BDP ve CHP ''Yolsuzluk'' için Meclis Araştırması İstiyor

BDP Grup Başkan Vekilleri ve CHP Milletvekili Tanrıkulu Meclis Başkanlığı’ndan yolsuzlukla ilgili Meclis Araştırması talebinde bulundu. BDP’ni ikinci araştırma talebi ise derin ve paralel devlet yapılanmaları üzerine.

 BDP ve CHP ''Yolsuzluk'' için Meclis Araştırması İstiyor
 Yolsuzluk soruşturmaları ile ilgili Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkan Vekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken’den iki ayrı Meclis Araştırması önergesi talebi Meclis Başkanlığı’na iletildi.

BDP Milletvekilleri yolsuzlukla ilgili önergenin yanı sıra bu soruşturmalar kapsamında bürokrat ve milletvekilleri tarafından dile getirilen “paralel devlet ve derin devlet” yapılanmalarına ilişkin de Meclis Araştırması talep etti.

CHP: Türkiye yolsuzlukta 54. sırada

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu önergesinin gerekçesinde Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2012 Yolsuzluk Algı Endeksi'nde, Türkiye’nin 176 ülke arasında 49 puanla 54. sırada yer aldığı belirtildi.

 “ İçişleri Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşların yaptıkları ihaleler yolsuzlukla mücadele için araştırılmalı, sorumluları belirlenmelidir” diyen Tanrıkulu “İçişleri Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşların düzenledikleri ihalelerdeki yolsuzlukların belirlenmesi ve hükümetin bu konudaki yetersizliklerinin araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98’inci, İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını” istedi.

BDP: Yolsuzluğun siyasi arka planı

BDP Iğdır Milletvekili Buldan ve Bingöl Miletvekili Baluken’in imzalarıyla verilen önergede de aynı maddelere atıfla “Türkiye’deki seçilmiş siyasetçilerin ve atanmışların içerisinde bulundukları veya bizzat organize ettikleri yolsuzlukların araştırılması amacıyla Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ve teklif ederiz” ifadeleri yer aldı.

Önergenin gerekçesinde “yolsuzluğun siyasi arka planın da olduğu, Türkiye’nin başta Kürt sorunu olmak üzere köklü sorunları çözememesinden kaynaklı gelişemeyen demokrasi ve hukuk devleti niteliğinin yolsuzluk girişimlerine zemin hazırladığı” ifadeleri yer aldı.

Paralel devlet, derin devlet

BDP ayrıca  "Türkiye Cumhuriyeti kurumlarına yerleşmiş, gücünü kamu otoritesinden alan, çeşitli uluslararası bağlantıları bulunan ve son dönemlerde üst düzey bürokrat ve seçilmişler tarafından da ismi açıkça telaffuz edilen paralel devlet ve derin devlet yapılanmalarının açığa çıkarılması, demokratik teamüllerin ve hukuk normlarının geçerli olduğu bir sisteme geçilmesinin önünün açılması amacıyla" Meclis Araştırması talep etti. 

Önergede “Türkiye’de demokratik kültürün yerleşememesi, hukukun üstünlüğünün sağlanamaması ile özgürlükler ve kimlik haklarının sağlanması önündeki en büyük engellerden biri derin devlet ve paralel devlet yapılanmalarıdır” ifadeleri yer aldı.

Önergenin gerekçesinde Varlık Vergisi, Sivas ve Maraş katliamları, köy yakma taburları, Hrant Dink’in öldürülmesi gibi olaylara yer verilerek “Türkiye’de resmi ideolojinin dışında tanımlanan, uluslararası güçlere hizmet etmeyen tüm kişi, topluluk ve kurumlar derin ve paralel devletin operasyonlarına maruz kalmaktadır” denildi.  / Bainet

Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2013, 20:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER