Barzani: Şengal'deki IŞİD kuşatmasını kırdık

Irak Kürdistan Bölgesi İstihbarat Başkanı Masrur Barzani, IŞİD’in Şengal dağında aylardır devam eden ve binlerce Ezidi’nin bölgede mahsur kalmasına yol açan kuşatmanın kırıldığını söyledi.

Barzani: Şengal'deki IŞİD kuşatmasını kırdık

Irak Kürdistan Bölgesi İstihbarat Başkanı Masrur Barzani, Şengal Dağı’nda Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı alınmış en büyük zafere ulaştıklarını söyledi.

BBC’ye konuşan Barzani IŞİD’in Şengal Dağı’nda aylardır devam eden ve binlerce Ezidi’nin bölgede mahsur kalmasına yol açan kuşatmanın kırıldığını söyledi.

Barzani, Şengal Dağı çevresinde iki cepheden IŞİD mevzilerine saldıran peşmergenin geniş bir koridor açarak bölgede mahsur kalan binlerce Ezidi’yi güvenli bölgelere nakletmeyi başardığı söyledi.

“Çarşamba günü başlattığımız operasyonla Kürdistan’ın önemli bir bölümünü özgürleştirmiş olduk” diyen Masrur Barzani, Irak ordusunun ise operasyona destek vermediğini söyledi.

“Irak ordusundan ağır silah desteği istedik. Ancak maalesef bize mühimmat göndermediler. Operasyona katkıları sıfırdı.”

Çarşamba günü koalisyon güçlerinin hava bombardımanıyla koordineli biçimde başlatılan harekata yaklaşık 8000 peşmergenin katıldığı belirtiliyor.

Koalisyon uçaklarının Şengal çevresindeki IŞİD mevzilerine yönelik 45 saldırı düzenlediği ifade edildi.

3 Ağustos 2014’te IŞİD Ezidilerin yaşadığı Şengal’e saldırmış ve binlerce Ezidi katliamdan kurtulmak için Şengal Dağı’na sığınmış binlercesi de Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) oluşturduğu güvenlik koridorundan Rojava’ya geçmişti.

Bölgede PKK’nin askeri kanadı Halk Savunma Güçleri (HPG), YPG ve Peşmerge güçlerinin IŞİD’e yönelik operasyonları sürüyor.

ABD: Komuta kademesi hedefleniyor

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, koalisyon güçlerinin düzenlediği hava operasyonlarında hedeflerin dikkatli biçimde seçildiğini ve IŞİD’in komuta kademesindeki üyelerinin hedeflendiğini belirtti.

“Amacımız örgütün saldırı düzenleme kapasitesini ortadan kaldırmak” diyen Dempsey, Wall Street Journal gazetesine verdiği röportajda “Komuta kademesinden isimlerin etkisiz hale getirilmesi IŞİD’in planlarına darbe indiriyor” dedi.

Pentagon 3-9 Aralık tarihleri arasında düzenlenen hava operasyonlarında IŞİD’in Irak’taki askeri kanat lideri olan Abdel Basit ve IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi’ye enyakın isimlerden birisi olan Hacı Mutaz’ın öldürüldüğünü açıklamıştı.

Kasım ayında ise “IŞİD’in Musul valisi” olarak bilinen Radvin Talib yine hava saldırılarında öldürülmüştü.

Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2014, 09:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER