Gazetecilere yurt dışına çıkışta 'evrak şartı'

BYEGM Yardımcısı Okutan, “Gri pasaportla yurt dışına çıkacak gazetecilerin, ‘basın kartı taşıyan bu gazetecinin yurt dışına çıkışında sakınca yoktur’ ifadesini içeren yazıyı, BYEGM’den alması şartıyla, yurt dışına çıkışına izin veriliyor” dedi.

Gazetecilere yurt dışına çıkışta 'evrak şartı'

Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Okutan, Anadolu Ajansı’na (AA) 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında, Türkiye’deki gazetecilerin yurt dışına çıkışları ve pasaport konusunda yaşadıkları sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Emniyet Genel Müdürlüğünün, gazetecilerin yurt dışına çıkışlarıyla alakalı OHAL çerçevesinde aldığı yeni kararı bulunduğunu, bu kapsamda havalimanlarına bir yazı gönderildiğini belirten Okutan, şunları söyledi:

“Uygulama OHAL süresince geçerli olacak”

“Bundan böyle gri pasaportla yurt dışına çıkacak gazetecilerin, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünden aldıkları ve ‘basın kartı taşıyan bu gazetecinin yurt dışına çıkışında sakınca yoktur’ ifadesini içeren yazıyı BYEGM’den alması şartıyla, yurt dışına çıkışına izin veriliyor.

“Elinde pasaportu bulunan gazetecilerin yurt dışına çıkmadan önce mutlaka bu evrakı genel müdürlüğümüzden alması gerekiyor. Arkadaşlarımız gidiyor, mağduriyet yaşıyor. Bu mağduriyetin yaşanmaması için bu yazıyı, zamanında almalarını önemle rica ediyoruz.”

Okutan, şu an için bu uygulamanın OHAL süresi boyunca geçerli olacağını, sonrasına ilişkin alınmış bir karar olmadığını kaydetti.

BYEGM’den yazı alınacak

BYEGM’nin resmi internet sayfasında konuya ilişkin yapılan bilgilendirmeye göre, basın kartı sahibi basın mensuplarının yurt dışına çıkışlarında kolaylık sağlanması amacıyla, gri pasaport almalarının temini için Genel Müdürlük tarafından yurt dışı görev onayı düzenleniyor.

Öte yandan, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 23 Temmuz’da konuya ilişkin yazısında, hizmet damgalı pasaport hamillerinin yurt dışına çıkışlarında, görevlendiren kamu kurumunca düzenlenecek olan “pasaport hamilinin yurt dışına çıkmasına mahsur olmadığına ilişkin bir yazının ibraz edilmesi halinde, çıkış işlemleri yapılacak.

Bu bağlamda, BYEGM tarafından adlarına yurt dışı görev onayı düzenlenerek hizmet damgalı pasaport alan basın kartı sahibi basın mensuplarının, yurt dışına seyahat planlamalarında Genel Müdürlüğe yazılı olarak başvurmak suretiyle, bu yazıyı talep etmeleri gerekiyor.

Basın mensuplarından gelen taleplere ilişkin yapılan değerlendirmeler neticesinde, durumu uygun görülenlere, “yurt dışına çıkışlarına engel bulunmadığına dair bir yazı” düzenlenerek veriliyor.

Güncelleme Tarihi: 11 Ağustos 2016, 13:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER