Buldan: 'KCK Öcalan'ın hazırladığı taslağı kabul etti'

HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan KCK yetkilileri ile yaptığı görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada “KCK’nin taslağı kabul ettiklerini, önümüzde çok fazla bir zamanın olmadığını, hükümetin bir an önce bu taslağı kabul ederek, müzakere sürecine geçilmesi gerektiğini ifade ettiler” dedi.

Buldan: 'KCK Öcalan'ın hazırladığı taslağı kabul etti'

Kandil’den dönen İmralı heyeti arasından yer alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkan Vekili Pervin Buldan KCK yetkilileri ile yaptığı görüşmeye ilişkin açıklama yaptı.

Med Nuçe televizyonuna konuşan Buldan, KCK yetkilileriyle beş saatlik bir görüşme gerçekleştirdiklerini, yapılan toplantı sonucunda Kandil’deki KCK yetkililerinin kendilerine yayınlanan taslağı daha önce incelediklerini ve bütün birimleriyle yaptıkları toplantılarda taslağa ilişkin değerlendirme ve görüşleri aldıklarını belirtti.

Buldan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“Taslağı kabul ettiklerini ifade ettiler. Bu taslağın mükemmel bir taslak olduğunu, Kürt sorunun çözümü için bunu kabul ettiklerini ve bu taslağa ekleyecek herhangi bir şeylerinin olmadığını, dolayısıyla Öcalan’ın hazırlamış olduğu, kamuoyuna yansıtılan sadece Türkiye’nin değil, Ortadoğu’nun demokratikleşmesini hedefleyen bu taslağı KCK yetkililerinin tam arkasında olduğunu ifade etmek isterim.

“Önümüzde çok fazla bir zamanın olmadığını, hükümetin bir an önce bu taslağı kabul ederek, müzakere sürecine geçilmesi gerektiğini ifade ettiler.

“‘Sayın Öcalan’ın hazırlamış olduğu bir taslak var ve bu taslak manifestodur’ dediler. Fakat şöyle bir çekinceleri var. Özellikle son günlerde yaşanan kısıtlamaların, operasyonların güvenlik güçlerinin başlatmış olduğu müdahalelerin kabul edilmez bir yaklaşım olduğunu, hükümetin bu konuda çok daha ciddi bir sorumluluk üstlenerek, özellikle seçimelere yakın bir süreçte bu tür gözaltı ve tutuklamalardan vazgeçmeleri gerektiğini, yine çıkarılacak olan güvenlik paketinin kabul edilecek bir paket olmadığını, özellikle bu süreç içinde yapılması gereken demokratikleşme adına atılacak adımlar ve çıkarılacak olan yasalar ve reformlardır.

“Dolayısıyla güvenlik paketlerinin bu soruna katkı sağlayamayacağını ve bu paketten de vazgeçilmesi gerektiğini, tutuklamaların, operasyonların bir an önce son bulması gerektiğini ifade ettiler.

“Toplantıda özellikle izleme heyetinin ne kadar önemli olduğunun vurgusu yapıldı. Son günlerde yaşanan olayları bile eğer baz alırsak izleme heyetine acilen ihtiyaç olduğunu ve hükümetin bu konuda net bir tavır sergileyerek bir izleme kurulu kurmaları gerektiğini ve izleme kurulunun da bir an önce çalışmalarına başlamalarını ayrıca bu izleme heyetinin de yetkilendirilmesi gerektiğini ifade ettiler.

“KCK yetkililerinin, sürecin başından beri ifade edilen karakol yapımlarına ilişkin kabul edilemez bir yaklaşım olduğu değerlendirmesinde bulundu.

“Çünkü karakollar toplumun yaşamını ortadan kaldırma amaçlı, aynı zamanda Kürdistan’ı da askeri bir kışlaya çevirmeyi amaçladığını ifade ettiler. Karakol HES ve baraj yapımlarına karşı olduklarını, hükümetin de bu konuda kendilerini gözden geçirmesi ve bu yapılan karakol, HES ve barajların durdurulması gerektiğinin altını önemle çizdiler.”

Heyet haftasonu İmralı’da

Kandil’den dönen İmralı heyetinin hafta sonu İmralı adasına giderek PKK lideri Öcalan’la görüşecek.  İmralı’ya gidecek olan heyette bu kez Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) aktivisti Ceylan Bağrıyanık’ın da yer alacağı belirtildi.

Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2014, 10:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER