Demirtaş'ın adaylığı Meclis'e sunuldu

HDP, Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş için toplanan milletvekili imzalarını Meclis Başkanlığı'na sunarak resmi başvuruyu yaptı. HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, adaylarının ayrıştırıcı değil birleştirici olduğunu söyledi.

Demirtaş'ın adaylığı Meclis'e sunuldu

HDP Grup Başkan Vekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile HDP milletvekilleri Hasip Kaplan, Mülkiye Birtane, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş için milletvekillerinden toplanan imzalarında bulunduğu dosyayı Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e vererek resmi başvuruyu gerçekleştirdi.

Demirtaş için yapılan başvuruda 30 milletvekilinin imzası bulunuyor. Dosyanın teslim edilmesinin ardından açıklama yapan HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, "Türkiye'de içinde bulunduğumuz siyasi krizin aşılması, Ortadoğu'da yapıcı bir şekilde gelişen bölgesel gelişmelerle ilgili bir nefes borusu açmak istiyoruz. Çankaya'da statükocu anlayış yerine halkın içinden çıkmış bir anlayışın oturması gerektiğini düşünüyoruz. Adayımız bu yönü ile Türkiye'deki bütün ayrıştırıcı politikaların mağduru, birleştirici politikaların da sözcüsüdür. Halkımızın önüne güçlü bir kampanya ile çıkacağız" diye konuştu. 

Baluken, halkın katılımcı demokrasi ve yerinden yönetim ile kadın özgürlüğü konusunda güçlü talepleri olduğunu vurgulayarak, "Biz gerek kampanya süresi boyunca gerekse de adayımız Çankaya köşküne çıktıktan sonra taleplerin yerine getirilmesi konusunda kolektif bir akılla güçlü çalışma yapacağız. Adayımız hem Soma'da yakınlarını kaybeden madenci ailelerinin hem Roboski ve Lice'de yaşamını yitiren gençlerin temsilcisi. Madımak'ta yakılan Alevi yurttaşların temsilcisi hem de bugüne kadar dışlanan gayri müslim halkların temsilcisi olarak büyük bir çalışma yürütecek" ifadesini kullandı. Baluken'in ardından milletvekilleri basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Diğer adayların sorulması üzerine HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, adayların şanslarını eşit gördüklerini ve adayı yeni açıkladıklarını söyledi. 

CHP'nin adayının sorulması üzerine Sırrı Süreyya Önder ise "CHP'ye Deniz Baykal'ın sözü ile cevaplamak lazım. 'Kurnazlık ile bu iş yürümez' bunu söyleyen kendi eski genel başkanları. Sosyal demokrat tabanda nasıl yanıt bulacaklar yaşayarak göreceğiz" diye konuştu. 

Basın mensuplarının soruları üzerine HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en büyük adayın Selahattin Demirtaş olduğu karşısında rakip olarak ise Başbakan Erdoğan'ın bulunduğunu belirterek, "Seçim Demirtaş ve Erdoğan arasında geçecek. Bizim kitlemiz basit söylemlerle fikir değiştirmez. Başbakan'ın sürece yaklaşımı belli. Pratik ve somut adımlarda iyi bir düzey yaşanmadı. Halkımız bunu görüyor. Yarın bir yasa komisyona gelecek. Bu yasanın seçimden önce oylanması var. Ama bu Kürt halkının fikrinin değişmesine sebep olmayacak. Halklar barış sürecini heba etmeyecek şekilde yaklaşıyor" diye konuştu. Buldan, güçlü bir kampanya ile seçim sürecini yürüteceklerini ve Demirtaş'ın birçok kitleye hitap eden bir aday olduğunu belirtti. 

HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane de, ikinci tura kalacaklarını düşündüklerini vurguladı. HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken ise ikinci tur için AKP'den mi yoksa CHP'den mi kendilerinin destek göreceklerini merak ettiklerini vurguladı. 

Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2014, 10:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER