Ceylan: HDP için Avrupa’da seferber olalım

KCD-E Eşbaşkanı Murat Ceylan, Avrupa’da yaşayan bütün Kürtleri yarın oy kullanmaya çağırarak, “31 Mayıs’a kadar seferberlik ruhuyla sandıklara gidip oyumuzu kullanalım. Biz ancak o zaman barajı aşarız” dedi.

Ceylan: HDP için Avrupa’da seferber olalım
 KCD-E Eşbaşkanı Murat Ceylan, Avrupa’da yaşayan bütün Kürtleri yarın oy kullanmaya çağırarak, “31 Mayıs’a kadar seferberlik ruhuyla sandıklara gidip oyumuzu kullanalım. Biz ancak o zaman barajı aşarız” dedi.

Türkiye ve Kuzey Kürdistan genelinde 7 Haziran’da yapılacak seçimler için yarından itibaren Avrupa’daki seçmenler oy kullanmaya başlayacak. 31 Mayıs’a kadar devam edecek oy verme işlemi için HDP hummalı bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Birçok yerde otobüsler, özel araçlar tutularak, seçmenler oy kullanımı için konsolosluklara götürülecek. ANF’ye konuşan KCD-E Eşbaşkanı Murat Ceylan, aylardır seçim çalışmalarını yürüttüklerini belirterek, Avrupa genelinde 300 binden fazla kişiyle bire bir görüştüklerini söyledi. Hedefleri olan 400 bin oyu fazlasıyla aşacaklarının altını çizen Murat Ceylan, Avrupa’da yaşayan Kürt, Türk, Alevi olmak üzere bütün kesimleri büyük bir seferberlik ruhuyla 31 Mayıs’a kadar sandıklara gidip, oy kullanmaya çağırdı.

‘BÜTÜN HAZIRLIKLARIMIZ TAMAM’

Yarından itibaren Avrupa genelinde oy kullanımı başlıyor. HDP’nin son hazırlıkları ne aşamada?

Bir kaç aydır Avrupa genelinde HDP’nin seçim çalışmaları yürütülüyor. Bizde KCD-E olarak, bu çalışmalarda aktif olarak yer alıyoruz. HDP’nin başarısı için Avrupa’da genelinde çalışmalar yürütülüyor. Bütün Avrupa’da teknik ki hazırlıklar tamamlanmış, birçok yerde otobüs, toplu taşıma araçları tutulmuş, oy kullanacak olanları Türkiye konsolosluklara taşıyacak. Yine oy kullanımı yapılacak merkezlerde müşahitler hazır, kaç gün kalacaklar, nasıl oy kulanım takipçisi olacaklarına dair eğitimleri tamamlandı. Yarından itibaren Kürtler, Türkler toplumun diğer kesimleri konsolosluklara giderek, HDP’nin başarısı için oy kullanacaklar.

HDP Avrupa’da seçim çalışmalarını ne zamandan ve hangi koşullarda çalışmalar yürütüyor?

Son 3 aydır HDP Avrupa’da çalışmalar yürütüyor. İlk başlangıçta Avrupa HDP koordinasyonu kurduk. Birçok kuruluş, örgütten oluşuyordu bu koordinasyon. Ardından ülke ve şehir ve kasaba komisyonları kuruldu. Bu komisyonlarda toplam 9 bin kişi görev yapıyor. Bunun yanında farklı kesimlerde HDP seçim çalışmalarını yürütüyor. Bu üç aylık süre zarfında 300 binden fazla kişiye ulaştık. Bire bir görüşülerek, kayıt işlemleri yapılmış ya da yenilenmiştir.

‘HEDEFİMİZİN ÇOK ÜZERİNDEN OY ALACAĞIZ’

HDP Avrupa genelinde ne kadar oy almayı hedefliyor?

Avrupa’da birçok çevre tarafından HDP’nin başarısı için büyük bir istek ve talep oluştu. Bu yapılan tartışma ve görüşmelerde 400 bin olarak belirlendi. Ancak başlangıçtaki gerek koordinasyon gerek ise yerellerdeki toplantılarda 500 bin üzeri 600’e yakın oy alabileceğimiz ortaya çıktı. Ancak bizden istenilen en az 400 bin oydu. Bunun imkanı da Avrupa’da var. Biz daha fazla oy alabileceğiz.

HDP Avrupa’da hangi çevreler tarafından ilgi görüyor?

Yapılan toplantı, panel ve etkinliklerde HDP’nin büyük bir ilgi ve alaka görüyor. Birçok çevreler tarafından ilgi görüyor. Özellikle ezilen, sömürülen yok sayılan halklar ve kesimler, bu koşullardan dolayı Avrupa’ya gelmiş. Bundan dolayı HDP projesine sıcak bakıyorlar. Asuri-Süryani, Alevi, Ermeni, Êzîdî, inanç ve özgürlükler için HDP’yi çözüm anahtarı olarak görüyor. ‘HDP biziz, biz HDP’yiz’ diyorlar. Bu yaklaşımla Türkiye siyaseti de değiştir. Örneğin Aleviler ilk defa kendi isimleriyle seçimlere giriyorlar. Bu diğer partileri de etkiliyor. HDP kendisiyle birlikte birçok şeyi değiştiriyor. Yine Türkiye’de eşbaşkanlık sistemi tartışıyor. Kadın siyasette aktiftir. Bunun mimarı da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dır. Kadın bugün yaşamın her alanında varsa bugün siyasette de karar sahibidir. Belediye eşbaşkanlıkları, parti teşkilatları, bugün ise seçim listesinde büyük bir çoğunluğa sahip. Bu da Türkiye siyasetini etkiliyor. Kadınlar tarafından da HDP yaşam projesidir. Avrupa’da da kadınlar HDP’nin başarası için çalışıyor. Büyük bir ilgi gösteriyorlar.

‘BİR OY BİLE ÇOK ÖNEMLİDİR’

HDP’nin yüzde 10 barajının aşması için Avrupa oyları ne gibi bir öneme sahip?

HDP’nin yüzde 10 barajını aşması için 400 bin oy yüzde 1’lik bir puana sahip. Cumhurbaşkanlığı seçimlerde Selahattin Demirtaş az bir oyla barajın altında kaldı. Ancak biz Avrupa’da barajı tartışmıyoruz. Çünkü çok üzerinde bir oy alacağız. Şimdiye kadar büyük bir çaba ile başarılar elde edildi. Bu da yarın sandıklara akacak. Tabii biz bununla sınırlı kalmayacağız 31 Mayıs’a kadar çalışmalarımızı yürüteceğiz. Cumhurbaşkanlığı seçimlerdeki verilere göre Avrupa’da 2 milyon 800 bin seçmen bulunuyor. Bizim ulaştığımız sonuç buna göre çok az. Bizim bu hedefimizi aşmamız için büyük bir çalışma gerekiyor. Burada 31 Mayıs’a kadar ikinci aşama bir çalışma yürüteceğiz. Bu tarihe kadar oyunu verenler, komşusunu akrabalarını arkadaşlarını kontrol ederek, oy verdirtmeli. Herkesi sandıklara taşımalıyız. Ne gerekiyorsa yapmalıyız. KCD-E olarak ne gerekiyorsa yapacağız. Eğer bir kişi için otobüs tutulacaksa onu bile yapıp, sandığa götüreceğiz. Çünkü bu seçim Kobanê’nin savaşının devamıdır. Kobanê’de iki düşünce savaştı. Biri DAİŞ’in temsil ettiği gerici ve sömürgeci düşünce diğeri de Kürt halkının şansında ilerici, sosyalist ve enternasyonalist düşünce. Bugün de AKP, CHP ve MHP DAİŞ’in düşüncesiyle seçimlere giriyor. HDP de nasıl Kobanê’de halkların enternasyonalist ruhuyla seçimlere gidiyor. Avrupa halkımız nasıl Kobanê’de rol oynadıysa bu seçimler halkımız o ruh ve moral ile gitmelidir. 

Burada tekrar çağrıda bulunuyoruz, özgürlük, demokrasi ve barış için hepimiz sandıklara gidip, sömürgeci ve inkarın temsili olan barajları aşalım. 31 Mayıs’a kadar seferberlik içerisinde olalım. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2015, 09:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER