Baydemir: Urfa'yı Kudüs'le, Roma'yla yarıştıracağız

BDP'nin Urfa Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Osman Baydemir, BDP Urfa İl başkanı Celalettin Erkmen ve beraberindeki partililerle birlikte Eyyübiye ilçesindeki tarihi kent bölgesinde bulunan Gümrük Hanı başta olmak üzere çarşı esnafını gezdi.

Baydemir: Urfa'yı Kudüs'le, Roma'yla yarıştıracağız
 BDP Urfa Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Osman Baydemir, esnaf ziyaretleri sırasında kentin Arap, Kürt ve Türk şehri olduğunu belirterek, "Urfa bir mozaiktir" dedi. İstanbul ne ise Urfa'nın da o olduğunu söyleyen Baydemir, " Urfa'mız öyle bir noktaya gelecek ki inşallah Kudüs'le yarıştıracağız, inşallah Roma'yla Vatikan'la yarıştıracağız. Urfa'nın kapısını bütün dünyaya açacağız" diye belirtti.


BDP'nin Urfa Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Osman Baydemir, BDP Urfa İl başkanı Celalettin Erkmen ve beraberindeki partililerle birlikte Eyyübiye ilçesindeki tarihi kent bölgesinde bulunan Gümrük Hanı başta olmak üzere çarşı esnafını gezdi.

Baydemir, esnafın yoğun ilgisi nedeniyle güçlükle ilerledi. Turistik gezi için başka şehirlerden Urfa'ya gelenler de Baydemir'e ilgi göstererek birlikte fotoğraf çektirdi. Göncüler Esnafı Kültür Sanat ve Yardımlaşma Derneği'nde de esnaf, Urfa'nın önemli zamanlarda siyasetçisinin etrafında kenetlendiğini söyledi. Esnaf teşkilatının yerel seçimlerde etkili olduğunu ifade eden esnaflar, Türkiye'de ekonomik sıkıntı yaşandığına işaret etti ve "AVM'ler almış başını gitmiş. Büyümüş ve gelişen toplumda bu tür olaylar olacak fakat küçük çapta ekmeğini, çoluk çocuğunun rızkını kazanan insanların da göz önüne tutulması sağlanmalı ve öyle politikalar geliştirmelidir. Şehircilik ona göre dizayn edilmelidir" diye kaydedildi. 

'YENİ BİR SAYFAYI BİRLİKTE AÇACAĞIZ'

Urfa Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Baydemir ise, Urfa'nın bir Arap, Kürt ve Türk şehri olduğunu belirterek, "Urfa bir mozaiktir. Urfa birlikte yaşamın, kardeşçe yaşamın, eşitçe ve huzur içerisinde yaşamanın sembol şehirlerinden biridir" dedi. Seçimin bir karnaval havasında geçmesi gerektiğini belirten Baydemir, "Urfa demokraside, hoşgörüde, kardeşlik mesajında Türkiye'ye örnek il olmalıdır" diye konuştu. Bütün amaçlarının şehre hizmet olduğunu ifade eden Baydemir, "Bu ekonomik politikayla, bu AVM politikalarıyla iflas eden siftah yapamayan, kepengini kapatıp bir daha açamayan yüzlerce esnafımız var. İnşallah Allahın izniyle 2014-2019 dönemi içerisinde tek bir kepengimiz kapanmayacak" diye konuştu. Zayıf olanların en çok sarıldıkları silahın iftira olduğunu belirten Baydemir, "Bu kentte kardeş kardeşe inşallah yan gözle bakmayacak. Kentin belediyesi halkın belediyesi olacak, şehrin şehr-ül emini, şehrin hizmetkârı olacak. Bu kentin hakkını, hukukunu, yüksek sesle savunulacak" şeklinde konuştu. 

Baydemir, "Bu kentin yöneticileri, bu kentin hizmetkârları, gerektiğinde bu kent için ağlayabilmeli. Bu kentte maalesef bu yeteri miktarda yaşam bulmadı. İnşallah yeni bir devir, yeni bir sayfayı birlikte açacağız. Ben ne söylersem söyleyeyim, diğer partilerimizin adayları ne söylerse söylesin, son noktayı siz koyacaksınız. Son nokta sizin iradenizdir. Urfa halkının iradesi nasıl tecelli ederse, benim başım ve gözüm üstünedir" diye konuştu.

'AİLEMİZDEN HİÇKİMSE BELEDİYE ÇALIŞANI OLMAYACAK'

Belediyenin hükümete yakın olması durumunda daha çok kaynak geleceği yönündeki algıya da Baydemir, "Eğer bu iddia doğru olsaydı 81 vilayet içerisinde, sosyoekonomik gelişmişlik endeksine baktığımızda, bu kadim şehrimiz, bu zengin şehrimiz, bu büyük potansiyele sahip olan şehrimiz, niye 73. sıraya kadar geriledi. Yerel yönetici, hükümete biat ettiğinde her defasında, hükümetin verdiğiyle yetinmek durumundadır. Hakkını hukukunu yüksek sesle ifade etme imkânını aslında elinden almış oluyor. Bize kapı kapanırsa, Allahın izniyle pencereden gireceğiz. Pencere kapanırsa bacadan gireceğiz. Baca kapanırsa esnafımızın da desteğiyle tünel kazıp yine içeri gireceğiz. Mutlaka bu kentin hakkını, hukukunu bu kente kavuşturacağız" şeklinde konuştu.

10 yıllık büyük şehir belediye deneyiminin arkalarında olduğunu vurgulayan Baydemir, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu 10 yıllık deneyimde rabbime binlerce kere şükürler olsun tertemiz bir alın akı var. Maaşımız dışında kuruş haram olsun bize. Ailemizden tek bir Allah'ın kulu belediye çalışanımız olmayacak, belediyenin ihalesini almayacak. Belediye halkın malıdır. Belediyenin her kuruşu caminin seccadesidir. Ona ihanet halka ve hakka ihanettir. Bu perspektifle on yıl boyunca, bir yerel yönetim deneyimini ortaya koyduk. Rabbime şükürler olsun Diyarbakır'da hangi insana, hangi esnafa sorarsanız inşallah iyilikle bahsedeceklerdir. Ve inşallah o deneyimi Urfa'ya aktarıp, Urfa'mızı çok daha iyi bir noktaya getirmenin imkânına sahip olacağız."

'URFA'YI KUDÜS'LE ROMA'YLA YARIŞTIRACAĞIZ'

Urfa'nın olanak ve fırsatlarından söz eden Baydemir , "Urfa turizm cennetidir. Sadece inanç turizmi de değil, aynı zamanda kültürel turizmin de cennetidir. Şaha kaldırmamız lazım bu kenti. Urfa'mız ticaret merkezidir. İstanbul ne ise, Urfa'mız odur. Urfa'mız öyle bir noktaya gelecek ki inşallah Kudüs'le yarıştıracağız, inşallah Roma'yla Vatikan'la yarıştıracağız. Urfa'nın kapısını bütün dünyaya açacağız. Ve Urfa'mız Ortadoğu'nun barış merkezidir. Ortadoğu halklarının bir arada yaşamasının sembol kentidir. İşte Kürtler, işte Türkler, işte Araplar, işte yerliler tam da buradaki barış, buradaki huzur, buradaki kardeşlik, emin olun Qamışlo'ya, Bağdat'a yansıyacak, emin olun Ankara'ya da yansıyacak. Türkiye'nin bana göre en önemli mozaiklerinden bir tanesi, en önemli aynalarından da bir tanesidir Urfa şehrimiz. İnşallah bu güne kadar halkımızın huzurunda mahcup olmadık, bundan böylede Urfa'mızın, Urfa'da yaşayan halkımızın huzurunda inşallah mahcup olmayacağız.

'KENTTE KAPANAN KEPENKLERİ AÇACAĞIZ'

Küçük ve orta ölçekli esnafın korunmadığı sürece kalkınmanın mümkün olmadığını ifade eden Baydemir, esnafın yakındığı AVM'ler konusunda esnafa hak verdi. Büyük AVM'lerin ürünlerinin tamamına yakınını kentlerin dışından getirdiğini, AVM'lerdeki şirketlerin vergilerini batıdaki diğer kentlere yatırdığını ve dolayısıyla bu anlamda kentlere katkısının sınırlı olduğunu belirten Baydemir sözlerini şöyle sürdürdü: "O halde bizim yapmamız gereken, küçük ve orta ölçekli esnafı desteklemektir. Benimde esnaf kardeşlerime çağrım var. Bu konuda da inşallah çok sık kapınızı çalacağım. Eğer ayakkabı satıyorsanız, on kişi yirmi kişi bir araya gelin bir atölye oluşturun. Ayakkabıyı Urfa'da üretelim. Urfa'da üretelim ki katma değeri Urfa'ya kalsın. Bizim çoklu ortaklıklar kurmamız lazım, bu bölgenin az gelişmiş olmasının bir nedeni de çoklu ortaklık kültürünün zayıf olmasıdır. Vallahi kapınızın önünde dikileceğim. Sizi ortaklıklara teşvik edeceğiz inşallah. Çünkü bir elin nesi var, iki elin sesi var. İki el değil üç el, dört el, on el, yüz el bir araya gelip fabrikalar kurmamız lazım. Atölyelerden başlamamız lazım ve emin olun Urfa bir ticaret merkezi olacak. Çünkü buralarda ürettiğimiz ürünleri inşallah Ortadoğu pazarına sürme imkânına sahip olacağız. Benim sizden ricam müsterih olun. Bu kentte kapanan kepenkleri de inşallah açacağız."

BDP Urfa İl Eş Başkanı Celalettin Ekmen, BDP PM Üyesi Mihdi Aslan, BDP Ceylanpınar Belediye Başkan adayı Av. İsmail Arslan'nın da aralarında bulunduğu binlerce kişi BDP ilçe binası önünde bir araya geldi.

PKK, KCK ve YPG barakalarının yanı sıra "Önder Apo'ya özgürlük, Kürdistan'a statü", "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın", "Tutsaklar bizim onurumuzdur" dövizleri taşıyan kitle çarşı merkezinde bulunan çarşı merkezine kadar yürüyüş yaptı. Yürüyüş boyunca sık sık "Biji Serok Apo","Biji YPG" ve "gençlik Apo'nun fedaisidir" sloganları attı. Binlerce kişinin katılımı ile yürüyüş karnaval alanına dönüştü. Seçim bürosu önünde konuşan BDP PM Üyesi Mihdi Aslan Rojava özerkliğini selamladı. Aslan; "Kürdistan'ın dört parçası arasında hiç fark yok. Rojava ve özerk kantonlarını selamlıyorum. Mardin eyaleti, Amed eyaleti, Antep eyaleti peşinizden geliyor. Ellerimiz mutlaka kavuşacak birbirine" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından seçim bürosunun açılışı davul zurna eşliğinde binlerce yurttaşın katılımı ile yapıldı.  / anf

Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2014, 15:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER