Derecik Beldesi'nde Newroz Coşkusu

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'ne bağlı Irak sınırında bulunan Derecik (Rubarok) Beldesi'nde Newroz kutlamaları coşkuylakutlandı.

Azer DEMİR - Abdullah KAYA / ŞEMDİNLİ HABER

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'ne bağlı Irak sınırında bulunan Derecik (Rubarok) Beldesi'nde Newroz kutlamaları coşkuyla başladı.

Irak sınırındaki Derecik (Rubarok) Beldesi'nde Newroz kutlamaları için binlerce kişi kutlamanın yapıldığı Çat Düzü (Banya Nergiz) alanına geldi.

Kutlama yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından PKK lideri Abdullah Öcalan'ın tarihi Amed Newrozu'na gönderdiği tarihi mesaj İmralı Heyeti Sırrı Sürreyya Önder'in sesinden verildi. 

Cabbar Taş: '7 Haziran seçimlerinden seni o tahttan indireceğimiz'

Kutlama'da kısa bir konuşma yapan HDP Derecik Belde Eşbaşkanı Cabbar Taş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi. Taş konuşmasında; "Kürt halkı ne senin tehditlerinden nede kan kusmalarında korkmuyor. Sana son çağrımız aklını başına topla. Yemin ederim bu saatten sonra Kürtleri artık katledemezsin. 7 Haziran seçimlerinden seni o tahttan indireceğimize söz veriyoruz. Bu ülkede Kürt herşey olabiliyor ama Kürt olamaz. Unutmaki bu ülkede Kürt artık Kürt'te olacak. Artık Kürt halkı birdir. Kardeştir" dedi.

HDP Derecik Belde Eşbaşkanı Cabbar Taş'tan sonra sahneye HDP Hakkari İl Eşbaşkanı Besê Dara çıktı. Dara açıklamasında seçimlerin önemine değinerek Derecik'te (Rubarok) herkesin HDP'ye sahiplenme çağrısında bulundu. 

Son olarak sahneye çıkan HDP Şemdinli İlçe Eşbaşkanı Galip Geylani birlik vurgusu yaptı. Geylani, HDP'nin yeni yaşam ile herkesin partisi olduğunu belirterek parti olarak seçime girecek HDP'nin baraj sorununun olmadığını kaydetti. Geylani; " 7 Haziran Kürtlerin ve Türkiye halkları için önemli bir gün. Bu nedenle tüm gençlerimizi, 7'den 70'e tüm halkımızı 7 Haziran günü sandık başında HDP'ye oy vererek görmek istiyoruz. 7 Haziran'da sandık başına giderek bu barajı ortadan kaldıracağız ve devlete gereken cevabı vereceğiz. Allah'ın izni ile 8 Haziran'da işte bu alanda bu seçimin coşkusu, zaferini Sayın Abdullah Öcalan'a armağan edeceğiz. Ne Yazık ki; 12 yaşında 13 kurşun ile Mardin Kızıltepe'de katledilen Uğur Kaymaz'ın katilleri dün devlet tarafından serbest bırakıldı" dedi.

Samanlı (Mavan) Köyü'nde askerlerce vurularak öldürülen Nejdet Yaman olayına da değinen Geylani; " Nejdet Yaman 26 yaşında bir gençti. Askerlerin kurşunu ile katledildi. Tütünlü (Evliya) köyünde oturan Nejat Çelik Kobani'de IŞİD çeteleri ile savaşırken şehit düştü. Amacı ve maksadı neydi biliyor musunuz? Evliya köyünce özgürce bir yaşamı sürdürmekti. Ama vicdanı kabul etmedi ve gerilla saflarına katıldı. IŞİD'e karşı cephede ön saflarda savaştı. Nejat Çelik orada şehit düştü. Kobani direnişini, Şengal direnişini ve Maxmur direnişini Banya Nêrgız'den selamlıyoruz" dedi.  

Kutlamaya Hakkari il-ilçe ve belde belediyeleri eş başkanları, HDP-DBP İl ve İlçe Eşbaşkanları, HDP Hakkari Milletvekili Esat Canan, KURDİ-DER, MEYA-DER, TUHAD-FED, İHD Hakkari Şubesi, Barış Anneleri ve sivil toplum örgütleri, HDP Hakkari milletvekili aday adayları, İl ve belediye meclis üyeleri, Hakkari, Yüksekova, Şemdinli, Esendere ve Derecik'ten çok sayıda halk katıldı.

Kutlama yerel sanatçıların seslendirdikleri Kürtçe sarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu. 


Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2015, 17:38
YORUM EKLE
YORUMLAR
Rıfat BAŞAK
Rıfat BAŞAK - 9 yıl Önce

Anadolu coğrafyasının tüm halklarının barış ve eşitlik mücadelesini birlikte yürütmek ve özgür bir ülke yaratmak için birlikte mücadele kararı aldıkları ve Halkların Demokratik Partisi çatısı altında beraber kol kola bu mücadeleye devam ettikleri bu dönemde; Ortadoğu’da DAİŞ zulmüne karşı direnen kadınlara, dünyanın dört bir yanından zulme direnişe desteğe gelen tüm güçlere bahar güzel günlerin müjdecisi olsun.
Newroz’la birlikte doğan ve yükselen güneşle tüm dünyayı, insanlığı, doğayı ısıtmak ve yeniden üretmek isteyen tüm halklara selam olsun, baharlarına selam olsun.
Yaşam alanları elinden alınan, yerinden yurdundan edilen, bu coğrafyayı ve Newroz’u da paylaştığımız canlılara, insanlığın özgürlük mücadelesini tüm canlıların yaşam hakkı ve bir arada yaşamı ile buluşturma umuduna, önünde bir olduğumuz, eşit olduğumuz, özgür olduğumuz, çok ve hep farklı olduğumuz doğa anaya selam olsun...Böyle anlamlı bir günde bizleri yalnız bırakmayan değerli sanatçımız Barış ÇELİK ve onu buraya getirenlere de selam olsun

SIRADAKİ HABER