Berkin için Mardin, Iğdır, Hozat ve Siverek’te eylem

Gezi Direnişi’nde polisin attığı gaz bombası ile ağır yaralanan 269 gün komada kaldıktan sonra 11 Mart günü hayata veda eden 15 yaşındaki Berkin Elvan Mardin, Iğdır, Hozat ve Siverek’te eylem yapıldı.

Berkin için Mardin, Iğdır, Hozat ve Siverek’te eylem
Gezi Direnişi’nde polisin attığı gaz bombası ile ağır yaralanan 269 gün komada kaldıktan sonra 11 Mart günü hayata veda eden 15 yaşındaki Berkin Elvan Mardin, Iğdır, Hozat ve Siverek’te eylem yapıldı.


MARDİN

Mardin'in Yenişehir ilçesi BDP Artuklu seçim bürosunun önünde bir araya gelen yüzlerce kişi Berkin Elvan'ın yaşamını yitirmesini protesto etti. Protesto eylemine, Artuklu Belediye Eşbaşkan Adayı Sevinç Bozan, BDP Mardin İl Eşbaşkanı Reşat Kaymaz ile çok sayıda yöneticinin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. Saygı duruşunun ardından Berkin için mumlar yakıldı. Yapılan anma etkinliğinde "Polis vuruyor devlet koruyor", "Katil Erdoğan" ve "Berkinler yaşıyor mücadele sürüyor" sloganları atıldı. 

Anmada konuşan BDP Mardin İl Eş Başkanı Reşat Kaymaz, Berkin Elvan, Ceylan Önkol ve Uğur Kaymaz başta olmak üzere, katledilen tüm çocuklar için üzüntülerini dile getirdi. Kaymaz, yeğeni Uğur Kaymaz'dan söz ederken gözyaşlarını tutamadı. Kaymaz, "Başbakan Recep Tayip Erdoğan Mardin mitinginde bize, 'Sizin çocuklarınızı öldürdük, katlettik buda yetmez kendi iktidarımız için herkesi öldürebiliriz' demek istedi" diye belirtti. 

IĞDIR 

Eğitim Sen Iğdır Şubesi, Berkin için İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi Anıtı önünde basın açıklaması ve oturma eylemi düzenledi.

BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, BDP Iğdır Belediye Başkanı Hüseyin Malk, BDP Iğdır belediye eşbaşkan adayları Murat Yikit ile Şaziye Önder'in yanı sıra kitlenin katıldığı açıklamada, "15'inde bir fidan Berkin Elvan", "Önce Şerzan, Ceylan şimdi de Berkin", "Onların çocuklukları çaldı bizim çocuklarımız öldü" ve "Hesabı sorulacak" dövizleri taşındı. 

Iğdır Eğitim Sen adına konuşan Gökmen Gürcan, Berkin Elvan'ın ölüm haberinin tüm Türkiye'yi yasa boğduğuna söyleyerek, "Berkin Elvan'ın ölüm haberi ülke çapında büyük bir öfkeye yol açmıştır. Bütün halklar Berkin'e sahip çıkmış, katillerinin ve arkasındaki güçlerin peşini bırakmayacaklarını ilan etmişlerdir" dedi.

Berkin'in ölümünden Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın da sorumlu olduğunu söyleyen Gürcan, "Berkin Elvan'ın katili sadece onu hedef alan gaz bombası atan polisler değil, Gezi direnişi sırasında 'Talimatı ben verdim, kahraman polisimiz destan yazdı' sözleriyle zulme karşı direnenlere kin kusan, ağzını her açtığında nefret suçu işleyen ve halkın üzerine hedef göstererek ateş açan polislere destek veren Recep Tayip Erdoğan'dır. Berkin Elvan siyasi iktidarın sorumlusu olduğu devlet terörünün son kurbanıdır" dedi.

Konuşmanın ardından kitle 15 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi. 

HOZAT

Hozat Meslek Yüksek Okulu öğrencileri, dün de derslere girmedi. Derslerin yüzde 100 katılımla boykot edildiği okulun koridorlarında öğrenciler, "Berkin Elvan, polis tarafından katledildi. Haberin var mı?", "Bu okulda boytot var", "15'inde bir fidan Berkin Elvan", "Gezi'den Hozat'a gençlik dimdik ayakta", "Çocuklar uyurken susulur, ölürken değil" yazılı dövizler açtı.

Gazi Katliamı'nın da yıl dönümü olması dolayısıyla Eğitim Sen ve Hozat Üniversite Öğrencileri İnsiyatifi'nin çağrısıyla bir araya gelen bini aşkın kişi Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü.

KESK, DİSK, Eğitim Sen, Hozat Üniversite Öğrencileri İnsiyatifi, ESP, BDP, Halk Cephesi, Partizan, ÖDP, ESP Gençliği, DHF'nin destek verdiği yürüyüşte, "Ekmeğin ve umudun bize emanet" yazılı pankart ile "Gazi'den Gezi'ye failleri tanıyoruz, hesap soracağız", "12 Mart Gazi şehitlerini unutmadık, unutturmayacağız" dövizleri açıldı, sık sık sloganlar atıldı.

Saygı duruşunun ardından Berkin'in mumlarla çevrili fotoğrafının yanına karanfiller ve bir somun ekmek bırakıldı. Ardından katliamların son bulması dilekleriyle "dilek fenerleri" gökyüzüne bırakıldı.

Kitle adına açıklama yapan Eğitim-Sen Temsilcisi, "Dün olduğu gibi bugün de çok öfkeliyiz, katiller bulunana kadar öfkemiz dinmeyecek! Gezi direnişinde siyasal iktidarın ve onun baskı gücü olan polisin uyguladığı şiddetin yaşça en küçük olan olanıydı Berkin” dedi.

Dün Gazi'de katledenlerin, bugün Gezi'de katleden zihniyetle aynı olduğunu söyleyen temsilci devamında, "Dün Gazi'de kontrgerilla katlederken bugün Gezi'de kolluk kuvvetleri katlediyor, her ikisi de cezasız kalıyor. Bugün HDP'ye saldıranlar katletmeye meyirli kişilerdir. Katilleri çok iyi tanıyoruz" diye konuştu.

SİVEREK

URFA- HDP, BDP, KESK ve Eğitim-Sen'in de aralarında olduğu Siverek Emek ve Demokrasi Platformu, Berkin Elvan'ın katledilmesini protesto etmek için Lezgonun Parkı'nda basın açıklaması ve oturma eylemi gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Örgütlenme Sekreteri Mehmet Yücel, Berkin Elvan'ı Başbakan Tayyip Erdoğan'ın övdüğü polislerin katlettiğini hatırlattı. AKP hükümetinin toplumu germe ve saflaştırma politikalarına ve HDP'ye dönük saldırılara da değinen Yücel, "Yıllardır ısrarla sürdürülen halkları birbirine karşı kin ve düşmanlık duyguları üzerinden tahrik ederek bölme girişimleri, son günlerde ülkenin dört bir yanında faşist saldırıları, parti binalarının taşlanmasını ve linç girişimlerini beraberinde getirmiştir" dedi.

Yücel, Berkin Elvan'ın katledilmesinde Başbakan'ın sorumluluğuna da dikkat çekti.

Açıklama sırasında sık sık "Berkin'in katili AKP'nin polisi", "Kürdistan faşizme mezar olacak" ve "Berkin Elvan ölümsüzdür" sloganları atıldı. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı. / anf

Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2014, 20:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER