Buldan: Süreç secime kurban edilmeyecek kadar önemli

HDP İmralı heyeti üyesi ve HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Tendürek provokasyonunda çıkan çatışmada yaşamını yitiren HPG gerillası Serhat Kızılay (Canfeda Serhat) için kurulan taziyeyi ziyaret etti.

Buldan: Süreç secime kurban edilmeyecek kadar önemli
HDP İmralı heyeti üyesi ve HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Tendürek provokasyonunda çıkan çatışmada yaşamını yitiren HPG gerillası Serhat Kızılay (Canfeda Serhat) için kurulan taziyeyi ziyaret etti. Burada bir konuşma yapan Buldan, sürecin seçime kurban edilemeyecek kadar önemli olduğunu belirtti.


Tendürek provokasyonu sonucu çıkan çatışmada yaşamını yitiren HPG gerillası Serhat Kızılay (Canfeda Serhat) için Iğdır'ın Karaağaç Mahallesi'nde kurulan taziye çadırına ziyaretler sürüyor. Taziye, aralarında İmralı Heyet Üyesi ve HDP İstanbul 3'üncü Bölge Milletvekili Adayı Pervin Buldan, DBP, HDP il eş başkanları, belediye eşbaşkanları, il genel ve belediye meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi tarafından ziyaret edildi. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile HPG gerillası Kızılay'ın posterlerinin asıldığı taziyede konuşan Pervin Buldan, Kızılay'ın ailesine baş sağlığında bulunarak, çatışmasızlık sürecine rağmen yapılan provokosyana dikkat çekti.

Öcalan'ın çözüm sürecini, hiçbir insanın yaşamını yitirmemesi için başlattığını söyleyen Buldan, Kürt hareketinin üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirdiğini dile getirerek, "Sayın Öcalan, her türlü provokasyona karşı ve dönen bütün oyunlar karşısında dimdik ayakta durmaya gayret göstermeye çalıştı. Fakat Ağrı'da Sayın Öcalan'ın doğum günü vesilesi ile ağaç dikme festivalinde Türk askerlerinin pusu kurarak gerillalara saldırması soncu arkadaşlarımız yaşamlarını yitirmişlerdir" diye konuştu.

Provokasyonun yapıldığı yere gidip, görgü tanıkları ile görüştüklerini belirten Buldan, görüşmelerden çıkardıkları tespitleri paylaştı. Buldan, askerlerin olay yerine provokasyon amacıyla gönderildiğini vurgulayarak, "O rapor oradaki canlı şahitlerin ve kanaat önderlerinin bilgisi doğrultusunda hazırlanan bir rapordur. Siz bu raporu tanımayacaksınız da, kimi dinleyeceksiniz peki? Biz bu süreçte analar ağlamasın diyorsak ve elimizden geleni yapıyorsak, sizlerin de bunları dikkate almanız gerekir" ifadesinde bulundu. 

"Barışı bu halkla yapmayacaksanız da kiminle yapacaksınız?" diye soran Buldan, "Bu süreç Kürtler ve Türkler arasında yapıldı. Türkiye'deki bütün halkların sıkıntılarının giderilmesi için başlatılan bir süreçtir. Artık insanların kendi ana dillerinde, kendi kültürü ile kendi kimliği ile yaşayabilesi için başlatıldı. Fakat siz süreçle ilgili adım atmıyorsanız, bu provokasyonlara zemin hazırlanıyor anlamına gelecektir" dedi. 

Başlatılan sürecin seçim sürecine kurban edilemeyecek kadar önemli olduğuna vurgu yapan Buldan, "Kürt hareketinin, Kürt halkına baskı yaparak halkından oy istemeye ihtiyacı yoktur. Kürtler zaten Ağrı'da yüzde 70'lik bir oranla birincidir. Kimseye baskı yaparak oy istemiyoruz. Herkes gönlünden geldiği kadar, bu partiye inandığı kadar oy veriyor. Ama siz seçimleri bahane göstererek HDP'nin yükselişini gördüğünüz için bu tür provokasyonları yapıp, secim sürecini de zarara sokacak şekilde ve HDP'nin oylarını düşürmek amacı ile bu oyunları yaratıyorsunuz" diye konuştu.

Milletvekili koltuğunun, Kızılkaya'nın canından daha önemli olmadığını söyleyen Buldan, "Canfeda canını bizler milletvekili olalım diye değil, bir halkın kültürü, kimliği, dili için verdi. Biz süreci seçim sürecinden daha çok önemsiyoruz. Biz bu sürecin hiçbir şekilde kesintiye uğramasını istemiyoruz. Başta izleme kurulu olmak üzere tüm mekanizmalar devreye girsin, süreç en sağlıklı şekilde başarıya ulaşsın istiyoruz. Bu ülkede barışın, huzurun sağlanmasını istiyoruz. Ama hükümet bu konuda adım atmadıkça bu tür provokasyonlar gelişecektir" ifadelerinde bulundu. 

Yaşanan provokasyondan Vali başta olmak üzere tüm hükümet yetkililerinin zan altında olduğuna vurgu yapan Buldan, olayın bir an önce soruşturulması gerektiğine işaret etti. Buldan, sorumluların açığa çıkarılması gerektiğine dikkat çekerek, "Ağı Valisi ve Efkan Ala'nın telefon kayıtları internet sitelerine düşmüştür. Eğer bu konuşmalar gerçekse çok vahimdir. Bir an önce hükümetten bu konuda gerekli açıklamayı yapmasını istiyoruz. Binlerce gencimiz dağlardadır. Umut ediyoruz ki Canfeda son olsun. Hükümeti gerekli adımları atmaya ve sorumluluk üstlenmeye davet ediyoruz" dedi.

Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2015, 11:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER