Bir yolsuzluk iddiası da Urfa’dan

Türkiye gündemini sarsan ve hükümeti zor durumda bırakan yolsuzluk skandalının yankıları sürerken, bölgeden de ardı ardına yolsuzluk iddiaları geliyor.

Bir yolsuzluk iddiası da Urfa’dan
Türkiye gündemini sarsan ve hükümeti zor durumda bırakan yolsuzluk skandalının yankıları sürerken, bölgeden de ardı ardına yolsuzluk iddiaları geliyor. Diyarbakır İl Özel İdaresinde 2012 denetleme raporuna yansıyan yolsuzluk ve usulsüz ihale iddialarının ardından şimdi de AKP’nin Urfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterdiği Eski Vali Celalettin Güvenç başkanlığındaki Urfa İl Özel İdaresi’ne ilişkin yolsuzluk iddiaları güncemde. BDP’li İl Genel Meclisi Üyesi Abdurrahim Demir, İl Özel İdarenin ödenek olmadan ihale yaptığı, 79 milyon liralık borcun kapatılması için bankalardan aldığı kredinin Meclis onayı olmadan harcandığı, ve bir çok kalemde yapılan harcamaların bir karşılığının bulunamadığı iddialarında bulundu.

İl Genel Meclisinde BDP grup başkan vekilliği yapan Abdurrahim Demir, 2013 yılında idarenin 230 milyon civarında parasının nereye harcandığının bilinmediği iddiasında bulundu Konu ile ilgili Meclis toplantılarına sundukları soru önergelerinde harcamalar konusunda kimsenin kendilerine açıklama yapmadığını söyleyen Demir, kaymakam lojmanları ihalesine ilişkin usulsüzlüklere AKP’li encümenlerin de itiraz ettiğini söyledi.

230 MİLYON NEREDE?

“Harcanan paraların, gelen ödeneklerin hizmete dönüşmesi noktasında bazı sıkıntılar mevcuttu” diyen Demir, “Özellikle 2013 bütçesi ile ilgili çok ciddi sıkıntılar var. 2013 bütçesi 124 milyon ön görülmüş, ondan sonra 40 milyon ek ödenek ile 164 milyon TL’ye dönüşmüş. Özel İdare geliri ile birlikte bu rakam yaklaşık 230 milyonun üstüne çıkmaktadır. Ama Urfa’da 230 milyon yatırım olmadığı çok net. Yetkili kişilerde bu konu hakkında herhangi bir açıklama yapmıyor. Sorduğumuz soru önergelerine cevap vermekten kaçıyorlar. Gelen bütçenin yıl ortalarında kullanıldığı ve yıl sonuna kadar gelen paraya rağmen il özel idarenin 79 milyon lira borcu olduğu ortaya çıkmıştır” şeklinde konuştu.

‘VALİ MECLİSİ NOTERE ÇEVİRDİ’

Özel idareden sorumlu ve Meclis başkanı olan Urfa Eski Valisi Celalettin Güvenç’in bütçe hakkında hesap vermediğini, hesap verme gereği de duymadığını söyleyen Demir, “79 milyon liralık bir borçlanma için öncelikle bir Meclis kararı olması gerek. Şimdiye kadar Mecliste alınmış bir borçlanma kararı yok. Ödeneği olmayan işler yapılıyor. Bu yasal olarak suç” dedi. Ödeneği olmayan bir işin ihaleye çıkarılamayacağına dair yasa olduğunu, ancak bu şekilde ihaleler yapıldığını söyleyen Demir, “Ortada bir talan var. Özel idare arsaları ile ilgili de talan söz konusu. Özel idare arsaları, AKP’li bakan ve eski vali tarafından ‘Meclisi notere’ çevirmek usulü ile satılmaya çalışılmıştır. Ceylanpınar, Siverek ve Viranşehir’deki şantiyeler dahil olmak üzere kendi açıklarını kapatmak için satışa çıkardılar. Hangi hakla bunları satılığa çıkartırsın” dedi.

‘EMNİYETE ARSA PEŞKEŞİ’

Özel idarenin Diyarbakır yolu üzerinde eski köy hizmetlerine ait çok değerli bir arsası bulunduğunu ve o arsanın bedelinin özel idarenin yaklaşık beş yıllık bütçesine denk düştüğünü söyleyen Demir, “AKP bunu Emniyet Müdürlüğüne çeşitli hesaplarla peşkeş çekti. Buna ilişkin gittiğimiz mahkeme 2 defa lehimize karar verdi. 3.’sünde aleyhimize karar çıktı. Temyiz hakkımızı kullanacağız” dedi.

AKP’den belediye başkan adayı olan eski valinin 79 milyonluk borcu kapatmak için bankadan 40 milyon kredi çektiğini söyleyen Demir, “Bu Urfa tarihinde bir ilktir. 40 milyonluk borç Meclise usulsüz bir şekilde geldi. Biz mahkemeye taşıdık. Mahkeme kurumdan savunma istedi. Şaibeli bir karar olmasına rağmen bankada tüm işlemleri halledip bu parayı harcadılar” dedi. Demir, yapılan bazı doğrudan alımlarda da usulsüzlük tespit ettiklerini ve bunları Sayıştay denetçilerine bildirdiklerini söyledi.

URFASPOR’A YAPILAN HARCAMALAR DA SORUNLU

İdarenin Genel Sekreteri Uğur Büyükhatipoğlu’nun Urfaspor’un da başkan vekili olduğunu söyleyen Demir, “Hatipoğlu, Urfaspor başkan vekili olduktan sonra çok sayıda malzeme alımı yaptı. Nakdi yardımlar da yapmıştır. Bu tamamıyla dernek, vakıf, kurumlar ve benzeri kuruluşlara yardım yapma yönetmeliğine aykırı. Bununla ilgili de yasal girişimlerimiz var. Sayıştay müfettişleri yaklaşık 400 bin liranın spora aktarıldığını ve bunun büyük bir miktar olduğunu belirtirken, biz bu miktarın aslında 4-5 milyon olduğunu Sayıştaya ilettik. Bu konuyu belgelerle aydınlattık” dedi. Urfa’ya gelen paranın büyük bir miktarının nereye gittiğinin muamma olduğu iddiasında bulunan Demir, “Biz işin içinde olduğumuz halde istediğimiz kişiye, belgeye ulaşma konusunda bin bir türlü zorluk çıkartıyorlar” şeklinde konuştu.

USULSÜZLÜĞE AKP’Lİ 4 ÜYE DE İTİRAZ ETTİ

 Kaymakamlık lojmanlarına ilişkin yaşanan usulsüzlükleri sıralayan Demir, “Kaymakamlık lojmanları Meclise geldiğinde bunun bizim işimiz olmadığını belirtip, muhalefet şehri düştük. Tamamıyla Maliye Bakanlığıyla ilgili olan bu konuda bizim herhangi bir yetkimiz olmadığını belirttik. Buna rağmen eski Urfa Valisi Celalettin Güvenç kaymakamlara lojman alınması talimatı verdi. Bu konuda da bir takım usulsüzlükler gerçekleşti. Elimizde belgeler var. Mahkemeye verdiğimiz için bu alımı durdurmak zorunda kaldılar” diye konuştu.
Demir’in gösterdiği belgede AKP’li Meclis üyelerinin lojman alımına koyduğu şerh yer alıyor. Buna göre AKP’li encümenler İbrahim Arslan, Reşit Beşaltı, Hasan Genç ve Nifel Yıldırım, şerhlerinde kaymakamlara alınacak lojmanların, ‘Maliye Bakanlığınca merkezi yönetim bütçe kanununun yedek ödenek tertibinden karşılanır’ hükmüne göre alınması gerektiğini belirtiyorlar. AKP’li encümenler aynı zamanda ‘Ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılamaz’ hükmünü de hatırlatıyor. Belgede usulsüzlüğe itiraz eden AKP’li encümenlerin şu ifadelerine yer veriliyor; “Genel sekreter ve Emlak İstimlak Müdürü haricinde hiç birimizin bilgisi yoktur. İhale tarihi 15 Ağustos 2013 iken karar tarihi 13 Ağustos 2013’tür. Taşınmazın sahibi Mustafa Yaşar Mahmutoğlu ihale salonunda ‘Ramazan ayı içinde Uğur bey (İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Uğur Büyükhatipoğlu) ve arkadaşları benim çocukla anlaştılar’ demesi ihaleye fesat karıştırıldığını gösteriyor. Göstermelik ihale ile önceden anlaşılmış bir iş bitirildi. Bunun tek anlamı ise ihaleye fesat karıştırmak ve yolsuzluktur.”  (Urfa/DİHA)


AKP'Lİ VEKİLİN OĞLU EVLENDİ, DOLARLAR HAVADA UÇUŞTU

Urfa İl Özel İdarede usulsüzlük yapıldığı iddialarının gündeme geldiği gün yine Urfa’da AKP Şanlıurfa Milletvekili Seyit Eyyüpoğlu’nun oğlunun düğünü vardı. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, AK Parti İstanbul Milletvekili Abdülkadir Aksu ve AK Parti Elazığ Milletvekili Necati Çetinkaya’nın da katıldığı düğünde, kutular dolusu dolar saçıldı, gelin ise altına boğuldu.  ATO Congresium’da yapılan düğünde yağmur olan dolarlar, görevlilerce toplanıp kutulara dolduruldu. / Evrensel

Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2014, 11:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER