Facebook sayfanızdan silmeniz gereken 12 şey

Facebook sayfanız üzerinden hırsızlığa veya sizi zora sokacak durumlara bizzat yol açmayı istemiyorsanız, bu verileri paylaşmayın... İşte profillerden silinmesi tavsiye edilen 12 şey...

Facebook sayfanızdan silmeniz gereken 12 şey

Sosyal paylaşım sitesi Facebook milyonlarca kullanıcısının güvenlik ve mahremiyetini korumayı öncelik edindiğini söylese de, profilinizde paylaştığınız bazı bilgiler başınızı derde sokabilir. Sözgelimi, daha dün işyerinde sıkılırken doldurduğunuz ‘Kişilik testi’, en sevdiğiniz albümden evcil hayvanınızın adına kadar, şifrelerinizde kullanabileceğiniz özel veriler içeriyor.

The Independent gazetesi, Facebook kullanıcılarına sayfalarından ‘silmeleri’ tavsiye eden 12 şeyi derledi:

1- DOĞUMGÜNÜ

Doğumgününüzün internette açık edilmiş olması, banka hesap bilgilerinize ve diğer başka özel bilgilerinize başkaları tarafından erişimin yolunu açıyor.

2- TELEFON NUMARANIZ

En kötü senaryoyu düşünmek zorundasınız: Numaranızı paylaşarak bir telefon sapığına aradığı bilgiyi vermiş olabilirsiniz.

3- ‘ARKADAŞ’LARINIZI ÇOĞU

Oxford Üniversitesi’nden psikolog Robin Dunbar’a göre, insanlar en azla 150 başka kişiyle istikrarlı ilişki kurabiliyor. Oysa, belki bir daha hiç görmeyeceğiniz kişilerle Facebook’ta arkadaş olarak özel anlarınızın fotoğraflarını bile onlarla paylaşmış oluyorsunuz.

4-  ÇOCUĞUNUZUN FOTOĞRAFLARI

Oxford İnternet Enstitüsü’nden Victoria Nash, bu konuda haklı bir soru soruyor: Çocuğunuz büyüdüğünde internette kendileri hakkında ne tür bilgiler görmekten hoşlanır? Bu soruya yanıt vermekte zorlanıyorsanız, fotoğrafları silme vakti…

5- ÇOCUĞUNUZUN HANGİ OKULA GİTTİĞİ

Kötü niyetli kişilerle en son paylaşmak istediğiniz bilgi, çocuğunuzun hangi okulda okuduğu olmalı…

6- YER BİLDİRİMİ

TechCrunch’ın 2015 tarihli raporuna göre, 500 milyondan fazla kişi Facebook’a sadece cep telefonlarından giriyor. Yani 500 milyondan fazla kişi o anda nerede olduklarını açık ederek, onlara zarar vermek isteyebilecek kişilere ‘koz’ veriyor. Kısacası, Facebook üzerinden yer bildiriminde bulunmayın.

7- MÜDÜRÜNÜZ

Şunu unutmayın, her ne kadar ayarlarınızı değiştirseniz de, Facebook’ta müdürünüzle arkadaş olmak işle ilgili şikâyetlerinizi de, ‘zevzek’ statü değişikliklerini de görmesi riskini yaratıyor.

8- EVİNİZDEN BİLDİRİMDE BULUNMAYIN

Herkesin ev adresinizi bilmesini istemiyorsanız…

9- TATİL BİLGİLERİNİZİ PAYLAŞMAYIN

This is the Money sitesine göre, tatilde olduklarını sosyal medyadan cümle âleme duyurdukları sırada evleri soyulan kişilerin sigortadan para alması zorlaşabilir.

10- İLİŞKİ DURUMUNUZ

Yeni ilişkinizi Facebook’tan başka yerde kutlayın! Böylece, işler kötü gider ve ilişki durumunuzu tekrar değiştirmek zorunda kalırsanız, Facebook âleminin yorumlarına da maruz kalmazsınız.

11- KREDİ KARTI BİLGİLERİ

Söylemeye bile gerek yok aslında ama kart bilgilerinizi kimseyle Facebook üzerinden paylaşmayın.

12- UÇAK BİLETLERİ

Seyahate çıkarken uçak biletinizi paylaşarak hava atmayı seviyorsanız bir daha düşünün. Biletin üzerindeki barkod size özel ve havayolu şirketine verdiğiniz adres, telefon gibi bilgilerin bulunması için kullanılabilir.

Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2017, 19:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER