Gazetecilerin yüzde 5 gecikme faizi iptal!

Anayasa Mahkemesi, gazetecilere fazla çalışma ücretlerini zamanında ödemeyen işverenlerin bu ücretleri geçecek her gün için yüzde 5 fazlasıyla ödemesini içeren düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı buldu ve iptal etti. AYM’nin kararına tepki gösteren CHP Milletvekili Utku Çakırözer, “Halkın haber alma hakkı daha da zedelenecek” dedi.

Gazetecilerin yüzde 5 gecikme faizi iptal!
Anayasa Mahkemesi, gazetecilerin fazla mesai ücretlerinin zamanında ödenmemesi durumunda, ödenmediği süre boyunca her gün işletilecek olan yüzde 5 faizi haksız ve ölçüsüz buldu.

Bakırköy 13’üncü İş Mahkemesi’nin itirazını inceleyen AYM, gazetecilere fazla çalışma ücretlerinin gününde ödenmemesi halinde bu ücretlerin her geçen gün için yüzde beş fazlasıyla ödenmesini Anayasa’ya aykırı bularak iptaline karar verdi.

‘GAZETECİLERİN ÜCRET HAKLARI ELLERİNDEN ALINDI’

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Anayasa Mahkemesi’nin gazetecilere fazla mesai ücretlerine ilişkin iptal kararını değerlendirdi. Çakırözer, “Bu madde gazetecilerin halkın haber alma hakkına tam olarak hizmet edebilmesinin güvencesiydi. Ama gazetecilikteki patronların teşebbüs hürriyeti, basın ve ifade özgürlüğünün önüne kondu. İktidarın ve işverenlerin ağır baskısı altındaki gazetecilerin ücret hakları ellerinden alındı. Gazeteci kovmak kolaylaştı. Zaten işsizliğin en çok yaşandığı mesleklerden biri olan gazetecilikte işsizlik daha da artacak” dedi.

Kararın, hükümete yakın medyada kapsamlı işten çıkarmaların yaşandığı bir dönemde alındığına dikkat çeken Çakırözer, Meclis’teki tüm partilere basın ve ifade özgürlüğünün daha fazla yara almaması için derhal yeni bir kanuni düzenleme yapılması çağrısında bulundu.

‘GAZETECİ KOVMAK KOLAYLAŞACAK’

AYM’nin kararıyla gazetecilerin işten çıkarılmasının kolaylaşacağını belirten Çakırözer, “Gazetecilik zaten işsizliğin en çok yaşandığı iş kollarından biri. Bu durumda bu kararın alınması gazeteciliği daha güvencesiz bir meslek haline getirecek. İşten çıkarmalar artacak, meslekteki işsizlik oranı artacak. Zaten ağır yaralı olan basın ve ifade özgürlüğünde bir yara daha açılacak. Halkın haber alma hakkı daha da zedelenecek” ifadelerini kullandı. (DUVAR) 

Güncelleme Tarihi: 21 Kasım 2019, 10:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER