BM'den çocuk evliliklerini yasaklama için önemli adım

Birleşmiş Milletler (BM) her yıl on milyonlarca çocuğun zorla evlendirilmesini engellemek için harekete geçme kararı aldı.

BM'den çocuk evliliklerini yasaklama için önemli adım
 Birleşmiş Milletler (BM) her yıl on milyonlarca çocuğun zorla evlendirilmesini engellemek için harekete geçme kararı aldı. BM İnsan Hakları Komisyonu, üye ülkeleri çocuk evliliğini yasaklamaya mecbur bırakacak bir tasarıyı önümüzdeki ay Genel Kurul’un oylamasına sunacak.

BM İnsan Hakları Komisyonu’nda kabul edilen karar tasarısında, özellikle kız çocuklarının evlendirilmesinin yasaklanmasını öngörüyor. Oy birliğiyle kabul edilen karar tasarısı, Kanada ve Zambiya delegasyonları tarafından sunuldu.

Karar tasarısı önümüzdeki ay BM Genel Kurulu’nda oylanacak.

Girls not Brides (Kızlar-Gelin Değil) adlı uluslararası sivil toplum kuruluşuan göre, dünya genelinde her yıl 15 milyon kız çocuğu zorla evlendiriliyor. 700 milyon civarında kadının 18 yaşından önce zorla evlendirildiği bilgisini veren Girls not Brides verilerine göre, önlem alınmaması durumunda, çocuk yaşta evlendirilen kadınların sayısı 2050 yılında 1,2 milyara ulaşacak.

Hindistan, Bangladeş, Nijerya gibi ülkeler dünya üzerinde en çok çocuk evliliğinin yapıldığı ülkeler olarak dikkat çekiyor. Ancak, Avrupa’daki göçmen gruplar arasında da çocukların zorla evlendirilmesinin oldukça yaygın bir ‘gelenek’ olduğu biliniyor.

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2014, 10:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER