Bakan Ağbal: MTV zammı 2018'de yürürlüğe girecek

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) yapılan yüzde 40'lık zammı savunurken, savunma sanayi yatırımları ve silah alımı için bütçeye ihtiyaç olduğunu söyledi. Zammın 2018'de yürürlüğe gireceğini belirten Ağbal, bu yıl araç alanların gelecek yıllara dönük ödenecek vergiler bakımından avantaj sağlayacaklarını ifade etti.

Bakan Ağbal: MTV zammı 2018'de yürürlüğe girecek
Türkiye’nin silah alımına yapılacak ödemenin 8 milyar dolarlık kısmını karşılamak için tüm vergilerin artırılmasına tepkiler sürüyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın dün yaptığı açıklamaya göre önümüzdeki yıldan itibaren MTV yüzde 40 artarken, sigara kağıdından kurumlar vergisine, kira gelirinden şans oyunları ikramiyesine kadar tüm dilimlerde de vergi artışa gidildi. Bu vergi artışında, THY’nin yolcu azlığı nedeniyle hangara çekilen yaklaşık 30 uçağına rağmen, ABD’den 11 milyar dolarlık Boeing uçak alımı için imza atması da etkili oldu.


Halka zam yağmuru olarak yansıyacak vergi zamları üzerine Ağbal bugün yeni açıklamalarda bulundu. İstanbul’da konuşan Ağbal, vergi artışlarıyla gelen Orta Vadeli Program’ın gelir artırıcı tedbirler olduğunu söyledi. Bakan Ağbal, yüzde 40’lık MTV artışının bu yıl otomobil alanlar için uygulanmayacağını açıkladı.

Ağbal’ın konuşmasında şu başlıklar öne çıktı:

OTONUN ÜLKEYİ GİRİŞ FİYATI DA ETKİLİ OLACAK: Şu anki motorlu taşıtlar vergisi sisteminde sadece motor hacmi ve araç yaşı belirleyici. Yeni sistemle birlikte aracın ülkeye giriş fiyatı da vergilemede etkili olacak. Bu da lüks araçların MTV’sinde önemli artışa neden olacak. Burada sadece binek otomobillere ilişkin bir vergi artışı olacak. Diğer araçlarla ilgili normal yeniden değerleme oranında artış yapılacak. Bana kızıyorlar ‘ya bu niye geldi?’ diye. 300 bin liraya araba alanın da vergisi aynı olsun, 50 bine aynı olsun denir mi? Sistem yanlış. ÖTV’de bu düzenlemeyi yaptık, bu sene MTV’de de yaptık.

MTV ARTIŞI 2018’DE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK: 2017 sonuna kadar eski sistem geçerli. Aslında avantaj var. Bu yıl içerisinde araba almak gelecek yıllara dönük ödenecek vergiler bakımından avantaj getiriyor.

SİLAH HARCAMASI: Türkiye bir yandan terörle mücadele ediyor. Türkiye gerek Suriye gerekse Irak’ta yoğun şekilde toprakların güvenliğini sağlamak için inisiyatifler aldı. Bizim şu an Suriye ve Irak’ta faaliyetler var. Türkiye sorumluluğunun gereğini yapıyor. Sadece bu değil, Türkiye cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu bir vizyon var. Savunmada olağanüstü projelere başladık. 21’inci yüzyıl dünyasında Türkiye sahip olacağı gücü realize edecekse savunma güvenlik alanında yapılmamış yatırımların yapılması ve teknoloji yoğun alanlarda bu projelerin yapılması lazım. Biz bu projeleri bugün yarın başlatmazsak, inanın çok geç kalırız. Cumhurbaşkanımız bu projelerle ilgili talimat verdi. Mühendislerimiz, üniversitelerimiz canla başla çalışıyor.

Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2017, 13:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER