü de güçlerimizin üst düzeyde bir moral, motivasyon kazanmaları oldu. Daha önce de yüksek moralle savaşıyor direniyorduk ancak bir askeri güç savunma pozisyonunda olduğunda ister istemez moral açısından bazen zorluklar yaşanabiliyor. Şu anda manevi olarak da ciddi bir üstünlük sağladığımızı belirtebilirim. Saldırı pozisyonuna geçmemizin ardından arkadaşları tutmakta zorlanıyoruz. Bazen bizim planlamamız olmadığı halde bazı arkadaşların DAİŞ çetelerine eylem düzenleyerek bazı evleri tutuğunu öğreniyoruz. Kobanê'nin kurtuluşuna dair inancımız ve kararlılığımız hamle ile birlikte daha da ilerledi. Hamle yapmadığımız günlerde savaşçı yapımız rahatsız oluyor, bize eylem öneriyorlar. Güçlerimiz DAİŞ karşısında üstün bir moral ve maneviyat içerisinde hamlelerini sürdürecek.

KIŞ KOŞULLARINA HAZIRLIKLIYIZ

Kış koşulları savaş durumunu ne düzeyde etkiliyor?

Kış koşullarının tabi avantajları ve dezavantajları var. Ancak bizim için önemli değil, güçlerimiz hem moral hem de taktik açısından kış koşullarına hazır. Önemli olan savaş içerisindeki direniş ve inancınız. Düşman açısından araziyi kullanmak zorlaşıyor bu anlamda bazı avantajları da var. Ancak dediğimiz gibi biz kendimizi her şeye göre konumlandırıyoruz. Kış ya da başka mevsim koşulları direnişimizi etkilemez. Biz burada bir strateji ve hedefe kilitlendik.

DAİŞ'İN MEVCUT SALDIRI BİÇİMİ ZAYIFLIĞINI GÖSTERİYOR

DAİŞ çeteleri hamleniz karşısında nasıl bir pozisyon içerisine girdi?

DAİŞ çeteleri biz savunma pozisyonundayken daha çok kent içerisinde uygun olan silahları kullanıyordu. Çok fazla havan topu ve ağır silah kullanamıyordu. Ancak hamlemizden sonra DAİŞ çeteleri gerileme ve kırılma yaşadıkça havan saldırıları, bombalı araç ve intiharvari eylemlere girişti. Bu saldırı biçimi bir askeri gücün yaşadığı zayıflık ve kırılmayı gösterir. Düşmanın şu anda bulunduğu konum zayıfladığını ve kırılma yaşadığını gösteriyor. Ancak bu tarz bir saldırı biçimi ile de sonuç alamazlar. DAİŞ çeteleri bize karşı herhangi bir sonuç alamaz. Tüm saldırı tarzı ve düzeyine karşı hazırlıklarımız var.

YENİ SALDIRI İHTİMALİ VAR,HAZIRLIKLIYIZ

Yeniden kapsamlı bir saldırı ihtimali var mı?

DAİŞ çetelerinin saldırıları sürebilir. Biz dediğimiz gibi her türlü saldırıya hazırız. Tabi ki kapsamlı bir saldırı ihtimali her zaman vardır. Olmayacak bir şey değil. Ancak biz kendimizi zaman, kapsam açısından her türlü savaş durumuna hazırladık. Biz Kobanê'yi her koşulda savunacağız. Zaten her zaman takviye yapılıyor. Son dönemlerde savaşı yürüten komutanları, emirleri öldürüldü. Kırılma içerisindeler ancak dediğimiz gibi yeniden takviyelerle yeni bir saldırı dalgası daha gelişebilir.

KOBANÊ'NİN HER KARIŞ TOPRAĞI BİZİM İÇİN ÜLKEDİR

Şu anda zafer aşamasının koşulları oluştu diyebilir miyiz?

Evet, son hamlemiz ile birlikte aldığımız noktalar ve düşmana vurduğumuz darbeler ile zaferin koşulları olgunlaştı diyebiliriz. Ancak şunu belirtmek gerekiyor, Kobanê'nin her bir karış toprağı bizim için bir ülkedir. Bir karış toprağımızda DAİŞ çeteleri varsa ülke işgal altında sayılır bizim için. Bu anlamda biz Kobanê'nin bir karış toprağı bile DAİŞ kontrolündeyken zaferden ve başarıdan söz edemeyiz. Ancak Kobanê'nin her karışından DAİŞ çetelerini çıkaracağımız ortam oluştu diyebiliriz.

KOBANÊ GENÇLERİNE DAVET VAR

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Son olarak hamlelerimizin süreceğini ve DAİŞ çetelerini geriletmeye devam edeceğimizi belirtmek istiyorum. Bir mesajım da Kobanê'nin genç kadınları ve erkeklerine olacak. Mutlaka bu zafer aşamasında yer alsınlar. Gelsinler ve saflarımızda bizimle birlikte DAİŞ çetelerine karşı mücadele etsinler. Kobanê özgürleşecek ve onlarda bu özgürleşme aşamasında yer alsınlar. Kobanê gençlerini Kobanê'ye davet ediyoruz.

Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2014, 13:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER