23 yılda 6 bin kişi mayından yaşamını yitirdi

Federe Kürdistan'da döşenen kara mayınlarından 23 yılda binlerce sivil yaşamını yitirdi. Savaş ve saldırılar son bulsa da kara mayınları Kürdistan’da can almaya devam ediyor. 1991 yılından bu güne kadar 14.500 kişi mayın kurbanı oldu.

23 yılda 6 bin kişi mayından yaşamını yitirdi

Hewlêr Mayın İşleri Basın Sorumlusu Zebar Xalıd’in kara mayınlarının Güney Kürdistan’da can almaya devam ettiğini söyledi. Roj News haber ajansına bilgi veren Xalıd; “1991 yılından bu güne kadar kayıt altına alabildiğimiz kadarı ile 14 bin 500 vatandaşımız mayın ve patlayıcıların kurbanı oldu. Bu patlamalar sonucu 8 binden fazla vatandaşımız da sakat kaldı” dedi.

Güney’de mayın çıkarma faaliyetlerine ciddi paralar harcansa da çok sayıda mayın ve mayınlı araziye halen girilemediğini belirten Zebar Xalıd, “şimdiye kadar 6 bin sivil vatandaş mayın ve patlayıcıların infilak etmesi sonucu yaşamlarını yitirdiler. Hewlêr’de yalnızca bu yıl mayından iki kişi yaşamını yitirdi ve 8 kişide yaralandı. Patlamaların çoğu Hewlêr iline bağlı Diyana (Soran) kazasında yaşandı”  şeklinde konuştu.

Baas rejiminin Saddam Hüseyin döneminde Kürdistan’a 1980’li yıllarda ektiği kara mayınları ve patlayıcılar halen aktif durumda. Rejim Kürdistan’dan çıkarken de birçok alanı mayınlı arazilere dönüştürdüğü için Güney Kürdistan’da hayvancılık ve tarımsal ekonomik faaliyet ciddi riskler altında yapılabiliyor

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2014, 16:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER