PYD Eşbaşkanı Kobani’deki son durumu anlattı

Kobani direnişi 135. gününde YPG’nin zaferiyle son buldu.

PYD Eşbaşkanı Kobani’deki son durumu anlattı

Geçen hafta stratejik önemi olan Miştenur tepesini kurtaran Halk Savunma Birlikleri (YPG), bugün de kentin doğusundaki Kaniya Kurda mahallesi ve tepesinden Irak Şam İslam Devleti’ni (IŞİD) çıkardı. Peki kentte son durum ne? IŞİD’in saldırılarına başladığı 15 Eylül 2014’ten bu yana Kobani’den ayrılmayarak tarihi direnişte yer alan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Asya Abdullah sorularımızı yanıtladı.

Hamza Aktan: Bugün Kaniya Kurda’nın da kurtarıldığını öğrendik. Bu saatten sonra Kobani’nin içinde IŞİD’in kalmadığını söyleyebilir miyiz?

Asya Abdullah: YPG, YPJ, Şemsi Şimal (Kuzeyin Güneşi), Suvar Rakka (Rakka Devrimcileri) ve ÖSO’nun birlikte başlattıkları kurtuluş hamlesi bir süredir devam ediyordu ve hala da sürüyor. Doğrudur, Kobani’nin IŞİD’den kurtuluşu yolunda büyük başarılar elde edildi. Dolaysıyla şu anda kentin tamamına yakını YPG ve YPJ’nin kontrolü altındadır. Kurtuluş hamlesi hala devam ediyor. Ama bu hamlelere karşılık IŞİD’in de çabaları var, dışarıdaki güçlerini topluyor. Saldırmak ve katliam yapmak istiyor. Ama şu ana kadar başarılı olan herhangi bir hamleleri yok. Ne kadar toparlanırlarsa da tekrar darbe yiyorlar ve geri çekiliyorlar. Bunlar da buradaki direnişin sonuçlarıdır diyebilirim.

Hamza Aktan: Peki şu anda kentin yüzde kaçı YPG’nin elinde?

Asya Abdullah: Şu anda kentin tamamına yakını YPG’nin kontrolü altında.

Hamza Aktan: Yüzde yüz diyebilir miyiz?

Asya Abdullah: Biz yüzde yüz demeyelim de, kentin tamamına yakınının YPG’nin kontrolü altında olduğunu belirtelim. Bu kurtarma hamlesine dair sonuç ve detaylar da yakın bir zamanda kamuoyuna açıklanacaktır.

Hamza Aktan: “IŞİD güçlerini toparlamak istiyor” dediniz. IŞİD nasıl yapıyor bunu ve ne gibi bir planı olabilir?

Hamza Aktan: IŞİD şu ana kadar hem Irak hem Suriye’de girdiği her yeri alabiliyordu. Kobani’ye dair de böyle planları vardı. Ama Kobani’de aldıkları darbeler örgütsel yapılarında sarsıntılara neden oldu. Şu anda da kentin sokakları IŞİD’lilerin cesetleri ile dolu. Bunun için de ayrı bir temizlik gerekiyor. IŞİD’in Cerablus, Rakka, Tıl Ebyad gibi cephelerdeki güçlerini Kobani’ye doğru çekme yönünde çabalarının olduğunu öğrendik. Yani onların da çabaları devam ediyor.

Hamza Aktan: Peki IŞİD’in tekrar toparlanıp, kente saldırma tehlikesi var mıdır?

Asya Abdullah: Yani YPG’nin bu direniş ve özgürlük hamlesi devam edecektir. YPG de açıklamalarında bunu belirtmiştir zaten. Ama şu gerçek ki, biz şu anda Kobani’de başarı, IŞİD’den temizlenme ve Kobani’nin kurtuluşu aşamasındayız. Gün be gün bu kurtuluş çemberi genişliyor. Bunun için de büyük destek ve dayanışma elzemdir.

Hamza Aktan: Nasıl bir yardımdan bahsediyorsunuz?

Asya Abdullah: Bölgesel bir savunma gücü elzemdir. Bu savunma gücü için de özellikle silah konusunda desteğin olması gerekiyor. Çünkü IŞİD hala Kobani’nin civar bölgelerinde bulunuyor. IŞİD Rakka, Cerablus, Mınbic ve Tıl Ebyad’da durduğu müddetçe girişimlerde bulunmaya devam edecektir. Biz de önümüzdeki süreçte, Kobani’den sonra buralarda da IŞİD’e karşı hamlelerde bulunmayı umut ediyoruz. Aynı şekilde, bu bölgelerde yaşayan diğer Suriye halklarının da IŞİD’e karşı saldırıya geçmesini umuyoruz. Bunun için de ilk olarak savunma konusu, ikinci olarak da kuzeye giden halkımızın Kobani’ye geri dönüşü önemlidir. Savaş boyunca büyük yıkımlar meydana geldi, halka hizmet eden kurumlar dağıtıldı, altyapısı çöktü. Örneğin su, elektrik, sağlık kuruluşları ve diğer kurumların hepsi dağıldı. Bunun için önümüzdeki süreçte siviller için çok büyük yardımların yapılması gerekliliği ön plana çıkacaktır. Bu konuda tüm Kürt halkına, bölge halkına, uluslararası kuruluşlara Kobani’nin yeniden inşası için, buralarda kamp inşası için büyük görevler düşmektedir. Çünkü çok sayıda ailenin evi yıkıldı ve bunun için öncelikle buralarda barınma için kampların inşa edilmesi lazım.

Hamza Aktan: Peki Kobani halkı geri dönüyor mu? Ya da yakın bir gelecekte geri dönüşlere dair bir plan var mı?

Asya Abdullah: Bunun için bir plana ihtiyaca yok. Halk Kobani’nin özgürleşmesini bekliyor. Bu olduğunda halk da geri dönecek. Halk dönecek ama bu aşamada da Kobanililer büyük bir yardıma ihtiyaç duyuyor. Savunma, korunma, sağlık gibi konularda çok büyük yardıma ihtiyaç var.

Hamza Aktan: Son 4-5 aylık süreçte Kobani konusunda Türkiye’nin rolü çok tartışıldı. Türkiye’ye, cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a mesajınız ne olacak?

Asya Abdullah: Öncelikle şunu söyleyeyim, Kobani’deki zafer bölgedeki tüm halkların zaferidir. Bunun bölgedeki halklar üzerinde de büyük bir etkisinin olacağına inanıyoruz. IŞİD bölge halklarına ne kadar zarar verdiyse, Kobani’deki başarı da bölge halklarına bu ölçüde fayda sağlayacaktır. Türkiye ile sınırımız bir, birbirimizin komşusuyuz. Bugünden sonra da Kobani’nin çok büyük ihtiyaçları olacaktır. Türkiye ile bir sınır kapımız var. Bundan sonra demokrasi güçlerinden, sivil kurumlardan Kobani’ye gelip destek olmak isteyecekler açısından bir engellemenin olmaması gerekir. Hem Kobani halkının kentlerine dönüşü hem de Kobani’nin yeniden inşası açısından destek çok önemli. Bu konuda engellemenin olmaması önemli.

Hamza Aktan: Kobani’nin kurtarılması operasyonu köyler için de devam edecek mi?

Asya Abdullah: YPG yetkililerinin açıklamalarına göre, bu kurtuluş hamlesi devam edecek, IŞİD buradan çıkarılana kadar bu hamle aralıksız sürecek.

Hamza Aktan: IŞİD’in verdiği kayıplara dair ne bilgi verebilirsiniz? Örgüt üyelerinin kent içinde kalmadığına dair ne kadar emin olabiliyorsunuz?

YPG’nin operasyon yaptığı tüm bölgelerde çıkarıldılar, buralar tamamen temizlendi. Kentin çevresindeki bazı bölgelerde kalanlar da çıkarılmaya devam ediyor. Şu anda çok sayıda cenazeleri de kentte. Son günlerde çatışmaların olduğu bölgelerde cenazeleri duruyor. Hemen tüm sokaklarda cenazeleri var. Bu anlamda sağlık konusunda da Kobani’nin desteğe ihtiyacı var.

Hamza Aktan: Bugünden itibaren Kobani’deki peşmergeler açısından durum ne olacak? Kentte kalacaklar mı?

Peşmergelerle ilgili karar Kürdistan hükümetinin olacak. Son gelen grup da bir ay kalacak ancak devamında ne olacağına Kürdistan hükümeti karar verecek.

Söyleşi: Hamza Aktan

Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2015, 10:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER