Eski DAİŞ üyesinden DAİŞ’e suçlamalar

DAİŞ çeteleri saflarında savaşırken çetelerin sivil halka yönelik vahşetlerine dayanamayıp Suriye’den İsveç’e geri dönen 17 yaşındaki bir genç, “İslam Devleti”ni masum insanları katlettiğini belirtti.

Eski DAİŞ üyesinden DAİŞ’e suçlamalar
DAİŞ çeteleri saflarında savaşırken çetelerin sivil halka yönelik vahşetlerine dayanamayıp Suriye’den İsveç’e geri dönen 17 yaşındaki bir genç, Facebook hesabından İslama aykırı davrandığını söylediği “İslam Devleti”ni masum insanları katlettiğini belirtti.


Lund ilinde yaşayan genç bu yılın başlarında Suriye’ye giderek DAİŞ çetelerinin saflarına katılmış, Youtube’de 10 Mayıs günü elindeki kalaşnikofla poz vererek İsveç’teki Müslüman gençlere Suriye’ye gitmeleri ve DAİŞ çeteleri saflarına katılmaları çağrısını yaptığı filmi yayınlamıştı.

İlk kez İsveç’ten Suriye ve Irak’a giderek DAİŞ saflarına savaştıktan sonra İsveç’e dönen bir genç DAİŞ çetelerini açıkca suçluyor. “Ben basit bir kul olduğum için onları Allah’a havale ediyorum” diyen genç, İslam Devleti’nin eylemlerini desteklemediğini söylüyor.

DAİŞ’cıların Müslüman olmayanlar hakkında aşırı görüşlere sahip olduklarını, din adamlarıyla (ulema) dalga geçtiklerini söyleyen genç, “Müslümanlara ve Müslüman olmayan günahsız insanlara karşı tutumlarını benimsemediğim için İslam Devleti’ni desteklemiyorum. Kendilerinden olmayanlardan gelen öğütleri reddettikleri, inançlarında samimi olmadıkları, sözlerinde durmadıkları ve Müslümanları öldürdükleri için onları desteklemiyorum” diyor.

DAİŞ İSLAMA AYKIRI HAREKET EDİYOR

İnançlı bir Müslüman olduğunu söyleyen ve DAİŞ çetelerini İslama aykırı hareket etmekle suçlayan gencin İsveç Hükümeti’nin şiddet kullanan aşırı örgütlere karşı mücadelede alınması gereken önlemleri belirlemek amacıyla görevlendirdiği Koordinatörü Mona Sahlin’in girişimiyle Türkiye üzerinden İsveç’e geri getirildiği belirtliyor.

Mona Sahlin’in Basın Sekreteri Fredrik Hammarbäck, gencin ailesinin kendileriyle ilişki kurmasından sonra değişik kurumları devreye sokarak gencin İsveç’e gelmesini sağladıklarını kabul etmekle birlikte olay hakkında ayrıntılı bilgi vermekten kaçınıyor.

İsveç Güvenlik Polisi’ne (Säpo) göre savaşın başlamasından bu yana 300 civarında genç İsveç’ten Suriye’ye geçerek El Kaide bağlantılı örgütlerin saflarında savaştı. Bunlardan 45 -50’sinin İsveç’e geri dönüş yaptığı tahmin ediliyor ve ilk kez eski bir DAİŞ’cı DAİŞ çetelerine karşı açıkca tutum alıyor.

‘ALO DAİŞ’ HATTI KURULACAK

İsveç Hükümeti’nin şiddet kullanan aşırı örgütlere karşı mücadelede alınması gereken önlemleri belirlemek amacıyla görevlendirdiği Koordinatörü Mona Sahlin, DAİŞ saflarına katılan veya katılmalarından şüphelenilin gençlerin ailelerin de başvuracakları bir telefon hattını başlatacaklarını söyledi.

İsveç medyasında açıklamalarda bulunan Sahlin, yaz tatili dolayısıyla kendilerine başvuran kaygılı ailelerin sayılarında ciddi bir artış gördüklerini ve bazı ailellerin çocukların yaz tatilinde tatil bahanesiyle Irak ve Suriye’ye giderek DAİŞ saflarına katılmalarından kaygı duyduklarını belirtti.

Kaygılı ailelerin her zaman başvuracakları bir kurum ve telefon olması gerektiğini belirten Sahlin, bu görevin devlet kurumları değil, halkın güveninin kazanmış bir sivil toplum örgütü tarafından üstlenilmesi gerektiğini dile getirdi.

Demokrasi Bakanı Alice Bah Kuhnke de, Sahlin’in görüşlerine katıldığını açıkladı. İnsanların telefon ettikleri kuruma güven duymaları gerektiğini belirten Kuhnke, böylesi bir telefon hattının bir kaç hafta içinde hizmete gireceğini söyledi.

Demokrasi Bakanı Kuhnke, DAİŞ ve şiddet kullanan aşırılık yanlısı örgütlere karşı yasa ve mevzuat olan boşlukları kapatmayı ve kurumlar arasındaki görev dağılımını belirginleştirmeyi amaçladıklarını ve belediyelerin de konunun ciddiyetini anlamalarını görmekten memnunluk duyduklarını söylüyor.

Şiddete başvuran aşırıları ve DAİŞ saflarına katılımları engellemek için gerekli önlemleri almamakla suçlanan İsveç hükümeti, önümüzdeki haftalarda alınması gereken önlemleri içeren yasa tasarısını parlamentoya sunacağını açıkladı. 

Güncelleme Tarihi: 06 Eylül 2015, 11:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER