Erdoğan: Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda hemfikiriz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Beştepe'de görüştü. Görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen iki lider; Suriye, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde yapılan bağımsızlık referandumu ve ikili ilişkileri değerlendirdiklerini söylediler.

Erdoğan: Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda hemfikiriz
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti nedeniyle Türkiye’ye geldi. Akşam saatlerinde Ankara’ya gelen Putin’i, Esenboğa Havalimanı’nda Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov ve beraberindeki heyet karşıladı. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne geçen Putin, Erdoğan’la görüştü.

Görüşmenin ardından Erdoğan ve Putin ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ilk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan konuştu. Görüşmede bölgesel gelişmeleri ele aldıklarını aktaran Erdoğan, ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda iki tarafın da kararlı olduğunu söyledi. Erdoğan, “İkili ilişkilerin güçlenmesi memnuniyet verici” dedi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) yapılan bağımsızlık referandumunun meşru olmadığını belirten Erdoğan, “Irak’ın ve Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda hemfikiriz. Referandumun hiçbir meşruiyeti yoktur. Dostça uyarılara rağmen referanduma giderek hata yaptılar” diye konuştu. Erdoğan, görüşmenin verimli geçtiğini düşündüğünü dile getirdi.

PUTİN: ÇATIŞMASIZLIK BÖLGELERİYLE ÖNEMLİ BİR BAŞARIYA İMZA ATTIK

Sputnik’in haberine göre Vladimir Putin, Erdoğan’la, Suriye’deki iç savaşın bitirilmesi konusunda atılacak adımları ve ikili ilişkileri görüştüklerini kaydetti.

IKBY’deki bağımsızlık referandumunun da gündeme geldiğini söyleyen Putin, “Bizim ilkesel tutumumuz Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında yer almıştır. İkili ticari ilişkilerimizi değerlendirdik. Bu sene, 7 ay içerisinde yüzde 30 ticaret hacmimiz arttı. Geçen seneki kaybı bu sene telafi ettik” dedi.

“Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri ilan edilmesiyle önemli bir başarıya imza attık” diyen Putin, 6’ncı Astana görüşmelerindeki kararların uygulanması konusunda ortak çalışma yapacaklarını belirtti. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2017, 11:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER