Fazladan 1 yıl daha cezaevinde kalacak

Kürt siyasi hükümlü Ali Ceylan'ın 20 Ocak 2014 tarihinde "denetimli serbestlik" kapsamında tahliye edilmesi gerekiyordu. Ancak, Edirne İnfaz Hakimliği, yasaya aykırı olan yönetmeliği uygulayaak Ceylan'ı tahliye etmedi

Fazladan 1 yıl daha cezaevinde kalacak
Kürt siyasi hükümlü Ali Ceylan'ın 20 Ocak 2014 tarihinde "denetimli serbestlik" kapsamında tahliye edilmesi gerekiyordu. Ancak, Edirne İnfaz Hakimliği, yasaya aykırı olan yönetmeliği uygulayaak Ceylan'ı tahliye etmedi. Ceylan, infaz hakimliğinin hesabına göre, 20 Ocak 2015'de tahliye edilecek.


Hükümlüler hakkında verdikleri disiplin cezaları nedeniyle tahliyeleri aylarca geciktiren cezaevi yönetimlerinin, şimdi de kullanmaya başladıkları gerekçe, Açık Ceza İnfaz Kurumları'na Ayrılma Yönetmeliği oldu. 

Ceza ve Güvenlik Tedbirleri'nin İnfazı Hakkındaki Kanuna, "Koşullu salıverilmelerine 1 yıl ve daha az süre kalan iyi halli hükümlülerin talebi halinde cezalarının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle intezıne karar verilir" diyor.

Ancak, Açık Ceza infaz Kurumlarına Ayrılma Yönetmeliği'ne göre ise, "Toplam cezaların üçte birini bu kurumlarda iyi halli geçiren hükümlü açık kurumlara ayrıabilir" düzenlemesi yer alıyor. Yasaya aykırı olan bu düzenleme ise hükümlülerin daha çok cezaevinde kalmasına neden oluyor.

Kürt siyasi tutuklu Ali Ceylan bu mağduriyeti yaşayan bir tutuklu.

Ali Ceylan, "PKK adına orman yaktığı" iddiasıyla İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ceylan 10 Nisan 2013 tarihinde cezaevine girdi. 

20 OCAK'TA SERBEST BIRAKILMASI GEREKİYORDU

Denetimli serbestlik hakkından yararlanmak için başvuruda bulunan Ceylan'ın Ceza İnfaz Yasası'na göre, 20 Ocak 2014 tarihinde açık cezaevine girme hakkı kazandığı için denetimli serbestlik hükümleri uygulanarak serbest bırakılması gerekiyordu. 

Ancak Edirne İnfaz Hakimliği, hükümlülük süresini uzatan yönetmeliği uyguladı ve toplam cezasının üçte birini yatmadığı gerekçesiyle Ceylan'ın denetimli serbestlik hakkından yararlandırmadı.

'YÖNETMELİK YASAYA AYKIRI OLAMAZ'

Avukat Gülizar Tuncer, müvekkilinin 20 Ocak 2014 tarihinde tahliye edilmesi gerektiğini belirterek, Edirne İnfaz Savcılığı'na başvuruda bulundu. 

Yönetmeliklerin yasalara aykırı olamayacağına dikkat çeken Tuncer, "Yönetmelikle 'kanunsuz ceza' yaratılamaz. Burada yasa olmadan, yönetmeliğe dayalı olarak müvekkilin yatacağı süre eşitsiz biçimde daha az düşürülerek mağduriyetine neden olunmaktadır" dedi.

"Ceza ve ceza yerine geçen güvenlik tedbirleri ancak kanunla konulur" şeklindeki Anayasa'nın 38. maddesini hatırlatan Tuncer, "Burada açıkça kanunda yazılmış olmamasına rağmen, sonradan çıkarılan bir yönetmeliğe dayalı olarak müvekkilin yatacağı sürenin haksız biçimde artırılması ve denetimli serbestlik hakkından yararlandırılmaması durumu vardır" diye belirtti.

Edirne 1. İnfaz Hakimliği, yönetmeliğin uygulanması gerektiğini belirterek, başvuruyu kabul etmedi. 

Avukat Tuncer, bunun üzerine Edirne 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. Mahkemeden henüz bir karar çıkmadı. / anf

Güncelleme Tarihi: 25 Mart 2014, 17:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER