Buldan: Kadınlar süreçten güçlü çıkacak

HDP İmralı Heyeti Üyesi Buldan, PKK lideri Öcalan'ın kadın temsiliyetine büyük önem verdiğine dikkat çekerek, "Sayın Öcalan kadınların içinde yer almadığı sürecin kendisi için geçerli bir süreç olmadığını belirtti" dedi.

Buldan: Kadınlar süreçten güçlü çıkacak
HDP İmralı Heyeti Üyesi Buldan, Kürt Halk Önderi Öcalan'ın kadın temsiliyetine büyük önem verdiğine dikkat çekerek, "Sayın Öcalan kadınların içinde yer almadığı sürecin kendisi için geçerli bir süreç olmadığını belirtti" dedi. Buldan, 'kadınların öncü gücüyle barış sürecinin örüleceğini' söyledi. Buldan, İzleme Kurulu'nun da derhal oluşturulmasını istedi.


Kongreya Jinên Azad (KJA) öncülüğünde, Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü'nde Demokratik Çözüm ve Müzakere Sürecinde Kadın Özgürlük Çalıştayı düzenlendi. 

HDP İmralı Heyeti Üyesi, Milletvekili Pervin Buldan, çalıştaydaki konuşmasına Ferinaz Xosrevanî'yi anarak başladı ve Xosrevanî'nin isyanının tüm kadınların isyanı olduğunu söyledi. Başta Cumartesi Anneleri olmak üzere tüm annelerin gününü kutlayan Buldan, "Dünyanın birçok ülkesinde kadınlara yönelik katliam, taciz, tecavüz ve şiddet sürüyor" dedi.

'SAYIN ÖCALAN İLE HER TOPLANTIMIZDA KADIN GÜNDEMİ VARDI'

Kadın mücadelesinin önemine dikkat çeken Buldan, önemli kazanımlar elde edildiğini, 'çözüm süreci'nde masada iki  kadın olarak yer almalarının da bir kazanım olduğunu belirtti. Buldan, şunları ifade etti: "Çatışmalı süreçlerde kadınlar olarak çok büyük bedeller verdik, gözyaşı döktük. İki yıllık süreçte 'önce kadınları vurun' dediler. Sakineler'i vurdular. Bizler Kürt kadın hareketi olarak sürecin barışa evrilmesi için mücadele yürüttük. Sayın Abdullah Öcalan kadınların içinde yer almadığı sürecin kendisi için geçerli bir süreç olmadığını belirterek, 'kadınların masada yer alması benim için çok önemli' dedi. Sayın Öcalan ile toplam 32 toplantı gerçekleştirdik. Her toplantının gündeminde kadın vardı. Sistemin kadına yaklaşımı vardı. Sayın Öcalan kadın temsiliyetinin önemine vurgu yaptı. Dolmabahçe Sarayı'nda Sayın Abdullah Öcalan'ın deklere edilen 10 maddesinin dördünde kadınlara değiniliyordu."

'İZLEME KURULU BİR AN ÖNCE OLUŞMALI'

Kadınların yürütülen sürece daha fazla katılması gerektiğini, barışın yalınızca erkeklerin kararları ile örülemeyeceğini söyleyen Buldan, kadınların öncü gücüyle barış sürecinin örüleceğini dile belirtti. Buldan, "Kadınların sesleri gerçektir. Bu nedenle kadınlar süreçten güçlü çıkacaktır. Kadınların örgütlü gücüne olan inancımız çok. Şu anda tıkalı olan barış ve müzakere sürecinin önünün açılabilmesi gerek. Ve devletin önünde sadece seçimler var. 7 Haziran'dan sonra kadın temsiliyetiyle birlikte Meclis'te yer alıp müzakere sürecini götüreceğiz. Barış ve müzakere sürecinin daha sağlıklı ilerleyebileceği bir sürece gireceğiz. İzleme Kurulu'nun bir an önce oluşması gerekiyor. Başvuru yapan aydın, yazar, sanatçılar var" şeklinde konuştu.

Çalıştay, Barış İçin Kadın Girişimi'nden akademisyen Nazan Üstündağ ve Ayşe Berktay'ın konuşmalarıyla devam etti.

Güncelleme Tarihi: 10 Mayıs 2015, 10:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER