Lice Davasında Tutuklamaya Ret

Lice katliamı davasındaki iki sanığın tutuklanması talebini mahkeme reddetti. 21 yıl önce olan ve 16 kişinin öldürüldüğü olayla ilgili davanın başka kente nakledilme talebinin netleşmesi için duruşma ertelendi.

Lice Davasında Tutuklamaya Ret
Lice Adalet Arıyor Platformu üyeleri de duruşma öncesi basın açıklaması yaptı ve davanın takipçisi olacaklarını dile getirdiler. Fotoğraf: Özgür Ayaydın / AA

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Lice katliamı davasının bugünkü ilk duruşmasında, sanıkların tutuklanması talebi reddedildi.

16 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 24 yılla yargılanan dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tünay Yanardağ’ın davanın başka ile nakli ile ilgili başvurusunun netleşmesi için duruşma 27 Mart’a bırakıldı.

Avukat Nahit Eren bianet’e yaptığı açıklamada, bu tür davaların başka ile nakledilmesinin gelenek haline geldiğini ve bundan rahatsızlık duyduklarını dile getirdi:

“Tutuksuz sanıklar can güvenliğini göstererek davanın naklini talep etti. Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı aksi yönde görüş belirtse de, mahkeme bakanlığın kararını bekleyeceklerini belirterek duruşmayı erteledi.”

“Davanın nakli talebi kabul edilebilir değil. Davanın, suçun işlendiği yerde görülmesi gerekir. Ayrıca davada suçtan zarar gören onlarca müşteki, mağdur var. Nakil durumunda başka bir ile gitmeleriyle büyük sıkıntı oluşacaktır.”

“Katliamı iki kişi yapmadı”

Avukat Eren, sanıkların tutuklanması talebinin de reddedildiğini belirtti. Avukatların diğer talepleri de davanın nakli konusu netleştikten sonra değerlendirilecek.

Müştekilerin avukatlardan Eren, o gün Lice’de birden fazla askeri birlik olduğunu, sadece emri veren iki kişinin yargılandığını da ekledi:

“Emri veren iki kişi ama fiili gerçekleştiren onlarca kamu görevlisi var. Bizim için davanın zamanaşımına uğramadan açılmış olması önemli. Yargılamanın ileriki safhalarında yargılamanın genişletilmesi için taleplerimiz olacak.”

Deliller “yetersiz” bulundu

Mahkemenin ara kararı şöyle:

“Mahkeme dava dosyasının yapılan talep gereğince davanın naklinin değerlendirilmesi için gönderilmiş olduğu merciden dönüşünün beklenmesine, bugün yapılan duruşma zaptının dosyanın hangi aşamada bulunduğunun, idari yönden tespiti ile müşteki vekillerinin nakle ilişkin beyanlarının gözönüne alınması kapsamında dosyanın aslına eklenmesi için UYAP sistemiyle gönderilmesine, müşteki ve mağdurların yapmış oldukları katılma taleplerinin davanın nakli ile ilgili karar verildikten sonra davayayı görecek olan mahkemece değerlendirilmesine, müşteki ve mağdur vekillerinin tanıkların tutuklanmasına ilişkin talebin dava dosyasındaki olay tarihi, olayın üzerinden geçen süre, yapılan soruşturma kapsamında bu aşamaya kadar toplanan deliller nazara alınanak CMK 101. madde uyarınca tutuklanma için ön şartı olan kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bu aşamada yeterli görülmediğinden tutuklama talebinin reddine…”

Ne olmuştu?

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te 16 kişi öldürüldü, çok sayıda ev ve işyeri yakıldı. Yüzlerce kişi göçe zorlandı.

Zamanaşımına bir gün kala tamamlanan iddianameye göre saldırıyı, o dönem yetkililerin açıkladığının tersine, PKK yapmadı. Dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tünay Yanardağ olayın failleri olarak suçlanıyor, bugün ilk kez hakim karşısına çıktılar.

Hatipoğlu ile Yanardağ hakkında “Taammüden öldürme”, “Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik”, “Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma” suçlarından 16’şar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 24 yıla kadar hapis cezası isteniyor. / Bianet

Olayla ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz

Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2014, 09:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER