Ekrem Hüso: Seçimleri yapmakta kararlıyız

Cizîre Hükümet Başkanı Ekrem Hûso, yoğunlaşan savaş nedeniyle ertelenen seçimleri gerçekleştirmekte kararlı olduklarını belirtti, "Özerk yönetim böylece demokratik bir adım daha atmış olacak" dedi.

Ekrem Hüso: Seçimleri yapmakta kararlıyız

Rojava'da bir yandan IŞİD'in saldırıları altında demokratik özerkliğin inşası devam ederken, diğer yandan da seçim için hazırlıklar tamamlanmak üzere.

Seçim çalışmalarına ilişkin olarak konuşan Cizire Hükümeti Başkanı Ekrem Hûso, seçimi gerçekleştirmekte kararlı olduklarını belirtti. Hûso, "Özerk yönetim ilan edildikten 4 ay sonra seçimleri yapacağımızı kararlaştırmıştık. Ancak mevcut askeri koşullardan dolayı ertelemek zorunda kaldık. Çünkü olağanüstü bir savaş durumu yaşanıyor" dedi.

HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI

Seçim için hazırlıkları tamamladıklarını hatırlatan Hûso, çalışmalara ilişkin şunları söyledi: "Seçmen sayısı belirlendi, seçim kurulu oluşturuldu. Bizi etkileyen tek şey; IŞİD'in saldırıları. Çok büyük saldırılar olmazsa ve halk rahat bir şekilde seyahat edebiliyorsa, seçim yapabiliriz. Seçimlerde demokratik bir yaşamın siyasete damgasını vurması gerekiyor. Savaş ortamında bu demokratik ortamı bulamayabiliriz. Bu yüzden savaş ortamının bitmesini ya da durmasını istiyoruz."

ASURİ BİRLİK PARTİSİ DE ÖZERK YÖNETİME KATILDI

Bu süre içerisinde demokratik özerklik inşasına katılmayan partilerle görüşmeleri sürdürdüklerini anlatan Hûso, "Özerklik ilan edildiğinde bize katılmayan Asuri Birlik Parti, yaptığımız görüşmelerin sonunda, katılmak istediklerini beyan ettiler" dedi.

Cizîre Hükümeti Başkanı Ekrem Hûso, seçimleri demokratik bir ortamda gerçekleştirmeyi amaçladıklarını belirtti, "Uluslararası gözlemcilere çağrı yapacağız. Kapımız herkese açık, herkes seçimleri gözleyebilir. Onun dışında burada halkın oylarını rahatça ve özgürce kullanabilmesi için her türlü imkanı seferber edeceğiz. Güvenliklerini sağlayacağız" diye konuştu.

'SEÇİM YENİ BİR DEMOKRATİK ADIM OLACAK'

Seçimi yapmakta kararlı olduklarının altını çizen Hûso, bunun yenin bir demokratik adım olacağını söyledi. Hûso, şöyle konuştu: "Özerk yönetimi ilan ederken, hükümeti geçici olarak oluşturduk. Yönetimin süresini 4 yıl olarak belirleyebilirdik. Bunun anti demokratik olduğunu biliyoruz, bunu yapmak istemedik. Bununla beraber seçimlerin zamanında yapılabilmesi hem diğer partilerin bizi tanımalarına olanak verdik. Hem de onların bu konuda netleşmelerini, katılıp katılmama konusunda karar vermelerini kolaylaştırdık. Dolayısıyla özerk yönetimin kendisi de bu yönde demokratik bir adım atmış oluyor."

Cizîre Hükümeti Başkanı Ekrem Hûso, Türk devletinin Rojava'ya yönelik politikasını da eleştirdi, "Türkiye’de yaşayan halkların bize ve oradaki Türklere kardeş olduğunu düşünüyoruz. Böyle bir izlenimimiz var. Fakat bize sıkıntı yaratan Türkiye'de hükümetin içerisinde yer alan rejimdir. Rejimin IŞİD gibi çetelere destek vermesi, çetelere verdiği her türlü destek ile bize saldırmasını kınıyoruz, kabullenmiyoruz" dedi.

"Türk devleti, sınırlarını çetelere açıyor, onlara silah desteği veriyor" diyen Hûso, IŞİD çetelerinin bir gün Türkiye'ye de zarar vereceğini belirtti.

Güncelleme Tarihi: 28 Ağustos 2014, 11:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER