Demirtaş: Erdoğan panik halinde

Dersim’de düzenlenen 14. Munzur Doğa Kültür Festivalinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahettin Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’nın ‘tek devlet, tek millet’ söylemlerine değindi.

Demirtaş: Erdoğan panik halinde
Dersim’de düzenlenen 14. Munzur Doğa Kültür Festivalinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahettin Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’nın ‘tek devlet, tek millet’ söylemlerine değinerek, tüm renklerin, dillerin ve inançların Cumhurbaşkanı adayı olduğu için Erdoğan’ın paniklediğini söyledi.


14. Munzur Doğa ve Kültür Festivali coşku ile devam ederken, bugün Kent Stadyumunda düzenlenen festival konseri sırasında HDP Eş Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, kitle karşısına çıktı. Büyük coşku ile karşılaşan Demirtaş, halkı selamlayarak, Türkiye halklarını ezilenlerini oluşturanlar asla bu devlete kendi devletimiz diyemedik” dedi.

Türkiye’de belli bir kesim dışında halkın temsil edilmediğini söyleyen Demirtaş, Türk Başbakanın İzmir’de yaptığı ırkçı söylemlerine değinerek “Türkiye’de bir grup faşist ırkçı dışında bu devlet herşeyiyle beni teslim ediyor diyemedi. Tekçi ırk ve mezhep üzerine kurdular. Devleti bütün kimlikleri yok etmek üzerine inşa ettiler. Türkiye’nin bütün inanç kimliklerini bütün mezheplerini tekleştirmeye çalıştılar. Halen bugün bile bu akşam üzeri İzmir’de bangır bangır bağırıyor tek milleti tek dili kabul edeceksiniz diyor.

Tek milleti tek dili kabul etmeyen cumhurbaşkanı adayı olamaz diyor. Sen kimsin? Çırak bile olmazsın bana diyor. Yıl olmuş 2014 millet uzayda şehir yapıyor bu beyfendi bize hala faşizm dayatıyor. Hala oradan bize parmak sallıyor tek millet olacaksınız diyor. Bak beyefendi sen Hitler’i tanır mısın bıyığı senden biraz daha kısaydı. O da bu dünyaya faşizmi dayattı ama baki olmadı. Baki olan halkların direnişi oldu. Faşizmi senin tek dilini milletini kabul etmiyoruz. Cumhurbaşkanı olsak da olmasak da kabul etmiyoruz. Bütün diller birbirinden kıymetli birbirinden değerlidir” dedi.

Alevi toplumuna hakaret ettiğini hatırlatan Demirtaş, Cemevine ‘Cümbüş evi  söylemine karşı Alevi inancını korumak için göğüslerini siper edeceklerinin altını çizerek, “Bizi birbirimiz düşman etmeye çalışanlara inat en çok biz birbirimize sahip çıkacağız. Aleviyi küçümseyip Cemevine Cümbüş evi diyor, ya bizler herkesten daha fazla Alevi inancına ve halkına sahip çıkacağız. Nerede bir aleviye saldırı olursa orada olacağız göğsümüzü siper edeceğiz. Bu tür ırkçı mezhepçi faşizan düşence sahiplerine karşı tek yürek olup birbirimize sahip çıkacağız. Burada da Rojava’da da Lazkiye’de de İŞİD’e veTürkiye şubesine de boyun eğmeyeceğiz. Onlar ki bizi birbirimize düşman yapmak için 90 yıldır uğraşıyorlar selam bile vermeyelim diye uğraşıyorlar inadına ısrarla bütün ezilenler bir araya gelip yeni yaşamı inşa edeceğiz” şeklinde konuştu.

Cankaya’nın elitlerin elinden alacakları için büyük panik içerisinde olduklarını belirten Demirtaş,  adaylıklarına dahi tahammül edilmeyerek hakaret ettiklerini altını çizdi. Demirtaş, “madem ezilenlerin devlet bu elitlerin elinden alacağız devletin bir numaralı koltuğundan Çankaya’dan başlayacağız. Halkların iktidarın kurmaktan büyük panik yaşıyorlar. hesaba katmadıkları büyük bir korku yaşıyorlar. Çünkü Çankaya onlar için tapulu malları gibi onlara helaldir onlardan başkası çıkamaz. Hep böyle odu ya darbeyle paşalar oturdu ya da kapalı kapılar ardından kirli ucuz pazarlıklarla Cumhurbaşkanı atandı. Bu defa da onu yapmaya çalışıyorlar. İktidarı kuvvetli olana parası olana hakmış gibi bizim adaylığımıza da laf ettiler. Yok etmeye çalıştığınız Kürtlerin Alevilerin temsilcisi savunuyoruz. Ermenilere kardeşim diyen, gece gündüz sokakta copladığnız işçiden emekçiden yana tavır alıyor. O yüzden panik halindeler. olur da bu yoksullar o koltuğu ele geçirirse dile kabus görüyorlar senin kabusun olacağız demiştik. Çankaya yollara senin için duble yol değil Recep Tayyip Erdoğan o Çankay yollarını sana dar edeceğiz demiştik. Bizi şimdi nereye koyacaklarını bilmiyorlar. AKP’nin CHP proje adayıymışız ? CHP’ye sorsanız AKP’nin proje adayız. Akıllarına halkın adayı olduğumuz gelmiyor. Bu ihtimal akıllarına gelmiyor. Tarihlerinde yok ilk defa el ele verdik. Trakya’dan Egeden Karadenizin asi Rüzgarlarından Karakocan’a. Bundan korkacaklar korkmakta haklısınız. Çünkü halklar ezilenler birleşerek yeni yaşamı inşa ediyorlar. Kahkahalarından korktuğunuz kadınlar Cumuhurbaşkanı seçiyor korkmakta haklısız. Kindar olsun diye uğrattığınız Gezi’de Hatay’da Lice de Gever’de cenazesini çiğnediğiniz gençler Çankaya’ya yürüyor, korkacaksınız” dedi.

Konuşmasının devamında Ortadoğu'da IŞİD çetelerinin geliştirdiği vahşi düşmanlığa, katliamlara karşı burada yeni bir yaşamı inşa ettiklerini de belirten Demirtaş, geçmişe dair insanlık tarihinin yarattığı tüm medeniyetlerin yok edildiğini, şimdi de Kürdistan'ı bu hale getirmek istediklerini söyledi. Tekçi zihniyetin önünde haklar olarak durmak için bütün inançları yok saymadan, emeğin, inancın ve yok sayılan tüm kimlikler ile ortak mücadele oluşturacaklarını ifade eden Demirtaş, "Çankaya koltuğu kazanılır yada kazanılmaz ama Ortadoğu'yu kırıp geçirenlere karşı yeni bir yaşam teklifi sunuyoruz. Parlamentonun yarısı kadın olacak. İşçinin köylünün temsili olacak. Bareti ile meclise giremeyen maden işçisi, oraya milletvekili olacak" dedi. 

Dersimlilerden konuşmasının sonunda bir ricada da bulanan Demirtaş, "İdeolojik çizgiye oy vermek dışında ilkelerimize oy veriyorsunuz. Bize oy verirken kendi inancınıza, kendi değerlerinize oy vereceksiniz. Neden Dersim kendi ilkelerinin etrafında buluşup kenetlenmesin. Bu kampanyayı siz başlattınız, siz yürütüyorsunuz. Kadınlar bunun öncüsüdür. Asıl adaylar kadınlardır" dedi. 

Konuşmanın ardından sanatçılar Şengül Pak, Erdoğan Emir, Leman Sam ve Şenol Akdağ'ın sahne aldığı konser programında seslendirilen hareketli parçalar ile festival devam etti. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 03 Ağustos 2014, 23:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER