DAİŞ'e yardım, uluslararası yardım kuruluşlarından

Girê Spî'nin özgürleştirilmesi ardından ilçe merkezinde DAİŞ'in daha önce gıda ve tıbbi malzeme deposu olarak kullandığı depolarda batılı ülkeler ile International Rescue Committee’nin gönderdiği kolilere rastlanıldı.

DAİŞ'e yardım, uluslararası yardım kuruluşlarından
Girê Spî'nin özgürleştirilmesi ardından ilçe merkezinde DAİŞ'in daha önce gıda ve tıbbi malzeme deposu olarak kullandığı depolarda batılı ülkeler ile International Rescue Committee’nin (Uluslararası Kurtarma Komitesi) gönderdiği kolilere rastlanıldı. Yurtdışından MNG kargo ya da Atlas Jet ile gönderilen kargoların, Adana ya da Antep havalimanlarına getirilerek buradan Karkamış sınır kapısından ya da DAİŞ'in daha önce elinde bulunan Akçakale ilçesi karşısındaki Girê Spî sınır kapısından DAİŞ'e gönderildiği öğrenildi.


DAİŞ'in elinde bulunan ve Türkiye'ye açılan Karkamış ile Akçakale sınır kapılarından şu ana kadar ne kadar yardım gönderildiği bilinmiyor. Ancak Türkiye üzerinden gönderilen yardımların yanı sıra, batılı ülkelerden de havayolu ile kargo şirketleri ya da hava taşımacılığı yapan şirketler aracılığıyla iki yıla yakın bir süredir DAİŞ'e gönderilen insani yardım ve tıbbi malzeme listeleri yeni yeni ortaya çıkıyor.

Haziran ayında Akçakale ilçesinin hemen karşısında bulunan Girê Spî'nin özgürleştirilmesi ardından, ilçede DAİŞ'in gıda ve tıbbi malzeme depoları olarak kullandığı yerler tek tek ortaya çıkarıldı.

Depolarda yapılan incelemelerde özellikle tıbbi yardım malzemelerinin MNG kargo ve Atlas Jet havayolu şirketi üzerinden taşındığı tespit edildi.

Örneğin 19 Ocak 2015 tarihinde gönderildiği öğrenilen 15-0013109-01-00017 ve 15-0013109-01-00014 barkod nolu kolilerde tıbbi malzemenin DAİŞ'e gönderildiği ortaya çıktı. Yurtdışından kargo şirketi aracılığı ile gönderilen bu tıbbi malzemelerin ise bir süre Gaziantep Havalimanı NASCO-Özel Antrepo İşletmeciliği'nde tutulduğu, ardından da karayolu ile Akçakale üzerinden DAİŞ'e gönderildiği öğrenildi.

ANF'nin görüştüğü MNG Kargo şirketi yetkilileri, bu barkod numarası ile gönderilen kolilerin yurtdışından gönderildiğini, gönderici ya da alıcı takibinin de savcılık soruşturması ile ortaya çıkarılabileceğini söylediler.

KUTRARMA KOMİTESİNİN MALZEMELERİ

Girê Spî'de bulunan depolarda, aynı şekilde uluslararası yardım kuruluşlarının gönderdiği gıda ve tıbbi malzeme kayıtlarına da rastlanıldı. Bunlardan biri de, savaş, göç ve çatışmaların bulunduğu bölgelerde faaliyette bulunmasıyla bilinen International Rescue Committee’nin (Uluslararası Kurtarma Komitesi) gönderdiği tıbbi malzeme kayıtları da mevcut.

Uluslararası Kurtarma Komitesi'nin gönderdiği bu tıbbi yardım malzemelerinin DAİŞ'in depolarına nasıl ulaştığı bilinmezken, DAİŞ'in Suriye'deki diğer muhalif örgütlere gönderdiği yardım malzemelerine el koyduğu ya da yardımların direk DAİŞ'e gönderildiği soruları akıllara getirdi.

Güncelleme Tarihi: 14 Temmuz 2015, 12:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER