Erdoğan ve Ruhani ortak basın toplantısı düzenledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan İran ziyareti kapsamında, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştü. Liderler görüşmenin ardından kameraların karşısına geçti. İki ülke arasında yapılan ticari anlaşmalara değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan 'yerli parayla alışveriş yapılacak' dedi.

Erdoğan ve Ruhani ortak basın toplantısı düzenledi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran’a gitti. Erdoğan, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından Sadabat Sarayı’nda karşılandı


İki lider görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani “Üç gümrük kapısı 24 saat çalışacak” açıklamasında bulundu.

Ruhani’nin açıklamaları şu şekilde:

ÜÇ GÜMRÜK KAPISI 24 SAAT ÇALIŞACAK: Bugün iki ülkenin ekonomik işbirliği için önemli kararlar aldık. İki ülke arasındaki bankacılık ilişkilerinin geliştirilmesi ve ticaretin ülkelerin milli para birimleriyle yapılması alınan en önemli kararlardandı. Bankacılık konusunda alınan kararlar önümüzdeki haftanın sonuna kadar nihai sonuca varacaktır. Üç gümrük kapısı 24 saat çalışacak.

DIŞ KOMPLO: Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde gerçekleşen bağımsızlık referandumu değerlendiren Ruhani, iki ülkenin bölgede güvenlik ve istikrar istediğini, bağımsızlık referandumunu ‘bir dış komplo’ olarak reddettiklerini söyledi. Ruhani ayrıca Türkiye’nin İran’dan daha fazla doğalgaz almaya hazır olduğunu açıkladı. Ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Cumhurbaşkanı Ruhani’den sonra söz alan Erdoğan iki ülke arasında yapılan ticari anlaşmalara dair bilgi verdi. Erdoğan “Yerli parayla alışveriş yapma sürecini hayata geçirme kararını verdik” açıklamasında bulundu.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan bölümler ise şöyle;

ZİYARET ARTIŞI İLİŞKİLERİ OLUMLU DÜZEYDE ETKİLEYECEK: Bugün dar kapsamlı ve yüksek düzeyli, dördüncü stratejik konsey toplantımızı bereketli bir şekilde gerçekleştirdik. Aramızdaki siyasi, ticari, askeri, ekonomik, kültürel konuları kapsayan verimli görüşmeler yaptık. Bu vesileyle bakanlarımız kendi aralarında ikili görüşmelerini gerçekleştirdiler. Kurumlar aynı şekilde birbirleriyle bu görüşmeleri gerçekleştirdiler. Tabi Türkiye-İran arasındaki son dönemlerde üst düzey ziyaretlerin artışı ilişkilerimizi çok daha olumlu düzeye taşıyacaktır.

MERKEZ BANKALARIMIZ ANLAŞACAK: Dördüncü yüksek düzeyli strateji konseyi de 30 milyar dolarlık bu hedef gündemimizin ana belirleyici maddesi oldu. Enerjiden turizme, karayolu taşımacılığına, savunma sanayine varana kadar her türlü konuda arkadaşlarımızı teşvik ettik. Merkez Bankalarımızın riyasetinde, finans sektörlerine bir hareketlilik getirme kararı aldık. Yerli parayla alışveriş yapma sürecini hayata geçirme kararını verdik. Merkez bankalarımız önümüzdeki hafta bu konudaki anlaşmayı imzalayacaklar.

ERDOĞAN’A RESMİ KARŞILAMA

Erdoğan’ı taşıyan özel uçak, TSİ 11.15 sıralarında başkent Tahran’a geldi. Erdoğan, havalimanında İranlı yetkililer tarafından karşılandı. Erdoğan’ı Esenboğa havalimanından İran’a, Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Ankara Valisi Ercan Topaca ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek uğurladı.

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2017, 14:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER