Bilet fiyatları yüzde 50 zamlanabilir

Korona virüsü salgınının en fazla etkilediği sektörlerden biri olan havacılıkta, uçuşların başlaması halinde sosyal mesafenin korunması planlanıyor. Boş bırakılan koltuklar ise yolculara zam olarak yansıyacak.

Bilet fiyatları yüzde 50 zamlanabilir
Havacılık sektöründe salgın döneminde binlerce çalışanın işine son verin firmalar, uçuşlara yeniden başlamanın yöntemleri üzerinde duruyor. Uçuştan önce ateş ölçülmesi, sosyal mesafenin korunması için aralarda boş koltuk bırakılarak yolcu sayısının azaltılması gibi formüller gündemde.
 

Uluslararası Hava Taşımacılar Birliği (IATA) ise uçaklarda boş koltuk bırakmanın bilet fiyatlarını ciddi oranda artıracağı uyarısında bulundu. Dünya gazetesinde yer alan habere göre açıklamada, “Sektörün ortalama kâr eşiği yük faktörü yüzde 77. Sosyal mesafe önlemleriyle maksimum yük faktörü yüzde 62’ye düşecek. Bu da birim maliyetlerinde keskin artışa neden olur. Havayolu şirketlerinin sadece kâr eşiğini yakalaması için bile 2019 yılına göre bilet ücretlerinin bölgeden bölgeye yüzde 43 ila 54 artması gerekir” denildi.

‘BU KOŞULLARDA KÂR EDEBİLECEK FİRMA YOK’

IATA Genel Direktörü Alezandre de Juniac ise CNN’e yaptığı açıklamada “Bu koşullar altında uçabilecek ve bu uçuşlardan paza kazanabilecek hiçbir havayolu yok” dedi.

Boş koltuk uygulaması uçak tiplerine göre doluluğu yüzde 30-50 oranında düşürebiliyor. 


Güncelleme Tarihi: 12 Mayıs 2020, 21:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER