KDP: Türkiye vanayı kapatırsa petrolü Suriye üzerinden satabiliriz

Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) Rusya temsilcisi Hoşavi Babakr: Türkiye petrol akışını keserse, Kürtlerin petrolü Suriye üzerinden satmak gibi bir seçeneği var. Bu ihtimali Suriye ile konuşmayı planlıyoruz.

KDP: Türkiye vanayı kapatırsa petrolü Suriye üzerinden satabiliriz
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) iktidarda olan Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) Rusya temsilcisi Hoşavi Babakr, Türkiye’nin bağımsızlık referandumu nedeniyle petrol akışını durdurması halinde, petrolü Rusya’nın yardımıyla Suriye üzerinden ihraç edebileceklerini söyledi. Babakr Sputnik’e demecinde, “Kürtlerin petrolü Suriye üzerinden satmak gibi bir seçeneği var. Rusya’yla sevkiyatın Akdeniz üzerinden yapılması konusunda anlaşabiliriz. Bu ihtimali Suriye ile konuşmayı planlıyoruz. Zira Rusya’nın Suriye hükümeti üzerinde önemli bir etkisi var” dedi.


‘PETROL TÜRKİYE İÇİN DE YARARLI’

Babakr, Türkiye dahil çeşitli ülkelerin petrol akışının kesilebileceği yönündeki uyarılarının gerçekte uygulanabileceğine inanmadığını da belirtti. Iraklı Kürt yetkili, “Petrol akışı Türkiye için yararlı. Zira bunun için ödeme yapıyoruz. Petrol ve gaz akışı durursa ekonominin diğer alanları da zarar görür. Kürdistan’ın ana gelir kaynağı olan petrol gelirleri yok olursa alım gücümüz de olmaz. Dolayısıyla bu, Türkiye’den ithalatın azalmasına ve Türkiye’deki Kürtlerin hoşnutsuz olmasına sebep olur.” dedi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, IKYB’de 25 Ekim’de düzenlenen bağımsızlık referandumu sonrasında IKBY’den petrol akışının kesilebileceğini söylemişti: “Bir vanayı kapadığımız anda iş bitti. Bütün geliri meliri hepsi ortadan kalkıyor. TIR’lar Kuzey Irak’a çalışmadığı anda bunlar yiyecek, giyecek bulamayacaklar. Öyle bir duruma gelecekler. Niye? Mecburuz, yaptırım.” (Kaynak: Sputnik)

Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2017, 16:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER