Demirtaş: Seçim barajını tarumar edeceğiz

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İzmir il kongresinde yaptığı konuşmada seçim barajını tarumar edeceklerini söyledi.

Demirtaş: Seçim barajını tarumar edeceğiz

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, 1. Olağan Kongresi'ni Basmane'de bulunan fuar alanındaki büyük salonda on binlerce kişinin katılımı ile gerçekleştirdi. Burada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yıllardır mücadele eden Kürt siyasi hareketinin, partilerinin yıllardır bedel ödediğini ve yüzlerce kişinin tutuklandığını belirtti. Demirtaş, "HDP tıkanmış Türkiye siyasetine bir nefes gibi güneş gibi doğdu. İnsanlar artık mezheplerinden dolayı birbirinden korkar hale geldiler. Şimdi deniyor ya 'bölücülük yapılıyor' Toplumda bölücülük yapanlar toplumu kutuplaştıranlar daha iyi görülüyor. Kimlerin toplumu uçlara böldüğü daha iyi görülüyor. Başbakan'la aynı fikirde değil diye insanlar meydanlarda yuhalatıyorlar. Halklar, Gazi'de Maraş'ta katledildikleri gibi bir kez daha katliam korkusu ile dize getirmeye çalışıyorlar. Türk'e Kürdü 'düşmandır bölücüdür' diye anlatıyorlar. İşte Türkiye'yi bir birileri ile düşman haline getirenler bu ülkeyi yönetenlerdir. AKP hükümeti de bunu yaptı budan önceki hükümetler de bunu yaptı" dedi. 
HDP'nin öncelikli iki temel üzerinde seçim politikası belirlediğini belirten Demirtaş, şöyle devam etti: "Öfkeyi, düşmanlıkları, kini ortadan kaldırmak için bir arada yaşayıp yeni yaşamda ayrı gayrı demeden kimsenin inancını ayırt etmeden, başörtülü bireyle Alevi’yi kendi inancı ile birbirinden korkmadan, kardeşçe barış ortamını inşa etmek için yola çıktık. HDP'nin en büyük misyonu bu olacak."

AKP'nin ekonomi politikalarına değinen Demirtaş, insanlar bir yandan kimliksizleştirilirken diğer yandan da yoksullaştırıldığını kaydetti. "İşsiz kalan biziz, yoksul kalan biziz. Ama en çok biz vergi ödüyoruz" diyen Demirtaş, "HDP'nin ikinci hedefi yoksulun ezilmişin emekçinin hakkını korumaktır. İşte bu iki temel mesele üzerinden Türkiye'de yeni bir siyaset açığa çıkartacağız. Türkiye'de hiç bir parti bu politikaları savunamadı cesaret edemedi" diye belirtti. 

'HIRSIZLARIN DEĞİL KEMAL PİRLERİN YOLDAŞIYIZ'

Seçim sürecine de değinen Demirtaş, şunları aktardı: "Seçimlerde bir güce ihtiyacımız var. Biz artık hükümetten bir şey talep eden olmayalım. Bizzat hükümet olalım. Kürdü, Alevisi biz yönetelim. İçlerine sindiremiyorlar. Halkın içinden çıkanlar bu ülkeyi yönetemez sanıyorlar. Devleti halk yönetecek. Nasıl ki Çanakkale'de Kürt, Türk birlikte çarpıştık, şimdi de bu devletin sahibi orada direnenler mücadele edenler, Kürtler Türkler olmalıdır. Eğer vatan ortak vatansa Türkiye'nin her bir karesi ortaksa bu ülkeyi birlikte yönetelim. Yeni düzeni kurabiliriz. Bunu yapabiliriz. Her şeyden önce hırsız değiliz hırsız. Para çalmıyoruz. Biz gönlünü servetten yana paradan puldan yana inşa etmiş bir hareket değiliz. Özgürlük adına onurlu yaşam adına canını vermiş olanların Kemal Pirlerin Mazlum Doğanların yoldaşlarıyız hırsızların yoldaşları değiliz." 

'SEÇİM BARAJINI AKP’NİN ÜZERİNE YIKACAĞIZ'

Artık Türkiye'yi HDP'nin yönetme zamanı geldiğini söyleyen Demirtaş, Trabzon'dan, Samsun ve Antalya'ya kadar her yerde halk temsilcilerini parlamentoya taşıyacaklarını belirtti. "Barajları tarumar edeceğiz" diyen Demirtaş, "O barajı getiren Evren olmak üzere AKP'nin de üzerine yıkacağız. Şimdi herkesten daha fazla yüzde 10 barajını AKP savunuyor. Buna izin vermeyeceğiz. Daha fazla çalışacağız barajı tarumar edeceğiz" diye belirtti.

HDP ile AKP'nin anlaştığı yönündeki iddialara da yanıt veren Demirtaş, şöyle devam etti: "Böyle bir alçaklık olur mu? Bu pazarlığı yapmak alçaklıktır. Elinde en küçük delil olmadan partimize iftira atmak ucuzluktur. Bizim halkımızın iradesini oylarını AKP'ye satacak kadar alçak mıyız? Bizi kendinizle mi karıştırıyorsunuz? Biz HDP bayrağı altında seçime gireceğiz. AKP'yi de yıkacağız. O zaman görsünler kim kimle anlaşmış. Bunların tamamı partimizi yıpratmak için ortaya atılmıştır. Asıl ittifak sokakta sizle yaptığımız ittifaktır. HDP kendisine yeter. Ne AKP ne de CHP ve başkası ile pazarlık da yapmayız. Kirli oyunların içine girmeyiz. Seçim barajını tarumar edeceğiz" diye konuştu.

‘ERDOĞAN’A GAZI VERMİŞLER' 

Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ne de değinen Demirtaş, "Birileri Erdoğan'a bakmış, 'sen halife olacaksın' demişler. O da yutmuş. Ona gaz vermişler. Bize de gaz veriyorlar ama polisin attığı gazdan o gaza benzemiyor. Bu sahte halifeyi gaza getirmişler oda havaya girmiş ben halife padişah olacağım demiş. Ama sonu masallar gibi mutlu bitmeyecek. Sarayda yaşayan padişahın sonu mutlu sonla bitmeyecek. Çünkü, seçim sonrası hükümette HDP olacak Cumhurbaşkanı sarayda rahat olmayacak" dedi.

AKP'nin din istismarcılığı yaptığını belirten Demirtaş, şunları aktardı: "İçinde Allah korusu olan Roboskî'de 34 çocuğu katlettirmez, çocukları sokak ortasında öldürtüp annelerini yuhalatmaz. Ya bunları yapmayın ya da bu halka çıkıp bu halka Müslümanlığı anlatmayın. Halka da Müslümanlığa da zarar vermeyin. IŞİD gibi AKP de Müslümanlığı tüm dünyaya yanlış tanıttı" dedi.
Demirtaş'ın konuşmasının ardından kongrede mali ve faaliyet raporları okundu. Gidilen seçimde il eş başkanlığına Cavit Uğur ve Mizgin İrgat seçildi. 

'YÜKSEKDAĞ: ŞENGAL’İ ÖZGÜRLEŞTİRENLERE SELAM OLSUN'

HDP Ankara İl Örgütü, 1. Olağan Kongresi’nda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise şunları söyledi: “Şengali özgürleştiren özgürlük savaşçılarına selam olsun. Şengalli kardeşlerimize selam olsun. Biz aynı güzel haberleri Musul'dan, Ninova'dan alacağız. Rabia'dan, Kerkük'ten Cezaadan alacağız. Her yerden güzel haberler gelecek çünkü Kürt halkımızla birlikte mücadele eden halkalrımız artık özgürlük yolunu bulmuştur.”

Seçim barajına da değinen Yüksekdağ, "Barajı aşar mısınız diye soruyorlar biz sizin cümle barajlarınızı tarumar ettik şimdiye kadar. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde dengenizi alt üst ettik. 6-7 Ekim olaylarında tükürdüğünüzü yaladınız, dengeniz bozuldu. Asla ve asla büyük konuşmayın, kibrinizi küstahlığınızı savunmayın bu halk kibri küstahlığı sevmez. Genel seçimlerde de bu halk size haddinizi bildirecek, çürük barajlarınızın ne anlama geldiğini çok iyi göreceksiniz. 12 yıl olmuş darbe anayasasını değiştiremediniz biz değiştireceğiz" dedi.

Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2014, 10:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER