Efendi: Müjde yakındır, Kobani'nin inşa sürecine katılın

Kobanê’de 87 gündür devam eden direnişi değerlendiren Kobanê Halk Meclisi Eş Başkanı Ayşe Efendi, “Önümüzdeki günlerde halkımıza büyük bir müjde vereceğiz” diyerek,

Efendi: Müjde yakındır, Kobani'nin inşa sürecine katılın
Kobanê’de 87 gündür devam eden direnişi değerlendiren Kobanê Halk Meclisi Eş Başkanı Ayşe Efendi, “Önümüzdeki günlerde halkımıza büyük bir müjde vereceğiz” diyerek, kentin tamamen özgürleşmesi durumunda inşa sürecinin başlayacağını söyledi. Efendi, “Kobanê’nin yeniden inşa edilmesi için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirsin” dedi. Uluslararası güçlere de çağrısını yenileyen Efendi, “İnsani koridor acilen açılmalı” dedi.


Kobanê’de 87 gündür süren YPJ ve YPG direnişini Kobanê Halk Meclisi Eş Başkanı Ayşe Efendi değerlendirdi. Efendi, Kobanê direnişe denk bir direnişin Kuzey Kürdistan’da yürütüldüğünü söyleyerek, “Buradaki halkımız Kobanê ve Kuzey Kürdistan arasında DAİŞ çetelerine karşı savunmalarını üstlenmiş durumda. Bu direnişin öncülüğün üstlenmiş olan kadın ve gençlere teşekkür ediyoruz” dedi. Kobanê’ direnişinin 3 aya aşkın süredir devam ettiğini ve hala ayakları üzerinde durduğunu dile getiren Efendi, “Kürt halkının ve Kürdistan’ın 4 parçasının inancıyla Kobanê ayakta duruyor” diye belirtti.

KADINLARI YPJ SAFLARINA ÇAĞIRDI

Kuzey Kürdistan’da kadın öncülüğünde soğuk havaya rağmen nöbet eyleminin devam ettiğini belirten Efendi, “DAİŞ çetelere karşı nöbet eyleminde geçen halkımız, savunmasını oluşturdu.  Rojava devrimine kadın öncülüğünde gerçekleştirildi. Şuana kadar YPJ’nin oluşumuna kadar devam eden kadın öncülüğünden ediyoruz. Bu başarının yansımalarını bizler Pirsus sınırında da görebiliyoruz” dedi. Suriye’nin özgürlüğü Kobanê’nin elinde olduğunu dile getiren Efendi, “Kürdistan’ın 4 parçasının özgürlüğü Kobanê’den geçiyor. Bu nedenle Kürt kadını nerede olursa olsun. YPJ’nın arkasında durması gerekiyor” diye söyledi. 70 ve 80 yaşındaki kadınların silah kaldırarak YPJ saflarında savaştığını işaret eden Efendi, “Kadınlar çocukların yürüttükleri mücadeleyi sahipleniyorlar. Tüm Kürdistan kadınları ve şehit anneleri,  özgürlük ve barış sözünü herkesin önünde verdi. Bunun için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Tüm kadınlara çağrı yapan Efendi, “Kadınlar her nerede yaşıyorlarsa gelsinler YPJ saflarına katılsınlar. YPJ’nın ve kadınların çalışmalarına katılsınlar. Kürt kadını iktidarlara karşı savaşıyor. Kuzey Kürdistan’da bunu görebiliyoruz. Kürt kadınları yağmur, çamur, kar demeden nöbet eyleminde yerini alıyor” dedi.

‘KOBANÊ’NİN YÜZDE 95’i YIKILMIŞ’

2 aya aşkın süredir Suruç’un Mahser ve Mıseynter köyünde kadınlar öncülüğünde yürütülen nöbet eylemine değinen Efendi, “Sınır hattında görüyoruz. Genç, yaşlı kadınlar nöbet eyleminde yer alıyor. Verdikleri emek önünde eğiliyor. Önder Apo’nun Kobanê için Kuzey Kürdistan’da başlattığı seferberlik çağrısı devam ediyor” vurgu yaptı. Kobanê savaşının devam ettiği için çocuklu kadınları ve yaşlıları Kobanê’ye dönüşleri için çağrı yapamadıklarını dile getiren Efendi, “Kobanê’de direniş devam ediyor. DAİŞ çeteleri nedeniyle Kobanê’nin binaları yıkılmış durumda. Bunun için Kobanê’nin yeniden inşa için tüm devletlere ve Kobanê’ye sevenlere çağrımız vardır. Kobanê’nin özgürlüğü yaklaşıyor. Bu nedenle Kobanê’ye nasıl yardım edeceklerini herkes düşünsün. Kobanê’nin yüzde 95’i yıkılmış ve bina molozları haline gelmiş.  Şuana kadar dönmek isteyenler kalabilecekleri bir evleri yok. Ayakta kalan bir şey kalmamıştır” dedi.

‘KOBANÊ’YE KORİDOR AÇILSIN’

Kobanê’nin özgürlüğünü isteyen herkese çağrıda bulunan Efendi, “Kobanê aslen özgürleşmiş olsa da inşa edilmemiş. Önümüzdeki günlerde büyük bir müjde vereceğiz” dedi. Şu an genç olan ve ruhu genç olan ailelerin Kobanê gelebileceği çağrısında bulunan Efendi, “Gelsinler YPG ve YPJ’ye yardım etsinler. Her gün YPG ve YPJ’ye katılımlar artıyor. Kobanê’nin yeniden inşa edilmesi için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirsin. Çok yakın bir zamanda çocuklarımızın gücüyle tekrardan Kobanê dönüşler başlayacaktır” dedi.

Kobanê’de geçişler ve gidişler için koridor açılmasını isteyen Efendi, “Avrupa ve insan hakları örgütleri tarafından Kobanê’ye bir koridor açılması yönünden bir girişim olması gerekiyor. Kobanê halkı geri dönebilsin. Ve en önemlisi de yaralılarımız tedavi edilsin. DAiŞ çetelerinin Müşritpınar sınır kapısı üzerinde saldırması üzerine sınır kapısı kırıldı. Geçişler daha da zorlaştırıldı” dedi.

‘TÜRK DEVLETİNİN TUTUMU ELEŞTİRİLMELİ’

Suruç’a yerleşen Kobanêlilerin yaşadıkları zorluklara son olarak değinen Efendi, “Türk devletin Suruç’a yerleşen Kobanêliler için yardım elini uzatmıyor. Soğukta açıkta kalan Kobanêliler var. Kobanêliler için belediye tarafından çadır kent açılmak istesek de Türk devleti tarafından açılmasına engel olunuyor. Herkesin Türk devletinin Kobanêlilere karşı olan yaklaşımını eleştirmeli ve kabul etmemesi gerekiyor. Herkesi Kobanê’yi sahiplenmeye çağırıyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2014, 13:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER