'Çarşı değil, Berkin Elvan'ları katledenler yargılansın'

Gezi direnişindeki renkli ve coşkulu duruşuyla herkesin sempatisini kazanan Çarşı grubunun ilk duruşması Gezi direniş günlerini hatırlattı.

'Çarşı değil, Berkin Elvan'ları katledenler yargılansın'
Gezi direnişindeki renkli ve coşkulu duruşuyla herkesin sempatisini kazanan Çarşı grubunun ilk duruşması Gezi direniş günlerini hatırlattı. Çağlayan Adliyesine akın eden ve aralarında milletvekilleri, hukukçular, sendikacılar, siyasi partiler, insan hakları savunucularının yer aldığı yüzlerce kişi, hep bir ağızdan attıkları “siyah-beyaz” sloganları, marşlarla bu davayı üretenlere tepki yağdırdı. Çarşı grubuna destek verenler arasında polis terörü sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm, babası Sami Elvan ve çeteler tarafından katledilen Hasan Ferit Gedik’in annesi Nuray Gedik de vardı.


Çarşı’ya açılan “Darbe” davasını ANF’ye değerlendiren Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan ile Hasan Fırat Gedik’in annesi Nuray Gedik, Yazar İhsan Eliaçık, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Gezi direnişinden yargılanan Mimar Mücella Yapıcı, CHP Milletvekili Veli Ağbaba, davanın hükümsüz olduğunu, esas yargılanması gerekenin taraftarların değil onlarca genci katleden zihniyet olduğunu vurguladı.

ELVAN: ÇARŞI GRUBU DEMOKRATİK HAKKINI KULLANDI

Çarşı’ya yönelik bu davanın hükümetin komplosu olarak değerlendiren Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, “Çarşının elinde top, tüfek mi varmış ki darbe yapıyor?” diye sorarak tepki gösterdi. Gezi sürecindeki binlerce insan gibi Çarşı grubunun da demokratik hakkını kullandığını hatırlatan Elvan, bunu sindiremeyen hükümetin bu hak mücadelesini karalamaya çalıştığını vurguladı. Bu tür davaların halkı sindirme amacı taşındığını kaydeden Elvan, “Ama er ya da geç bu gençlerin bu davadan beraat edeceklerine tüm kalbimle inanıyorum” diye konuştu. Bu haksızlığa yüzlerce insanın karşı durdurduğunu hatırlatan Elvan, “Çarşı’nın masum olduğu zaten apaçık ortada” dedi.

GEDİK: ESAS AKP HÜKÜMETİNİN HALKA YAPTIĞI SİVİL BİR DARBE VAR

“Çarşı grubunun değil, esas AKP hükümetinin halka yaptığı bir sivil darbe var” diyen Hasan Ferit Gedik’in Annesi Nuray Gedik, Gezi direnişinin artık patlama noktasına gelen halkın bir tepkisi olduğunu hatırlattı. Çarşı grubuna destek vermenin bir sorumluluk olduğunu dile getiren Gedik, “Bu sindirme ve susturma operasyona karşı Çarşı’nın sonuna kadar arkasındayız” diye konuştu.

‘BURADA ONLARCA GENCİN HAYATINA KIYANLAR YARGILANMALIYDI’

Mimar Mücella Yapıcı ise, Gezi’nin Türkiye’nin ve dünyanın gördüğü en barışçıl, en demokratik hak talebi olduğunu hatırlattı. Bu hak talebinin sadece parkta üç-beş ağacın kesilmesine yönelik değil asıl olarak doğa ve yaşamı savunmaya dahil büyük bir talep haykırışı olduğunu vurgulayan Yapıcı, “Bu haykırışın darbe ile özleştirilmesi kabul edilemez” dedi.

Yapıcı, tarihin bu zulmü eninde sonunda yazacağını ifade etti. Tüm gezi davalarının bir sindirme politikası olduğunu belirten Yapıcı, “Burada biz değil onlarca gencin hayatına kıyan ve kör edenler yargılanmalıydı” dedi.

‘GEZİ BİR DARBE DEĞİL HÜKÜMETE SİVİL BİR İHTARDI’

Siyah beyaz atkısı boynunda yüzlerce taraftar ile adliye önünde nöbet tutan İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık, Çarşı’nın üzerinden Gezi’nin yargılandığını belirtti. “Gezi bir dik duruştur, bir itirazdır, bir kafa kaldırmadır, diktatörlük eğilimine giren bir lidere halkın yapmış olduğu ‘fazla ileriye gittin’ ihtarıdır” diyen Eliaçık, bu duruşa diz çöktürtmek isteyenlerin başarılı olamayacağını vurguladı.

“Klasik bir devlet refleksiyle karşı karşıyayız ama boş bir çabadır” diyen Eliaçık Gezi direnişinin kazandığını, ağaçların sökülmesini engellediği gibi, insanlar arasında birlikteliğinde pekiştirdiğini ifade etti. Eliaçık, Gezi’nin bir darbe teşebbüsü olduğunu öne sürenlere şöyle tepki gösterdi: “Gezi’de darbe fikri yoktu. Gezi’den darbe çıkmaması sebebi hükümetin darbe teşebbüsüne engel olmuş olması değildir, Gezi’de darbe fikrinin olmamasıdır. Gezi hükümetin davranışlarına sivil bir itiraz, bir ihtardı.”

‘BU DAVA HÜKÜMSÜZDÜR’

“AKP korkuyor ama taraftar korkmuyor, bunlara aldırmıyor” diyen ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, böyle bir davaya kimsenin itibar etmeyeceğini vurguladı. Çarşı’nın bir dayanışma örgütü olduğunu hatırlatan Taş, “Çarşı halkın en büyük dayanışma eyleminin yanında yer aldı. Şimdi de bunun bedenini bu saçma davalarla ödetmeye çalışıyorlar” dedi.

Burada yargılanması gerekeninin Çarşı olmadığını altını çizen Taş, burada yargılanması gerekenin Berkin Elvan’ları, Ali İsmail Korkmaz’ları katleden, bunların emrini veren, yolsuzlukları ve hırsızlıkların üstünü örtbas etmeye çalışan zihniyetin yargılanması gerektiğini hatırlattı. Taş şunları belirtti: “Bu dava hükümsüzdür, geçersizdir. Buradaki sahiplenmede zaten Çarşı’nın davasının haklılığını da ortaya koymuştur. Davayı Çarşı kazanmıştır, dayanışma kazanmıştır.”

‘MUHALİFLERİ SİNDİRME POLİTİKASIDIR’

CHP Milletvekilli Veli Ağbaba, Çarşı’ya açılan davanın muhalefeti sindirme politikası olduğunu vurguladı. Davada müşteki olarak 9 polis memurunun yer aldığı hatırlatan Ağbaba, “Eğer ortada bir darbe teşebbüsü var ise o zaman bu davada müşteki olarak polislerin değil, Bakanlar Kurulu ve hükümetin dahil olması gerekirdi. Bu durum bile nasıl bir komedi ile başa başa olduğumuzu göstermeye yetiyor” dedi. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2014, 11:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER