DÖKH'ten madde bağımlılığı çalıştayı

Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH), madde bağımlılığı üzerine çalıştay düzenledi.

DÖKH'ten madde bağımlılığı çalıştayı

Kardelen Kadın Danışmanlık Merkezi Toplantı Salonu’nda yapılan çalıştaya Amed’de bulunan DÖKH’e bağlı kadın kurumları, belediyelere bağlı kadın birimleri, Sarmaşık Derneği, Gün Işığı Yardımlaşma Derneği ve Diyarbakır Sosyal Hizmetler Uzmanları Derneği katıldı. Madde kullanımının psikolojik ve fiziksel zararları ve bu zararların topluma etkilerinin tartışıldığı çalıştay da sadece bağımlılık yapan maddelerin değil hastalıkların tedavisinde kullanılan bir takım ilaçların da bağımlılık yaptığı belirtildi.

Bingöl Üniversitesi Psikoloji Bölümü Yardımcı Doç. Doktor Eda Erdener, 2013 yılına ait TÜBİM araştırmalarına göre Amed ve Urfa’nın en çok madde kullanılan yerler olduğunu belirterek, “Her üç çocuktan biri madde kullanılıyor ve yaş ortalamaları 12’ye düşmüş durumda” dedi. Erdener, madde bağımlılığını önlemek için sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerle ortaklaşa çalışma yürüteceklerini sözlerine ekledi. Kadın danışmanlık merkezlerine başvuran kadınların eşlerinin yüzde 37’sinin madde bağımlısı olduğunu ifade eden Erdener, “Madde bağımlısı olan çocuklar daha çok cinsel istismara uğruyor. Maddeyi kullandıktan sonra maddeyi satmak zorunda bırakılıyor. Bu bağımlılık kişiyi fuhuşa kadar sürükleyebiliyor” ifadelerinde bulundu.

Madde bağımlılığının önüne geçilmesi için risk bölgelerinin oluşturulması gerektiğini söyleyen Erdener, “İnsanların bilgilendirilmesi için küçük birimler oluşturulmalı. Risk altındaki mahalle ve okullarda madde üzerine eğitim verilmeli” diye konuştu. Erdener son olarak Diyarbakır’da madde bağımlılarının rehabilite edilebilecekleri ve meslek edinebilecekleri bir merkeze ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Ardından konuşan Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Alaattin Baran ise, derneklerinin madde bağımlılığını önlemek için komisyon oluşturduklarını belirterek, “Madde bağımlılığı bölgede had safhaya yükselmiştir. Bu durum karşısında herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Kim ne kadar destek verirse çözüme yönelik o kadar alternatif oluşur” dedi. / anf

Güncelleme Tarihi: 21 Mayıs 2014, 10:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER