Barzani'den Rojava Devrimi'ne ağır suçlama

Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, PYD’yi rejimle işbirliği içerisinde Batı Kürdistan’a silah zoruyla el koymakla suçladı.

Barzani'den Rojava Devrimi'ne ağır suçlama
Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, PYD’yi rejimle işbirliği içerisinde Batı Kürdistan’a silah zoruyla el koymakla suçladı.  Barzani, “Kürtlerin sadece bir örgütü rejimle işbirliği içerisinde ve silah zoruyla bölgeye el koymuş” dedi. Hendek konuşunda ise Kürt yetkililer çelişkili açıklamalarda bulundu.


SkyNewsArabiya televizyonuna konuşan Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, Batı Kürdistan devrimine yönelik ağır suçlamalarda bulundu. 

BATI KÜRDİSTAN'DAKİ KAZANIMLAR DÖNEMSEL MİŞ!

Barzani, “Şimdi Kürtlerin sadece bir örgütü rejimle işbirliği içerisinde ve silah zoruyla bölgeye el koymuş” diyerek, Batı Kürdistan’daki kazanımların “dönemsel” olduğunu savundu. Barzani, “Dönemsel kazanımlardır ve bunun varlık nedenleri ortadan kalkınca o da gidecek” dedi.

Bir yandan PYD’yi rejimle işbirliği içinde olmakla suçlayan Barzani, diğer yandan kendi kendisini yalanlayarak, PYD ile rejim arasında bir anlaşma olduğuna inanmadığını söyledi.

KENDİ KENDİSİNİ YALANLADI

Barzani şöyle konuştu: “Eğer bu grup ve rejim arasında, Suriye’deki Kürtlerin özerkliği için bir anlaşma varsa, ben bunu çok olumlu bir adım olarak değerlendiririm, ama hiçbir siyasi anlaşma olduğuna inanmıyorum. Bir siyasi anlaşma olduğuna dair elimizde hiçbir bilgi yok. Bana göre de Suriye’deki Kürtlerin ulusal ve idari haklarının tanınması çerçevesinde bir siyasi anlaşma yok.”

Barzani’nin bu açıklaması, Rojava sınırına kazılan hendeğe karşı Rojavalıların gösterdiği demokratik tepki sonrasına denk geldi. 9 Nisan günü yüzlerce genç hendeği protesto ederken, peşmergelerin açtığı ateş sonucu 18 yaşındaki bir genç ayağına isabet eden iki kurşunla yaralandı. 10 Nisan günü de binlerce kişi aynı yerde protesto gösterisinde bulunarak, Kürdistan'ı bölen sınırların kaldırılmasını istedi. Peşmergeler yeniden ateş açınca gerginliğe neden oldu.  Organizatörler, gerginliğin tırmanmaması için basın açıklaması yaparak dağıldılar. KDP hendeğine paralel olarak Türkiye de Batı Kürdistan sınırına hendek kazıyor.

YAVER’İN YARDIMCISI: HENDEK HÜKÜMET KARARI

Federal Kürdistan Bölgesi makamlarından hendeğe ilişkin çelişkili açıklamalar var. Hükümet henüz resmi olarak açıklama yapmadı, ancak Peşmerge Bakanı Yardımcısı Enwer Haci Osman, Rudaw TV’de katıldığı bir programda, hendeğin KDP tarafından değil Kürt hükümeti ve Peşmerge Bakanlığı’nın emriyle kazıldığını söyledi.  Osman, “sınırda istikrarsızlığı” gerekçe olarak sundu.  Osman da PYD’yi suçlayarak, neden meselenin bu kadar büyütüldüğünü anlamadığını savundu.  Osman, Hewler ile Kerkük arsındaki hendek ile Batı ve Güney Kürdistan arasındaki hendeğin bir farkının olmadığını belirtti.

YAVER: HENDEKTEN HABERİMİZ YOK

Yine Rudaw’a göre geçtiğimiz günlerde Peşmerge Bakanı Cabbar Yaver yaptığı bir açıklamada, Peşmerge Bakanlığı’nın hendekten haberinin olmadığını söyledi.  Osman ise, Yaver’in bu açıklamasını “sağlık durumu iyi değil” şeklinde kapatmaya çalıştı.

PEŞMERGE KOMUTANI: IRAK HÜKÜMETİNİN KARARI

Öte yandan Peşmerge komutanlarından biri Irak’taki Zaman gazetesine yaptığı açıklamada, sınır hattındaki kaçakçılığı hendeğe gerekçe olarak sundu.  Irak-Suriye sınırlarını kaçak yollarla geçtikleri gerekçesiyle 905 kişinin yakalandığını söyleyen Peşmerge komutanı, hendek kararının Irak ve Kürdistan hükümetleri tarafından alındığını savundu.

IRAK HÜKÜMETİ: BÖYLE BİR KARARIMIZ YOK

Rudaw’a konuşan Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin tanışmanı Ali Musavi, hükümetin hendek kazılmasına ilişkin bir kararının olmadığını söyledi.

Peşmerge kaynakları, Irak-Suriye arasındaki hendek 605 kilometrelik bir hendek projesinin olduğunu belirtiyor. Bu hendeğin tamamlanmasına 15 kilometrelik bir mesafe kaldığı kaydediliyor.  Hendekler çoğunlukla genişliği iki metre, derinliği ise 3 metreden oluşuyor. / anf

Güncelleme Tarihi: 14 Nisan 2014, 19:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER