8 Mart etkinlikleri devam ediyor

Kuzey Kürdistan'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla etkinlikler devam ediyor. Amed ve Sur, Silvan, Dicle, Kayapınar ilçelerinde kadınlar 8 Mart'ı kutladı ve mitinglere katılım çağrısı yaptı.

8 Mart etkinlikleri devam ediyor
 Kuzey Kürdistan'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla etkinlikler devam ediyor. Amed ve Sur, Silvan, Dicle, Kayapınar ilçelerinde kadınlar 8 Mart'ı kutladı ve mitinglere katılım çağrısı yaptı. Van'ın DBP'li Erciş Belediyesi de kadınlara ücretsiz ulaşım imkanı sağlarken, Mardin'in Artuklu ilçesinde de 8 Mart etkinliği için hazırlıklar tamamlandı. İzmir'de ise kadın tutsaklara kart gönderildi.


AMED

KESK Amed Şubeler Platformu'na üye kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Yenişehir ilçesi Ofis semtindeki PTT binası önünde bir araya gelerek kadın tutsaklara kart gönderdi. Etkinlikte konuşan EĞİTİM-SEN Amed Şubesi Eş Başkanı Dilek Adsan, kadın mücadelesinin bir güne sığdırılamayacağını belirterek, siyasi düşüncelerinden dolayı cezaevlerinde bulunan yüzlerce kadın tutsağın bir an önce özgürlüklerine kavuşmasını talep etti. Adsan, "Özgür bir toplumdan bahsetmek istiyorsak, o toplumda kadınların özgür olması gerekir. Cezaevlerindeki kadın tutsaklarla devamlı dayanışma içerisinde olacağız" dedi.

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Amed Şubesi üyeleri, Ziya Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelerek, son yıllarda artan kadın cinayetlerini protesto etti ve kentte Pazar günü düzenlenecek 8 Mart mitingine katılım çağrısı yaptı. "Bijî 8 Ada" ve "8'e Adarê li te pirozbe Xanim" yazılı pankartlar açan sağlık emekçileri, katledilen kadınların fotoğraflarını taşırken, "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Jin jiyan azadî" sloganlarını attı.

SES İşyeri Temsilcisi Deniz Şaşıoğlu, 8 Mart'ın kadınların kurtuluş mücadelesinin simgesi ve beş bin yıllık erkek egemen sisteme karşı bir direniş günü olduğunu belirtti.

TALEPLER

Şaşıoğlu, taleplerini şöyle sıraladı:

"Cinsiyet ayrımcılığı da dahil olmak üzere her türlü ayrımcılığa son verecek eşitlikçi, özgürlükçü ce demokratik bir anayasa hazırlanması; tüm kadınlara 8 Mart'ın resmi tatil edilmesi; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yerine Kadın Bakanlığı'nın kurulması; İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere, kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair imzalana uluslar arası sözleşmelerin gereğinin yerine getirilmesi; sendikalaşma ve örgütlenme önündeki yasal ve fiili engellerin kaldırılması; iş yerinde baskı, şiddet ve mobbingin son bulması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması; kadın istihdamında tek seçenekmiş gibi yeniden ısıtılarak önümüze serilen esnek, güvencesi, kayıt dışı çalışma yerine güvenli iş, güvenli gelecek; anadilde eğitim ve kamusal hizmet; 7/24 açık, erişilebilir, ücretsiz ve anadilde kreşler açılması; sokaklarda katledilmemize neden olacak olan iç güvenlik paketinin geri çekilmesi; savaşa karşı barışı örgütlemek."

SES Amed Şubesi Eş Başkanı Selma Atabey ise tüm kadınlara Pazar günü kentte gerçekleştirilecek 8 Mart mitingine katılım çağrısında bulundu.

SUR

Sur Belediyesi Eğitim Destek Evi’nde öğrenciler ve aileleri 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla etkinlik düzenledi.

Sur Belediyesi Meclis Üyeleri, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü, öğrenciler ve ailelerinin katıldığı etkinlikte “Bi Çavên Zarokên Kabanê ‘Jin’” adıyla Kobanêli öğrencilerin yaptığı resimler sergilendi.

Sur Belediyesi Meclis Üyesi Müjgân Ekin, Kürt kadınların verdikleri mücadeleyle dünya tarihinde iz bıraktığına dikkat çekti.

Etkinlikte Sur Belediyesi Sanat Evi Gençlik Korosu sahne aldı.

SİLVAN

Silvan Engelliler Derneği Eş Başkanı İrfan Akto ve kadın dernek yöneticileri 8 Mart dolayısıyla Silvan Belediye Eş Başkanı Yüksel Bodakçi'yi makamında ziyaret etti. Bodakçi, Kadınlar Günü'nü kutlayan derneğin kadın yöneticileri ile birlikte ilçede bulunan engelli kadın ve çocukları evlerinde ziyaret etti.

MİTİNGE ÇAĞRI

Silvan ilçesinde KJA öncülüğünde 8 Mart dolayısıyla yarın düzenlenecek miting için ilçe merkezinde kadınlar tarafından bildiri dağıtımı yapıldı. Mescit Mahallesi Azizoğlu Meydanı'nda saat 11.00'de düzenlenecek mitinge katılım çağrısında bulunmak için bildiri dağıtan kadınlar arasında Silvan Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Bodakçi, DBP İlçe Eş Başkanı Aynur Sümer, MEYA Kadın Merkezi çalışanları ve kadın meclis üyeleri de bulundu.

DİCLE

KJA, Dicle ilçesinde Helin Düğün Salonu'nda düzenlediği şölenle 8 Mart'ı kutladı. Yüzlerce kadının yöresel kıyafetleriyle katıldığı şölende Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Sakine Cansız, Arin Mirxan, Kader Ortakaya, Sibel Bulut ile mücadelede yaşamını yitiren kadınların posterleri asıldı.

HDP, DBP il, ilçe yöneticileri ve belediye eş başkanlarının katıldığı etkinlikte konuşan HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan, 'kadının özgürleşmediği devrimlerin devrim sayılmadığını' belirtti.

KAYAPINAR

Kayapınar Belediyesi'nin kadın çalışanları, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Dicle Nehri üzerinde bulunun tarihi On Gözlü Köprü üzerinden dilek fenerleri uçurdu. Etkinlikte konuşan Kayapınar Belediye Eş Başkan Yardımcısı Nesrin Tavşan, barış ve özgürlük dilediklerini ifade etti.

Kayapınar Belediyesi Kadın Meclis üyeleri ise bu ayki Meclis Toplantısına yöresel kıyafetleri ile katıldı.

MARDİN

Mardin’in merkez Artuklu ilçesinde bulunan Kasımiye Medresesi’nin açık hava sinema alanında yapılacak 8 Mart etkinliği için hazırlıklar tamamlandı. Konser alanı ve çevresi Artuklu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü biriminde çalışan işçiler tarafından temizlenirken, Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Yardımcısı Mehmet Hadi Baran da çalışmaları denetledi.

Yarın saat 15.00’de Artuklu’da bulunan Diyarbakır Kapı’da bir araya gelecek olan kadınlar, Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüş düzenleyecek. Yürüyüşün ardından burada açılan fotoğraf sergisi ziyaret edilecek. Kadınlar daha sonra, saat 17.00’de Kasımiye Medresesi’nin avlusundaki açık hava sinema alanında düzenlenecek olan dans gösterimi ve sanatçı Yalda Abbasi’nin konserine katılacak.

VAN

Van'ın DBP'li Erciş Belediyesi, 8 Mart dolayısıyla 6-7-8 Mart günlerinde toplu taşıma araçlarını kadınlar için ücretsiz yaptı. Ulaşım Koordinasyon Merkezi ile beraber alınan kararla, şehir içinde faaliyet gösteren Ulaştırma Dairesi'ne bağlı 27 adet toplu taşıma aracında kadınlardan ücret alınmayacak.

İZMİR

HDP ve HDK'li kadınlar, Konak PTT'si önünde bir araya gelerek, 8 Mart etkinlikleri kapsamında İzmir ve Alanya cezaevlerindeki tutsak kadınlara kart gönderdi. KJA bayraklarının taşındığı eylemde konuşan TAYD-DER İzmir Şubesi Eş Başkanı Neriman Birlikler, Şakran Cezaevi'ndeki kadın tutsakların hukuk dışı uygulamalara maruz kaldığını belirtti ve bu uygulamaların sona ermesini istedi. Eylemde kadınlar "Jin jiyan azadi" ve "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganlarını attı. 

ERCİŞ 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Erciş'te coşku ile kutlandı. Haşmet Kürüm Caddesi'nde düzenlenen şölene ulusal renkleri ve yöresel kıyafetleri ile katılan kadınlar, "Jin jiyan azadî" sloganı ile kutlama alanına akın etti. Şölene, DBP Van İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin, Erciş, Özalp, Saray ve Muradiye kadın belediye eş başkanları HDP ve DBP yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, KJA aktivistleri de katıldı.

Etkinlikte ilk söz alan DBP Erciş İlçe Eş Başkanı Nurgül Baran, 8 Mart'ı tarihsel kazanımlarla karşıladıklarını dile getirerek "4. Dünya Kadın Yürüyüşü Nusaybin'de yapılmaktadır. Bu kararlılık Kürt kadınının yakaladığı özgürleşme düzeyi ile bağlantılıdır" dedi.

HDP Erciş İlçe Eş Başkanı Sevval Çadırcı, 8 Mart'ın tarihçesine değinirken, DBP İl Eş Başkanı Şahin ise 1930 yılında Zilan Deresi'nde binlerce kadın ve çocuğun suçsuz yere katledildiğini hatırlatarak, şimdi ise aynı zihniyetin Zilan'da HES projeleri yaparak katliam geleneğini sürdürdüğüne dikkat çekti. 

Kürt kadınının verdiği özgürlük mücadelesinin her geçen gün büyüdüğüne dikkat çeken Erciş Belediyesi Eş Başkanı Diba Keskin ise "Bugün Kobanê direnişinde bütün dünya Kürt kadının gücüne, inancına ve inadına tanık oldu ve saygı gösterdi" dedi.

Etkinlik, konuşmaların ardından MKM sanatçılarının seslendirdiği direniş şarkıları eşliğinde çekilen halaylarla son buldu. 

DBP'li Erciş Belediyesi ise, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında 6-7-8 Mart günlerinde toplu taşıma araçlarının kadınlara ücretsiz hizmet vermesi yönünde karar aldı. 

HAKKARİ 

Hakkari'de KJA aktivistleri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında kent merkezinde erbaneler eşliğinde el bildirileri dağıttı. Aralarında HDP ve DBP kadın il eş başkanlarının da bulunduğu çok sayıda KJA üyesi, çarşı merkezinde bulunan tüm esnafları da gezerek 8 Mart günü yapılacak olan kitlesel mitinge katılmaya çağırdı. 

IĞDIR 

Iğdır'da 8 Mart etkinlikleri devam ediyor. Etkinliklerde bugün Kobanê'nin yeniden inşasına katkı sunmak için yemekli kermes düzenlendi. Belediye Meydanı'nda kurulan kermes çadırına DBP HDP Iğdır il, ilçe ve belde eş başkanları ile belediye eş başkanları katıldı. Kermes çadırında KJA bileşenleri adına konuşan Gülcan Kaynar, Kobanê inşasına katkıda bulunmak için bu kermesi düzenlediklerine söyleyerek, "Etkinliklerimizin son günü olan 8 Mart'ta ise kadınlarla buluşma etkinliği düzenleyeceğiz. Şimdiden tüm kadınları yapacağımız etkinliğe davet ediyoruz" dedi.

KARS 

Kars'ta yarın KJA öncülüğünde düzenlenecek mitinge katılım için bildiri dağıtıldı. Erbane çalarak esnafları ve sokakları dolaşıp bildiri dağıtan KJA üyeleri, yarın 11.00'da Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilecek mitinge çağrı yaptı. 

MALAZGİRT 

Muş'un Malazgirt ilçesinde HDP ve DBP ilçe kadın yöneticileri ile Malazgirt Belediyesi Eş Başkanı Memnune Söylemez, çok sayıda kadınla birlikte Devlet Hastanesi, Halk Eğitim Merkezi kursları ve kurumları dolaşarak kadınlara gül dağıttı. Daha sonra kadınlar PTT'ye giderek cezaevlerindeki kadın tutsaklara kartpostal gönderdi. 

HINIS 

Erzurum'un Hınıs ilçesinde ise 8 Mart kutlaması için kadınlar Dilan Düğün Salonu'nda bir araya gelirken, etkinliğe ilçeden ve köylerden çok sayıda kadın katıldı. Kutlamada konuşan HDP İlçe Eş Başkanı Meral Alagöz İmre, 8 Mart'ın dünya ve Kürdistan'daki tarihçesini anlattı. Kutlama çekilen halaylarla son buldu. 

ANKARA 

Çankaya Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Konur Sokak'ta etkinlik düzenledi. Etkinliğe, Ankara Kadın Platformu bileşeni olan çok sayıda kadın kurumu katıldı. Sokak boyunca açılan standlarda kadınlar, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile kadına dönük şiddeti ve mücadele yöntemlerini anlatan kitapçıklar dağıtırken, erkekler tarafından katledilen kadınların fotoğraflarından oluşan bir sergi açtı. Sokaktan geçen kadınlara karanfiller dağıtılırken, müzik gruplarının çaldığı Kürtçe ve Türkçe şarkılar eşliğinde halaylar çekildi. LGBTİ grupların açtığı standda ise homofobi ve transfobiye karşı sloganlar atılarak, yurttaşlardan kısa röportajlar alındı. 

Kadınlar alana getirdikleri küçük taşları boyayarak üzerine katledilen kadınların isimlerini yazıp, ahşaptan hazırladıkları panolara yapıştırdı. Ayrıca renkli boyalar ile yüzlerini boyadı. Yerlere üzerinde, "Kadın kırımı toplum kırımıdır", "Kadına şiddete son", "Yasta değil isyandayız" yazılı stickerlar yapıştırılırken, "Heta ku jin azad bin emê bimeşin" dövizleri taşındı. Ayrıca hazırlanan kürsüden Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın kadınların kaç çocuk doğurması gerektiği ile ilgili konuşması ile hemen ardından Fetullah Gülen'in beddua ederkenki sesleri dinletilirken, Erdoğan ve Gülen'in sözleriyle bağlantılı, "Sakın durma" isimli bir de şarkı çalındı. Dinletilen sesler alanda gülüşmelere neden oldu.

Sahnede kısa skeçler oynandı. Ardından ise Ankara Kadın Platformu adına Pelin Kalkan kısa bir konuşma yaptı. Kalkan, 8 Mart'ta daha fazla kadın dayanışması kurmak için hazırlandıklarını, kendilerini yok sayan eril zihniyete karşı alanlarda olmaya devam edeceklerini söyledi. Kalkan'ın konuşması ardından bir kadın kürsüsü kuruldu, söz alan kadınlar kürsüye çıkararak tek tek kadının mücadelesinin ortaklaştırılması ve daha da büyütülmesi yönünde çağrılar yaptı. Etkinlik çalınan müzikler eşliğinde çekilen halaylarla devam etti. 
 

ADYÖD’LÜ KADINLAR KAMPÜSTE BİR ARAYA GELDİ
 

ADYÖD'lü kadınlar DA Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü'nde bir araya gelerek bir etkinlik düzenledi. Etkinlik özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitiren kadınların anısına saygı duruşunda bulunulması ile başladı. Ardından bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, erkekler tarafından katledilen kadınların fotoğrafları taşındı. Yapılan açıklamada, kadına dönük şiddete karşı mücadeleyi yükseltme çağrıları yapıldı. Açıklamanın ardından ise Kürtçe çalınan müzikler eşliğinde halaylar çekti. Etkinlik zılgıt ve sloganlarla sona erdi. 

MERSİN

Mersin Akdeniz Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten İŞTAR Kadın Merkezi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında panel gerçekleştirdi. Akdeniz Belediyesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen panele konuşmacı olarak Avukat Deniz Bayram, Sosyolog Menice Ürün katılırken, panelin moderatörlüğünü İŞTAR Kadın Merkezi çalışanı Psikolog Fahriye Cengiz yaptı. 

Panelde ilk olarak konuşan Sosyolog Menice Ürün, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi kanuna ilişkin uygulama örnekleri konulu konuşmasında, 2012'den bu yana yasanın acı tarafını yaşadıklarını, yasanın uygulama aşamalarında sıkıntıların yaşandığını söyledi. Ailenin düzenleyici unsur olarak karşılarına çıktığını belirten Ürün, ailenin kadın üzerinde direk şiddet uygulamasını meşru kıldığını ve ailenin yanında devlet kurumlarının da düzenleyici unsur olarak bulunduğunu ifade etti. 6284 sayılı yasanın şiddet bitirmede bir faaliyet içermediğini kaydeden Ürün, kadınların şiddetin farklı modeller ile karşı karşıya kaldığını, şiddetin fiziksel boyutunun yanında ekonomik boyutunun gündeme getirilmediğini söyledi. 

Ardından söz alan Avukat Deniz Bayram, ise, ailenin korunması kanunun erkek şiddetini engellemesi gerekirken, bunu uygulamada yetersiz kaldığını ve kanunun kadın katliamlarını daha fazla arttırdığını söyledi. 

Yapılan konuşmaların ardından panel soru cevap şeklinde devam etti.

Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2015, 10:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER