Suriyeli Kürtler: IŞİD mahkemesi Kobani'de kurulsun

Suriyeli Kürtler, beş yıllık savaşta yakalanan 5 bine yakın IŞİD militanının Kobani'de yargılanmasını istiyor: Bunun sembolik bir anlamı var çünkü IŞİD'in yenildiği ilk kent burasıdır.

Suriyeli Kürtler: IŞİD mahkemesi Kobani'de kurulsun
IŞİD’in Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından Fırat’ın doğusundan temizlenmesi sonrasında  beş yıldır yakalanan binlerce militana ilişkin tartışma sürüyor. Bu kişiler için uluslararası mahkeme kurulmasını isteyen Suriyeli Kürtler, yargılamanın Kobani’de yapılmasını istiyor.


Suriye’nin kuzeydoğusunu kontrol eden ve eylül ayında ilan edilen Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin Dış İlişkiler Sorumlusu Kemal Akif, mahkemenin sembolik önemi nedeniyle Kobani’de kurulması için Birleşmiş Milletler’e talepte bulundu. Akif, uluslararası topluma da bu yönde çağrıda bulundu.

IŞİD’İN İLK YENİLDİĞİ KENT KOBANİ’DİR’

Akif, Rudaw sitesine demecinde IŞİD mahkemesinin Kobani’de kurulmasını önerdiklerini söyleyerek, “Bunun sembolik bir anlamı var çünkü IŞİD’in yenildiği ilk kent burasıdır” dedi. Ancak ABD liderliğindeki IŞİD’le mücadele koalisyonu veya Birleşmiş Milletler bu çağrıya henüz yanıt vermiş değil.

SDG, IŞİD’in kontrol ettiği son bölge olan Bağuz’dan çıkarıldıktan sonra, büyük kısmı Haseke bölgesinde tutulan IŞİD militanlarının adil bir şekilde yargılanması çağrısı yapmıştı. Açıklamada, ‘uluslararası hukuk ve insan hakları sözleşmeleri kapsamında adil bir mahkeme oluşturulması’ talebi vurgulanmıştı. (DIŞ HABERLER)

Güncelleme Tarihi: 04 Nisan 2019, 11:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER