'Filmlerimi, yazılarımı ve arşivimi geri istiyorum'

Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek evine yapılan baskında 18 yıllık görsel arşivine el konulan videoaktivist Oktay İnce, Bayraklı Adliyesi önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla arşivini geri istedi.

'Filmlerimi, yazılarımı ve arşivimi geri istiyorum'
Seyri Sokak Video ve Belgesel Kolektifi üyesi, video aktivisti Oktay İnce polis baskınıyla el konulan arşivini istedi. Bayraklı Adliyesi önünde açıklama yapan İnce, “Benden alınan geri verilinceye kadar, her hafta Salı günü İzmir Bayraklı Adliyesi önünde basın açıklaması ve 2 saat oturma eylemi yapacağım” dedi. İnce’nin İzmir’deki evine “sosyal medya paylaşımları ile terörü ve terör örgütünü övmek” suçlamasıyla düzenlenen polis baskınının ardından tüm belgesellerine ve hard disklerine el konulmuştu.

’20 YILLIK ÇALIŞMALARIMA EL KONULDU’


Yapılan arama ve el koyma işleminin kişilik haklarına olduğu kadar, halkın haber alma ve haber yapma hakkına, belgesel sinemaya ve sanat uğraşına bir saldırı olduğunun altını çizen İnce, “16 Ekim 2018 günü, videoeylem kolektif sayfamız Seyri Sokak Twitter hesabında yasal bir dergi hesabından atılan bir tweet gerekçe gösterilerek, terör örgütü propagandası yaptığım iddia edildi. Evimde yapılan aramada 20 yıldır yapmakta olduğum, haber, belgesel film video Act ve video Art çalışmalarına, bu çalışmalar için kaydettiğim ve topladığım video arşivime, 18 hard disk ve 41 DVD’ye polislerce el kondu. Yalnızca film ve görüntü arşivime değil, uğraş alanımla ilgili yazılarım, canlı yayın yaptığım mobil telefonum ve aileme ait görüntülerin olduğu hardiskler de inceleme yapılacağı iddiasıyla emniyet depolarına götürüldü” diye konuştu.

‘İNCELEMELERİNİZ SONUCUNDA VERECEĞİNİZ CEZALARLA İLGİLENMİYORUM’

Seyri Sokak’ın illegal bir örgüt gibi gösterilmeye çalışıldığını ifade eden İnce, “AKP devletinin, kapatma ve el koymalarla, satın alma ve baskı yoluyla her türlü medyayı susturduğu, ya da kendi borazanı haline getirdiği bir ortamda, bu uzun sürmüş OHAL uygulamalarını haber yaparak, direnenlerin, haksızlığa uğrayanların sesini duyuran, haberci ve videoeylemciler de susturulmak istenmektedir. Belgesel sinemacılar, film yapmak için kaydettikleri görüntülerden, yaptıkları filmlerden dolayı, artık her türlü insani, kültürel, sanatsal, sosyal ve politik uğraşı imkânsız hale getiren ‘terör örgütü propagandası’ yaftası yapıştırılarak yargılanmakta, cezalara çarptırılmaktadırlar. Belgesel film yapmak için birçok riski göze alarak, maddi ve manevi emek harcayarak çektikleri görüntüler, uydurma gerekçelerle devlet depolarına atılmakta, çürümeye terk edilmektedir” ifadelerini kullandı.

“Biz videoeylemciler ve belgeselciler olarak kendimizi yalnızca gerçeğin yasalarına bağlı hissederiz” diyen İnce, “Şimdi, haber, belgesel film, video Act ve video Art çalışmalarıma devam edebilmek için benden zorla aldığınız görüntü arşivimi, filmlerimi, yazılarımı ve aile hatıralarımı sizden geri istiyorum, hemen şimdi. Çünkü onlar ezilenlerin belleğidir aynı zamanda. İncelemeleriniz sonucunda vereceğiniz cezalarla ilgilenmiyorum. Sadece çalışmalarıma kaldığı yerden devam etmek istiyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı. Oktay İnce, açıklamanın ardından 2 saatlik oturma eylemi yaptı. (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2019, 18:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER