Diyarbakır'da Leopar Katli Yargıda

Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği'nin suç duyurusu sonucunda, Diyarbakır'da leopar öldüren iki kişi yargılanacak.

Diyarbakır'da Leopar Katli Yargıda
 Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği'nin Diyarbakır'daki leopar katli ile ilgili yaptığı suç duyurusu kabul edildi.

Leoparın katledilmesi ile ilgili olarak, şüpheliler Mahmut Kaplan ve Kasım Kaplan, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununa muhalefet ettikleri gerekçesi ile Diyarbakır Çınar Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.

"Önemli olan dirisini koruyabilmek"

Konu hakkında açıklama yapan ve leoparın katli ile ilgili hem idarî hem de adlî yönden soruşturma başlatılması için başvuruda bulunduğunu belirten Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği (HYHKD) yetkilileri, aslında bu adımın devlet tarafından atılması gerektiğini belirtirken şöyle konuştu:

"Eğer biz bu olaya tepki verip hukuk mücadelesi başlatmasaydık nesli tükenmiş olan bu yaban hayvanını katledenler hakkında hiçbir adlî soruşturma yürütülmeyecekti. Nesli tükenmiş bir hayvanı vuran bu kişiler hakkında 434 TL'lik idari para cezası dışında hiçbir yaptırım uygulanmadı.

“434 TL'lik para cezası ile yaban hayatı korunamaz. Devletin görevi, avcılığı teşvik etmek ya da yaban hayvanı üretip avlaklara salmak değil, bugün sadece insan eğlencesi uğruna katledilen bu hayvanları kapsamlı strateji ve politikalarla korumak olmalı. Ancak bugüne dek maalesef devletten böyle bir adım göremedik.

"Önemli olan, hem ulusal hem de uluslararası mevzuata göre varoluştan gelen doğal hakları olan bu hayvanların dirisini koruyabilmek, hayvanları yaşatabilmek, yaban hayatını destekleyebilmek ancak Bakan Eroğlu, yaban hayatı konusuna o kadar sığ bir bakış açısı ile yaklaşıyor ki içi doldurulan bir hayvanın başında gülerek poz vermesi, yaşam hakkına verdiği değeri ortaya koyuyor. Doğa konusunda birincil yetkili ve sorumlu olan bir bakandan beklenmeyecek hareketler bunlar".

Leoparın katli ile ilgili olarak 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununa muhalefet edildiği gerekçesi ile açılan davanın ilk duruşması, 30 Nisan 2014'te Diyarbakır Çınar Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek. / Bianet

Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2014, 23:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER