DKY 4. Eylem Yılı'nın startı Nusaybin verildi

Dünya Kadın Yürüyüşü (DKY) 4. Eylem Yılı etkinliklerinin startı Rojava kadın devrimini selamlamak amacıyla Mardin’in Nusaybin ilçesinde verildi.

DKY 4. Eylem Yılı'nın startı Nusaybin verildi
Dünya Kadın Yürüyüşü (DKY) 4. Eylem Yılı etkinliklerinin startı Rojava kadın devrimini selamlamak amacıyla Mardin’in Nusaybin ilçesinde verildi.


Küresel feminist eylem ağı, DKY 4. Eylem Yılı etkinliklerinin startını Rojava kadın devrimine atfen Kürdistan'da verdi. İlki 2000 yılında gerçekleştirilen ve 5 yılda bir yapılan DKY, Kobanê'de direnen kadınları selamlamak ve sınırları kaldırmak amacıyla yürüyüşün başlangıç noktası olarak seçilen Nusaybin, aylar öncesinden oluşturduğu komisyonlar ile tüm çalışmalarını tamamladı. "Tüm dünyada kadınlar özgür oluncaya kadar yürüyoruz", "Kobanê'de direnen kadınla örgütlenelim yaşamı özgürleştirelim" şiarıyla her dilden, dinden, ırktan, kültürden kadının katıldığı DKY için sabahın erken saatlerinde rengarenk kıyafetleriyle ilçeye akın eden kadınlar, kenti adeta kadın rengine bürüdü. Almayan, Sırbistan, Portekiz, Yunanistan, Fransa, İspanya, Afganistan, Arjantin, Lübnan, Katalan, İngiltere, Bask, Türkiye ve Kürdistan'ın 4 parçasından yüzlerce kadının akın ettiği kentte kadınlar Mitanni Kültür Merkezi önünde toplanmaya başladı. Çalışan ezgilerle halaya duran kadınlar, giydikleri yöresel kıyafetlerle dikkat çekti. 

‘TÜM KADINLAR ÖZGÜR OLUNCAYA DEK YÜRÜYECEĞİZ’

Panel ve formlar için hazırlanan Nusaybin Belediyesi Mitanni Kültür Merkezi, Paris'te katledilen PKK'nin kurucularından Sakine Cansız ile Fidan Doğan, Leyla Şeylamez, Gazeteci Deniz Fırat, Gurbetelli Ersöz, Arin Mirxan, Sibel Bulut, Clara Zetkin, Leyla Qasim, Kader Ortakkaya, Çiçek Botan, Zeynep Kınacı, Sema Yüce, Mirabel Kızkardeşler, Gülnaz Karataş, Rehşan Demirel, Ekin Ceren Doğruak, Delila, Viyan Soran, Gurbet Aydın, Şirin Elemhuyi ve Evrim Demir gibi öncü kadınların portre resimleriyle donatıldı. YPJ, KJA bayraklarıyla süslenen kültür merkezine, "Tüm kadınlar özgür oluncaya dek yürüyeceğiz" ve "Kobanê'de direnen kadınla özgür yaşamı inşa edelim" pankartları asılırken, sarı, kırmızı, yeşil ve mor renkte flamalar ile süslendi. Ulusal kıyafetleri, zılgıtları ve evrensel müzikler ile gelen misafirlerini karşılayan Nusaybinli kadınlar, sık sık, "Jin jiyan azadi", "Biji berxwedana Kobanê" sloganlar atıyor. 

KADINLAR DAİŞ ÇETELERİNİ LANETLEDİ

Kobanê direnişinin damga vurduğu yürüyüşte, kadınlar tek bir ağızdan DAİŞ çetelerini lanetledi. Gelen misafirlere kadın renklerini simgeleyen kefi dağıtırken, kültür merkezi bahçesine ise "Direnen kadın yüzü" adlı resim sergisi açıldı. Yanı sıra Sakine Cansız için bir anı defteri de oluşturuldu. Buluşmaya katılan dünyanın farklı ülkelerinden kadınlar Cansız'a dair duygu ve düşüncelerini oluşturulan bu defterde kaleme aldı. 

Kadınlar tarafında Azadiya Welat ve Özgür Gündem gazeteleri dağıtılması dikkat çekerken, Kobanê'ye danışma amacıyla Ermeni, Kürt ve Arap kültürünü simgeleyen takılar için kermes kuruldu. 

İLÇE KADIN RENGİNE BÜLÜNDÜ

Her sokağı kadın rengine bürünen ilçenin, yürüyüş güzergâhları Kürtçe, Türkçe, Süryanice ve Arapça dillerinde, "Heta Jin Azad Bibin emê bimeşin", "Kadınlar Özgür Oluncaya Kadar Yürüyoruz", "Kobanê'de Direnen Kadınla Örgütlenelim Yaşamı Özgürleştirelim" yazılı pankartları ile donatıldı. İlçe genelinde bulunan billboardlar da Dünya Kadın Yürüyüşü afişleriyle süslendi. Karşılamanın ardından Mitanni Kültür Merkezi'nde aynı anda farklı iki salonda "Demokratik Konfederalizm ve Kadın Öncülüğü'nde Rojava Devrimi", " Ekoloji ve Doğanın Sömürüsü", konulu panel oturumuna geçildi. 

Güncelleme Tarihi: 06 Mart 2015, 18:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER