Kürtler 10 Ocak'ta Paris'te yürüyor

Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013 tarihinde katledilen Kürt kadın devrimciler Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan (Rojbîn) ve Leyla Şaylemez (Ronahî) için Kürtler, Paris’te buluşuyor.

Kürtler 10 Ocak'ta Paris'te yürüyor
Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013 tarihinde katledilen Kürt kadın devrimciler Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan (Rojbîn) ve Leyla Şaylemez (Ronahî) için Kürtler, Paris’te buluşuyor. Katliamın ikinci yılında Kürtler, 10 Ocak'ta Paris'te, "Suskunluğunuz suç ortaklığınızdandır" sloganıyla yürüyecek.


Fransa Demokratik Kürt Konseyi'nin çağrısıyla bir araya gelen kurumların oluşturduğu tertip komitesi, 9-10 Ocak tarihlerinde yapılacak etkinlikler için eylem planını açıkladı. Paris'te yapılacak anma etkinlikleri, "Suskunluğunuz suç ortaklığınızdandır" sloganı altında yapılacak. “Hakikat ve adalet için yürüyüş“ ve “'Fransa, devlet çıkarları gereği politik bir katliam karşısında susuyor“ alt başlığıyla organize edilecek etkinliklere Kürt kurumlarının dışında Fransız kurumlar da aktif yer alıyor. Avrupa çapında Kürdistanlıları, Kürt dostlarını, aydınları, devrimci ve demokrat tüm kurum, kuruluş ve bireyleri bu eylem için seferber olmaya çağırdı. Yapılan hazırlıklara göre, katliamın gerçekleştiği 9 Ocak günü Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi önünden çelenklerle aile, avukat ve Kürt kurum temsilcilerinin katılımıyla Kürdistan Enformasyon Bürosu önüne kadar bir yürüyüş gerçekleştirilecek. Saat 11:30'da başlayacak yürüyüşün ardından Enfermasyon Bürosu önünde basın toplantısı düzenlenecek.

Ardından 10 Ocak günü saat 10'dan itibaren yürüyüşün başlayacağı Paris'in en büyük garlarından Gare Du Nord'da toplanılmaya başlanacak. 10 Ocak günü Gare Du Nord'dan Republique Meydanı'na kadar yapılacak yürüyüşün ardından Republique Meydanı'nda büyük bir miting gerçekleştirilecek.

Yürüyüş Tertip Komitesi yaptığı yazılı açıklamada, cinayetin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen hala aydınlanmadığına dikkat çekerek, “Geçtiğimiz yıl katliamın birinci yıldönümünden bir gün sonra katil zanlısı Ömer Güney'in MİT mensuplarıyla yaptığı görüşmenin ses kayıtları açığa çıkmıştı. Cemaat ve Erdoğan iktidarının kapışmasının ardından medyaya servis edilen ses kayıtlarında MİT'in Paris'te katliam planı ortaya çıkmıştı. Söz konusu kayıtların hemen ardından bu kez MİT mensuplarının imzasını taşıyan bir döküman basına servis edildi. Tüm bunlar, katil zanlısının Türkiye'ye geliş- gidişleri, MİT'le düzenli telefon trafiği ortadayken aynı zamanda Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ağzından katliamın paralel yapı tarafından işlendiğine dair cümleler dökülürken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada bir adım yol alınmıyor. Diğer taraftan katliamın yaşandığı Fransa'da soruşturma süreci halen devam ediyor” dedi.

'TÜRK- FRANSIZ İŞBİRLİĞİ SORUŞTURMAYI ENGELİYOR'

Fransız dosya hakimi hukuki yollarda tüm yazışmaları yapmasına karşın halen Türkiye'de başlatılan soruşturma kapsamında elde edilen veriler paylaşılmadığının vurgulandığı açıklamada, şunlara dikkat çekildi: “Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İçişleri Bakanı Manuel Valls, katliamdan hemen sonra yaptıkları açıklamalarda bu cinayetin en kısa zamanda aydınlatılacağını ifade etmişti. Bugüne kadar Fransız yargısının Türkiye'den istediği dosya ve talepler karşılanmamasına karşın Fransız hükümeti, söz konusu talebi siyasi ve ekonomik çıkarları nedeniyle Türkiye ile görüşmekten kaçıyor. Fransız hükümeti ailelerin tüm görüşme taleplerini bugüne kadar yanıtsız bıraktı. Senato'da Adalet Bakanı yargı önünde olan bir dosyanın tarafı yani madurlarıyla görüşmenin hukuken karşı taraf açısından kullanılabileceğini gerekçesiyle doğru olmayacağını ifade etmişti.”

'10 OCAK'TA PARİS'TE OLALIM'

Açıklamada, Avrupa'da yaşayan Kürdistanlı ve dostlarına 10 Ocak'ta yapılacak yürüyüşe katılma çağrısı yapıldı: “Kürtler, son iki yıldır adalet ve aydınlık taleplerini sürekli dile getiriyor. Her Çarşamba başta Paris'te olmak üzere Avrupa'nın değişik kentlerinde adalet ve aydınlık talebiyle eylemler gerçekleştiriliyor. Kürdistani kurumlar ilgili bakanlıklara sayısız görüşme talebi iletilmiş ama bu talepler her defasında yanıtsız bırakılmıştır. Kürdistani kurumlar, katliamın ikinci yıl dönümünde bir türlü bitmeyen bir soruşturma süreci ve katliamın emrini verenlerin çok açık olmasına karşın devletlerin bu durum karşısında aldığı tutumun tamamen oyalama ve zamana yayıp unutturma siyaseti olduğu belirterek 'suskunluğunuz suç ortaklığınızdandır' sloganı etrafında yürüyecek. Yapılacak yürüyüşe başta halkımız olmak üzere dost ve bütün demokratik çevreleri katılmaya davet ediyoruz.“

Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2014, 12:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER