PKK bayrağı açan 10 Alman vekil için soruşturma kararı

Geçtiğimiz Kasım ayında Federal Meclis'te PKK bayrağı açan Sol Parti üyesi 10 parlamenter hakkında Berlin savcılığı soruşturma kararı aldı.

PKK bayrağı açan 10 Alman vekil için soruşturma kararı
Geçtiğimiz Kasım ayında Federal Meclis'te PKK bayrağı açan Sol Parti üyesi 10 parlamenter hakkında Berlin savcılığı soruşturma kararı aldı. Savcılık, PKK bayrağı açtığı gerekçesiyle dokunulmazlığı kaldırılan parlamenter Nicole Gohlke'yi destek veren vekillerin sosyal medyada paylaştığı fotoğrafı "suç" olarak kabul etti.


Münih'de 18 Ekim günü gerçekleşen Kobanê ile dayanışma gösterisinde PKK bayrağı açtığı için Federal Meclis Dokunulmazlık Komisyonu Sol Partili vekil Nicole Gohlke'nin dokunulmazlığını geçtiğimiz Kasım ayında kaldırmıştı. Bunun üzerine Sol Partili bir grup vekil, kararı protesto etmek amacıyla Federal Meclis'te PKK bayrağı açmıştı.

Ancak Berlin savcılığı PKK bayrağı açtıkları gerekçesiyle söz konusu vekiller hakkında soruşturma açma kararı aldı. Parlamenterler Diether Dehm, Karin Binder, Sabine Leidig, Pia  Zimmermann, Hubertus Zdebel, Wolfgang Gehrcke, Alexander Ulrich, Andrej Hunko, Kathrin Vogler ve Ulla Jelpke'nin bürosuna mektup gönderen savcılık soruşturma açıldığını bildirdi.

Savcılık, 13 Kasım günü 10 parlamenterin PKK bayrağıyla çektikleri fotoğrafı Facebook'ta paylaşmalarını "suç" olarak kabul ettiğini duyurdu. Savcılık karara gerekçe olarak Almanya'da 1993 yılından itibaren yürürlükte olan PKK yasağını gösterdi.

JELPKE: YASAK DERHAL KALKMALI

Sol Partili parlamenter Ulla Jelpke ise savcılığın soruşturma kararına sert tepki göstererek PKK yasağının bir an önce kalkmasını istedi. Yasağın Almanya'da yaşayan onbinlerce Kürt siyasetçi ve aktivisti kriminilize ettiğine dikkat çeken Jelpke, Ortadoğu ve Türkiye'deki gelişmeleri hatırlatarak, "Artık Almanya'da muhafazakar medya ve siyasetçiler bile PKK yasağının kaldırılması gerektiğini söylüyor" dedi.

Geçtiğimiz hafta ise 64 parlamenter ile Federal Meclis'te ana muhalefet partisi olan Sol Parti Grubu PKK yasağı için önemli bir girişimde bulunmuştu. Yasağın kalkması için Federal Meclis'e başvuran Sol Parti, Kürt özgürlük hareketinin Ortadoğu’da demokratikleşmenin motoru olduğuna dikkat çekerek, PKK yasağının kalkmasını istedi.

'ALMAN DEMOKRASİ'SİNİ LEKELEYEN KARAR

18 Ekim 2014 günü Münih'te DAİŞ çetelerinin saldırısı altında bulunan Kobanê ile dayanışma gösterisine katılan Federal Meclis üyesi Nicole Gohlke, PKK bayrağı açarak Almanya'da 1993 yılından itibaren yürürlükte olan PKK yasağının kalkmasını istemişti. Gohlke gösterisi sırasında  "Bu bayrak altında özgürlük, demokrasi ve insan hakları mücadelesi verildi" şeklinde konuşmuştu.

Olayın üzerinden bir ay geçmeden Federal Meclis'in Dokunulmazlık Komisyonu Sol Parti milletvekili Gohlke'nin dokunulmazlığının kaldırılmasına karar vermişti. Almanya'da yaşayan Kürtler ve sol/demokratik çevreler Gohlke ile dayanışma eylemleri gerçekleştirmişti.

Dokunulmazlık kararını protesto amacıyla Sol Partili 10 parlamenter ise Federal Meclis'te PKK bayrağı açmıştı.Vekiller daha sonra çektikleri fotoğrafı sosyal paylaşım sitelerinde paylaşmıştı. Ancak Facebook 24 saat geçmeden fotoğrafı parlamenterlerden Diether Dehm hesabından kaldırmıştı.

Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2014, 09:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER