Evlerine dönemesinler diye mayın döşemişler!

Myanmar hükümetinin, evlerini terk eden Arakanlılara karşı Bangladeş sınırına mayın döşediği iddia edildi. Buna göre amaç, zorunlu göçle gidenlerin dönüşünü engellemek...

Evlerine dönemesinler diye mayın döşemişler!
Myanmar’da şiddetten kaçmak için evlerini terk etmek zorunda kalan Arakanlıların trajedisi sürerken, hükümetin kaçanlar dönmesin diye Bangladeş sınırına mayın döşediği öne sürüldü. İddia, Bangladeş’te ismi açıklanmayan iki hükümet yetkilisi tarafından ortaya atıldı.


Reuters ajansına konuşan yetkililer, Bangladeş hükümetinin konudan fotoğraflar ve muhbirler sayesinde haberdar olduğunu, bugün Myanmar’a resmi protesto göndereceğini söyledi.

Yetkililer amacın Arakanlıların evlerine dönmesini engellemek olabileceğini belirtti. Biri “Sınırın kendi taraflarındaki dikenli tel örgü boyunca mayın döşüyorlar” derken, diğeri şu ifadeleri kullandı: “Bizim görevlilerimiz dikenli tel yakınlarında toprağa bir şey gömen üç ya da dört grup gördü. Mayın döşediklerini, sonradan muhbirlerimiz aracılığıyla doğruladık.”

Bangladeşli yetkililer, mayın döşeyen kişilerin Myanmar üniforması giyip giymediği sorusuna açıklık getirmedi. Ancak bu kişilerin Arakanlı isyancı olmadıklarından emin olduklarını söyledi.

Myanmarlı yetkililer iddiaları doğrulamazken, Reuters hafta başında sınırdan bir dizi patlama haberi geldiğine de dikkat çekti. Bagladeşli sınır yetkilisi Manzurul Hassan Khan ajansa yaptığı açıklamada, hem pazartesi hem salı günü de ikişer patlamanın duyulduğunu anlattı. Khan bir çocuğun bacağının koptuğunu, başka bir çocuğun hafif yaralandığını anlattı. Pazartesi günü de aynı bölgede meydana gelen patlamada bir kadın bacağını kaybetmişti.

Arakanlı bir mülteci ise pazartesi günü patlama alanında 10 santimetre çapında metal bir diskin görüntülerini çekmiş, benzer iki cismin daha olduğunu söylemişti.

Reuters’a konuşan iki diğer mülteci de, pazartesi günkü patlamanın öncesinde Myanmar askerlerini bölgede gördüklerini anlattı. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 07 Eylül 2017, 12:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER