Bayık: Müzakere olursa çekilme devam eder

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Türkiye devleti ve hükümetinin İmralı’daki görüşmeyi diyalog aşamasında tutarak müzakerelere geçmeyi önlediğini belirtti.

Bayık: Müzakere olursa çekilme devam eder
KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Türkiye devleti ve hükümetinin İmralı’daki görüşmeyi diyalog aşamasında tutarak müzakerelere geçmeyi önlediğini belirterek, “"Hükümet gerçekten müzakere yönünde adım atar ve bu konuda bize güven verirse elbette ki geri çekilmeyi sürdürürüz" dedi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, İMC televizyonunda dün akşam yayınlanan programda İMC TV Haber Müdürü Hamza Aktan’ın sorularını yanıtladı.

Devletle ile hareketleri arasında birkaç yıldır süren görüşmelerin devletin tutumu nedeniyle diyalog aşamasında kaldığını söyleyen Cemil Bayık, şöyle konuştu:

"İster Oslo'da, ister İmralı'da olsun görüşmeler diyaloğu aşmadı. Diyalog süreci hem Oslo'da hem İmralı'da çoktan tamamlandı. Çoktan müzakerelere geçilmesi gerekiyordu ama Türkiye devleti ve hükümeti işleri hep diyalog aşamasında tutmaya çalıştı. Müzakereye geçmeyi önledi hep.

 Halbuki birinci aşamada esirleri bırakmıştık. Bu birinci aşamada görev ve sorumlulukları zamanından önce başarıyla yerine getirdik. Türk hükümeti ve devleti, müzakere aşamasına gelince, burada adımı atmadı, işi sürencemeye bıraktı. Kendine göre insiyatifi ele geçirmek istedi. Sözde süreci yürütmeye götürerek, seçimlere kadar çatışmasız bir ortamda yürütmeyi amaçlıyordu. Anlayacağınız seçimlere kadar çatışmasız bir alanda yürüterek, böylelikle başarı sağlamak istedi. Biz bu tehlikeyi anladık ve buna göre önlem aldık."

HÜKÜMET OYALAMAYI POLİTİKA HALİNE GETİRDİ

Hükümetin çözüm adımları atmak yerine oyalamayı ve zamana yaymayı politika haline getirdiğine dikkat çeken Bayık, KCK'nin attığı adımları hatırlattı:

"Halbuki birinci aşamada esirleri bırakmıştık. Bu birinci aşamada görev ve sorumlulukları zamanından önce başarıyla yerine getirdik. Türk hükümeti ve devleti, müzakere aşamasına gelince, burada adımı atmadı, işi sürüncemeye bıraktı. Biz bu tehlikeyi anladık ve buna göre önlem aldık."

AKP'nin bir çözüm planı olmadığını söyleyen Bayık, İmralı'da Öcalan'ın koşullarının da değişmesi gerektiğine işaret etti ve şunları söyledi:

"Çekilmenin yeterli sayıda olmadığı sözleri, haksız eleştirilerdir. Kamuoyunu aldatmaya yönelik bir açıklamalardır. Suçlarını örtbas etmek için yapılmaktadır. Dünyanın hiç bir yerinde, hiç bir örgüt, bizim yaptıklarımıza benzer bir hareket yapmamıştır. Bunun karşısında hükümet ne yaptı, ya da bir program belirledi mi? Hayır bunu kimse bilmiyor. AKP'nin çözüm programı nedir bunu kimse bilmiyor. Bize yansıttıkları herhangi bir program yoktur. Bu süreçte Öcalan ile yapılan görüşmeler var ve verdikleri sözler var. 1 Haziran'a kadar bu süreç tamamlanacak sonra da müzakere başlayacaktı. Yapılmadı, gerekçe olarak da yeni katılımlar var çekilme olmadı gibi bahanelerle bu süreci başlatmadılar."

Türkiye'de Kürt sorunu çözülmeden, ileri demokrasinin gelişmesinin mümkün olmadığını ifade eden Bayık, yeni anayasaya acilen ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Hükümetin, sıkıştığını ve bu yeni dönemde mecburen çözüm paketini gündeme getirdiklerini anlatan Bayık,  "Sıkıştılar, haliyle bu paketi gündeme getirdi. Bu nedenle seçimlere kadar götürmek istiyor. Çekilmeyi durduğumuzu söyledik. Eğer hükümet müzakerede adım atar ve güven verirse elbette ki geri çekilmeyi sürdürürüz. Biz geri çekilmeyi durdurur ve ateşkesi sürdürürken, herkesi uyarmak istedik” diye konuştu. / Özgür Gündem
Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2013, 10:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER