BM: Suriye'de muhalefet kaybetti

Birleşmiş Milletler, İdlib'in Han Şeyhun kasabasındaki kimyasal saldırıdan Suriye yönetimini sorumlu tuttu. BM'nin özel Suriye temsilcisi Staffan de Mistura ise "Muhalefet savaşı kaybettiğini idrak etmeli" dedi.

BM: Suriye'de muhalefet kaybetti
Suriye’de sahada IŞİD’e karşı kritik gelişmeler yaşanırken, Birleşmiş Milletler’den (BM) de çarpıcı açıklamalar geliyor. Ülkedeki savaş suçlarını araştıran BM soruşturmacıları, yeni açıkladıkları raporda Beşar Esad yönetimini kimyasal silah kullanmakla itham etti; bir camiyi vuran ABD’nin de hukuku ihlal ettiği belirtildi. BM’nin özel Suriye temsilcisi Staffan de Mistura ise ‘muhalefetin savaşı kaybettiğini’ söyledi.


De Mistura, savaş suçları raporunun açıklandığı basın toplantısında şu ifadeleri kullandı: “Mesele şu: Muhalefet birleşebilecek ve savaşı kazanmadıklarını idrak edebilecek kadar gerçekçi olabilecek mi?”

BM temsilcisi, bu açıklamayla ‘Esad’ın kazandığını’ ima edip etmediği sorusuna da şu yanıtı verdi:“Bu ihtilafın tarihini yazacak kişi ben değilim. Fakat şu an kimsenin savaşı kazandığını iddia edebileceğini sanmıyorum.”

BM RAPORUNDA NE VAR?

BM’nin savaş suçları raporundaysa, Esad yönetimine kimyasal silah kullanma suçlaması yöneltildi. Raporda, İdlib’in Han Şeyhun bölgesinde nisan ayında 83 kişinin hayatını kaybettiği ve ABD’nin Esad yönetimini ilk kez doğrudan hedef almasına yol açan kimyasal saldırıdan da Şam sorumlu tutuldu. Suriye yönetimi bu iddiayı reddediyordu.

Komisyon başkanı Paulo Pinheiro’nun açıkladığı rapordaki bulgular şöyle:

’33 KİMYASAL SALDIRI’

  • BM’ye göre, Suriye’de altı yıldır devam eden iç savaş sırasında 33 kez kimyasal silah kullanıldı. Bu saldırıların 27’sinden Esad yönetimi sorumlu tutulurken, diğer altısını kimin düzenlediğinin kesin olarak tespit edilemediği belirtildi.

‘ŞAM SARİN KULLANDI’

  • Raporda, Suriye yönetiminin nisan ayında Han Şeyhun’da kadın ve çocuklar dahil 83 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda sarin gazı attığı belirtildi. Suriye hükümeti söz konusu ölümlerin, İdlib’de El Nusra’nın hedef alındığı hava saldırısında silahlı gruplara ait bir kimyasal deposunun vurulması sonucu yayılan gazdan kaynaklandığını savunuyordu. ABD ise bu ölümler sonrası Esad yönetimini Suriye topraklarında ilk kez hedef almış; bir hava üssü vurulmuştu.

‘ABD HUKUKU İHLAL ETTİ’

  • Raporda, ABD’nin mart ayında Halep kırsalındaki Cina köyünde bir camiyi hedef alarak çocuklar 38 kişinin ölümüne yol açtığı saldırıdan da söz edildi. Washington gerekli önlemleri almayarak uluslararası hukuku ihlal etmekle suçlandı ancak bu saldırının savaş suçu teşkil etmediği savunuldu. (Dış Haberler) 
Güncelleme Tarihi: 07 Eylül 2017, 18:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER