Cenevre 2 konferansı bugün başlıyor

Kürtlerin yanı sıra bir çok savaşan muhalif grubun katılmadığı Cenevre-2 Konferansı’nın açılışı bugün İsviçre’nin Montreux kasabasında yapılıyor.

Cenevre 2 konferansı bugün başlıyor
Kürtlerin yanı sıra bir çok savaşan muhalif grubun katılmadığı Cenevre-2 Konferansı’nın açılışı bugün İsviçre’nin Montreux kasabasında yapılıyor. Montreux’de yoğun güvenlik önlemleri altında başlayacak konferansın müzakere bölümü ise Cuma günü başlayacak.


Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya’nın inisiyatifi ve Birleşmiş Milletler (BM) Özel Temsilcisi Lakdar İbrahimi gözetiminde yapılan Cenevre-2 Konferansı’nın, ülkedeki bir çok muhalif grubun katılmaması nedeniyle başarı şansı ise yok gibi.

Bugün konferans açılışının yapılacağı Montreux Palace Oteli civarı başta olmak üzere kent içi ile çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alınmış durumda. Polis birliklerinin yanı sıra, askerler ve Sahil Güvenlik elemanları da kentte bulunuyor. RTS televizyonu, güvenlik önlemleri hakkında  “kent içerisinde polis görmediğiniz 20 metre bile yok” yorumunda bulundu.

Yerli ve yabancı 600 gazetecinin takip edeceği konferans nedeniyle Montreux kentinde yaşayanlara da kimlik kontrolü uygulaması yapılıyor.

DELEGASYONLAR HAZIR

Konferansa katılacak olan delegasyonlar da dün gece itibariyle Montreux’de bulunuyor. Batılı ülkelerin büyük çoğunluğunun dışişleri bakanlığı düzeyinde katıldığı Cenevre-2’de Suriye heyetine de Dışişleri Bakanı Walid Muallim başkanlık ediyor. Muallim’in başında olduğu heyeti taşıyan uçak dün Atina Havaalanı’nda yakıt verilmediği gerekçesiyle bloke olmuştu.

Suriye muhalefetini  ‘temsil’ edecek olan  Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) heyetinin ‘gizli tutulan’ bir şehirden kalkan uçaklarına Swiss Air tarafından engel olunduğu da gelen bilgiler arasında. Heyet içerisinde yer alan bazı kişilerin İsviçre’ye giriş için gerekli vizelerinin olmadığı ve yapılan görüşmelerden sonra verilen teminatlar sonucu uçuşlarına izin verildiği de bildiriliyor.

İLK GÜN KONUŞMALARA İLE GEÇECEK

Bugün başlayacak olan Cenevre-2 Konferansı’nın açılış konuşmasını ev sahibi olarak İsviçre Cumhurbaşkanı Didier Burkhalter yapacak. Burkhalter’in konuşmasının ardından sözü BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un bir  konuşma yapması bekleniyor.

Konferansın girişimcileri olan Rusya ve ABD’nin dışişleri bakanları Sergey Lavrov ve John Kerry ise Ban Ki-moon’dan sonra söz alarak, buluşmanın amacına ilişkin görüş ve hedeflerini anlatacaklar.

ABD ve Rusya dışişleri bakanları ardından Suriye heyeti adına Dışişleri Bakanı Walid Muallim ile muhalefet adına Ahmed Jarba’nın birer konuşma yapacakları biliniyor. Her iki temsilciyi 30 kadar diğer ülkenin heyet başkanları takip edecek.

DİREKT KONTAKT CUMA GÜNÜ

Protokol tarzında geçecek olan konferansın ilk gününde, muhalifler ile Suriye rejim heyeti arasında direkt kontakt olmayacak. Organizatörlerin Suriye resmi heyeti ile muhalefet temsilcileri arasında karşılıklı sürtüşmeleri engellemek amacıyla ilk gün direkt görüşme yapmamayı uygun gördükleri bildiriliyor. Böylelikle konferansın ilk günden sabote olmasının önüne geçilmek istendiği de biliniyor.

Konferansa katılacak heyet temsilcilerinin konuşmalarınının  saatleri bulacak olması nedeniyle ilk gün müzakereler olmayacak. Rejim ve muhalefet heyetleri arasındaki direkt görüşmelerin Cuma günü başlaması planlanıyor. Montreux Palace’daki açılışın aksine direkt müzakereler BM’nin Cenevre’deki binasında sürdürülecek.

 ‘BATI SEÇMELİ MUHALEFET’ DIŞINDA MUHALEFET YOK

Aylardır Suriye’deki iç savaşın durdurulması için bir umut ışığı olarak lanse edilen Cenevre-2 bugün itibariyle önceden kaybedilmiş bir girişim olarak başlıyor. Konferansa katılmak isteyen muhaliflere getirilen SUK bünyesinde katılma şartı nedeniyle bir çok muhalif oluşum katılmıyor. İç çekişmeler nedeniyle 119 üyesinden sadece 58’inin katılma yönünde oy verdiği SMDK haricinde, konferansa asıl muhattaplar katılmıyor. SMDK’nin en büyük bileşenlerinden olan Suriye Ulusal Koalisyonu, konferans ile ilgili yaşanan anlaşmazlıktan dolayı dün koalisyondan da çekildiğini duyurmuştu.

Rojava’nın büyük kısmını elinde bulunduran ve ülkenin diğer bölgelerinden göçen mülteciler ile birlikte 4-6 milyon kişinin yaşadığı bir alanda söz sahibi olan Kürt muhalefeti konferansta yer almıyor. Demokratik Birlik Partisi (PYD)’nin öncülük ettiği Kürt Yüksek Konseyi, SMDK adı altında konferansa katılmayı reddetmişti.

Daha önce de konferansa sadece Beşar Esad’ın iktidardan geri çekilmesi şartı ile katılacağını duyuran bir çok grup Cenevre’ye katılmıyor.

Yine, PYD’nin de Suriye genelinde üyesi olduğu Demokratik Değişim için Ulusal Koordinasyon Kurulu da Cenevre’ye davetli olmasına rağmen katılmayacak. Kurulun lideri Heysem Cenevre-2 için, “Cenevre masasında Suriye halklarının temsilcileri dışında herkes var. Bu toplantı Suriye için çare değil, yeni bir kaosa kapı aralıyor...” diyerek, Suriye halkının gerçek temsilcilerinin olmamasını eleştirmişti.

Ülkedeki muhalefetin önemli aktörlerinden ve El Kaide ile savaşan grupların toplandığı İslami Cephe de konferansa katılmıyor.

Konferansa katılımın bu denli düşük olması nedeniyle de ciddi bir sonuç alınması beklenmiyor. 

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2014, 09:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER