Baluken: Metris Cezaevinde hasta tutsaklara işkence yapılıyor!

HDP Grup Başkanvekili Baluken, Metris Cezaevinde hasta tutsaklara insanlık dışı muamelede bulunulduğunu açıklayarak, konuyu Meclis'e taşıdı.

Baluken: Metris Cezaevinde hasta tutsaklara işkence yapılıyor!
HDP Grup Başkanvekili Baluken, Metris Cezaevinde hasta tutsaklara insanlık dışı muamelede bulunulduğunu açıklayarak, konuyu Meclis'e taşıdı.

HDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Metris Cezaevindeki tutsakların yaşadıkları sorunlara ilişkin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.


MESANE KANSERİ OLAN TUTSAĞIN İHTİYAÇLARI BİLE KARŞILANMIYOR


Baluken, Metris Cezaevinde 6 Ocak 2015 günü hasta tutsaklar ile yapılmış olan görüşme neticesinde; hasta tutsakların acilen hastaneye çağrıldığı hallerde dahi götürülmedikleri, hastaneye sevklerin 2 ayda bir yapıldığı, sevkler sırasında hasta tutsakların ring aracında kelepçeli olarak bekletildiklerini ve bu esnada ihtiyaçlarının karşılanmadığını belirtti. Baluken,  görüşülen tutsaklardan C.H.S.'nin mesane kanseri olduğu halde ihtiyaçlarının karşılanmadığı gibi saatlerce insanlık dışı muamele uğradığını ifade etti. Hasta tutsakların darp, hakaret gibi kötü muameleye uğradığını ve yine tutsaklara hastalıklarının ilerlemesine rağmen son durumları hakkında hiçbir bilgilendirme yapılmadığını kaydeden Baluken, şu bilgileri de verdi:

"Hasta mahpuslara yapılan kan tahlillerinin sürekli kaybedilmesi nedeniyle her seferinde yeniden kan tahlili yaptırılması, cezaevi idaresince hasta mahpusların ilaçlarının düzenli verilmediği yahut hiç verilmediği, sevk sırasında yapılan hak ihlallerine dair cezaevi idaresinin her seferinde sorumluluğu askerlere yüklemesi ve kendi sorumluluklarından kaçındığı, hasta mahpusların hastalıklarına uygun diyet programlarına hiç uyulmadığı, en acil durumlarda dahi en erken 4 saat sonra müdahalelerin gerçekleştiği, R Tipi Cezaevinde hasta mahpuslara ilişkin rehabilitasyon ortamının söz konusu olmadığı, diğer cezaevleri ile aynı koşullara sahip olduğu yönünde olumsuz uygulamalar tespit edilmiştir."

'AĞIR HAK İHLALLERİNİ ÇÖZMEYİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?'


HDP'li Baluken, Bakan Bozdağ'a konuya ilişkin şu soruları yöneltti: 


"Metris R Tipi Cezaevinin kuruluş amacı nedir? 


Metris R Tipi Cezaevinin yapılan başvuruları karşılayacak alt yapıya sahip olduğunu düşünüyor musunuz? Metris R Tipi Cezaevine yapılan yoğun başvurulara cevap vermek adına başkaca bir planlama yapılması gündeminizde midir?


Halihazırda hasta mahpusların mevcut ve çok kritik olan sorunlarının çözümüne yönelik çalışma yürütülmemesinin sebebi nedir?

Metris R Tipi Cezaevinde yaşanan sorunların gün geçtikçe artmasının sebebi nedir?

Metris R Tipi Cezaevi’nde hasta mahpuslar için uygun ortam ve rehabilitasyon koşullarının hayata geçmeme sebebi nedir?


Hasta mahpusların sağlık durumlarına ilişkin ivedi çözümler üretilmemesinin, hatta adeta ölüme sevk edercesine, hastaneye zamanında götürmeme, kan tahlillerinin saklanmaması, ilaçların düzenli verilmemesi şeklinde yaşanagelen keyfi yaklaşımın sebebi nedir?


Hasta mahpuslara işkence ve kötü muamelenin sebebi nedir? 


Hasta mahpuslara hastalıklarına özgü diyet programının uygulanmama sebebi nedir?


Metris R Tipi Cezaevinde yaşanan ağır hak ihlallerinin çözümüne yönelik bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? Bu konudaki
çözüm önerileriniz nelerdir?"
Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2015, 19:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER