Çukurca'nın belediye başkanını askerler seçecek!

Çukurca ilçe merkezine çok sayıda rütbeli asker seçmen olarak kaydediliyor. İlçede yerli seçmen sayısının 2 bin, seçmen olarak kayıtlı olan asker sayısının ise bin 500 olduğu belirtiliyor.

Çukurca'nın belediye başkanını askerler seçecek!
Fırat haber Ajansı'nda yer alan habere göre; Çukurca ilçe merkezine çok sayıda rütbeli asker seçmen olarak kaydediliyor. İlçede yerli seçmen sayısının 2 bin, seçmen olarak kayıtlı olan asker sayısının ise bin 500 olduğu belirtiliyor. Bu duruma itiraz eden BDP Hakkari İl Eş Başkanı Rahmi Kurt, hemen hemen her gün 15-20 askerin ilçeye gelip seçmen kaydını yaptığını belirterek, Nüfus Müdürlüğü ve İlçe Kaymakamlığı nezdinde yaptıkları görüşmelerden bir sonuç alamadıklarını söyledi.


Hakkari'nin Çukurca ilçesine son günlerde dışarıdan getirilen çok sayıda kişinin seçmen olarak yazdırıldığı belirtilirken, BDP Çukurca İlçe Örgütü, konuya ilişkin dün parti binası önünde bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya, BDP PM üyesi Nihat Akdoğan, BDP Hakkari il eş başkanları Esmer Tekin ve Rahmi Kurt, Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, BDP Çukurca İlçe Başkanı Cumhur Erdemir, Çukurca Belediye Başkanı Hıdır Demiroğlu, BDP'nin Hakkari, Yüksekova ve Çukurca belediye başkan adayları, STK temsilcileri ve yüzlerce yurttaş katıldı. Açıklamada konuşan BDP Hakkari İl Eş Başkanı Rahmi Kurt, ilçenin siyasi dengeleri ile oynanmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Yerel seçimin sağlıklı geçmesi için her kesimin duyarlı ve sorumlu davranması gerektiğini ifade eden Kurt, "30 Mart 2014 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde her zaman olduğu gibi hükümetin yerelde seçim kazanmak için yaptığı ayak oyunlarına devam ettiği biliniyor. Her dönem bölge halkı üzerine çeşitli baskılarla birlikte birçok sefer de taşıma oylarla bölge iradesi hiçe sayılmak isteniyor. Parti olarak en güçlü olduğumuz bölgelerimizden bir tanesi de Hakkari seçim bölgesidir. Bölgemizde bulunan 8 merkezi de almak için çalışmalarımıza halkımız ile birlikte devam etmekteyiz" dedi.

HERGÜN 15 YABANCI GELİP KAYIT YAPIYOR

Çukurca ilçe merkezine çok sayıda rütbeli askerin son günlerde gelip seçmen kaydı yaptırdığını söyleyen Kurt, "Hakkari'nin Federal Kürdistan sınırına sıfır noktada bulunan Çukurca ilçemizde hükümet, demokrasinin hiçbir yerinde bulunmayacak bir taktikle yöre halkımızın iradesini ezmeye çalışıyor. Özellikle son günlerde ilçe merkezine çok sayıda yabancının gelip kendisini seçmen olarak yazdırdığını halkımızdan duyuyoruz. Burada 3 bin 500 seçmen bulunmaktadır. Bu seçmenlerden 2 bini yerli halk olup, bin 500'ü de yabancılardan oluşmaktadır. AKP burada seçimi kazanmak için belediye sınırlarında olmamasına rağmen bütün sınır karakollardan ve diğer ilçelerimizden rütbelileri 21. Sınır Tugay Komutanlığı'nda 5 nolu misafirhane diye bir yer göstererek yüzlerce askeri ilçe seçmeni olarak kayıt yaptırarak seçimi kazanmak istiyor. Bu başta ilçe halkına yapılan bir saygısızlıktır. Bu konuda taşıma hizmeti veren minibüsçüler ve ilçe esnafından bilgi alabiliyoruz. Hemen hemen her gün 15-20 kişinin ilçeye geldiği bilgisini alıyoruz" diye konuştu.

BOYKOTU DÜŞÜNEBİLİRİZ

Parti olarak bu tür taşıma oylarla seçime gölge düşürülmesine izin vermeyeceklerini vurgulayan Kurt, "Çukurca küçük bir yer. Herkes herkesi tanıyor. Bu tür demokrasi dışı oyunlara izin vermeyeceğiz. Şayet ortada dönen iddialar gerçek ise buradan açık ve net söyleyelim ki, buna sessiz kalmayacağız.

Böylesi bir durum karşısında başta bölge olarak bütün demokratik haklarımızı kullanacağız. Kirli oyunlar karşısında bölge halkının iradesinin temsil edilmeyeceği bir seçimi boykotta olmak üzere bütün demokratik seçenekler önümüzde duruyor. Burada ikamet etmeyenleri görevlendirme adı altında getirip oy kullandırtmak hiçbir demokraside yok. Güvenlik gerekçesi ile bölgeye yerleştirdiğiniz asker sayısı zaten ilçe nüfusunu ikiye katlıyor. Seçmenin yarısına yakını sadece yabancılardan oluşuyor. Ülkenin neresinde böyle bir seçmen listesi vardır? Bölgenin siyasi dengeleri ile oynanan oyunların arkasını bırakmayacağımızı buradan bir kez daha belirtmekte fayda görüyoruz" dedi.

ASKERİ MİSAFİRHANEDE İNCELEME YAPILAMIYOR

Açıklamanın ardından BDP Hakkari İl Eş Başkanı Rahmi Kurt, Çukurca İlçe Başkanı Cumhur Erdemir, BDP Çukurca Belediye Başkan adayı Servet Tunç, ilçe kaymakamı ve ilçe nüfus müdürlüğü arasında görüşme gerçekleştirildi. İlçe Nüfus Müdürlüğü'nden yetkililerin BDP'lilere verdiği bilgilere göre, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) askeri bölgede numaralandırma çalışması yapmadığından askeriyenin içinde bulunan ve 5 nolu misafirhanede herhangi bir inceleme şanslarının olmadığı belirtildi. Yine bölgede bulunan seyyar birliklerdeki askerlerin üstlerinden aldıkları belge ile kayıt yaptırabildiğinin belirtildiği öğrenildi. Ayrıca anılan misafirhanenin de bir sayı limitinin bulunmadığı, istendiği kadar kişinin burada ikamet ediyormuş gibi gösterilerek yazılabileceği kaydedildi. / anf

Güncelleme Tarihi: 16 Ocak 2014, 17:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER