Güçlükonak Katliamı 19. yılında protesto edildi

Güçlükonak Katliamı faillerinin 19. yılında düzenlenen protesto eylemiyle bulunması istendi.

Güçlükonak Katliamı 19. yılında protesto edildi

Şırnak’ın Güçlükonak İlçesi’ne bağlı Taşkonak Köyü’nde, 15 Ocak 1996 tarihinde 11 köylünün askerlerce yakılarak katledilmesinin üzerinden 19 yıl geçmesine rağmen sorumluların ortaya çıkarılmaması protesto edildi.

Protesto eylemine Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak il örgütleri, Şırnak ve İdil belediye eş başkanları, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği (MEYA-DER) temsilcileri katıldı.

Yapılan açıklamada olaydan 13 yıl sonra, dönemin İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Adnan Ekmen’in “katliamı PKK’nin değil, JİTEM yani devletin gerçekleştirdiğini söylediğini” belirtilerek, AİHM’in Türk devletini bu katliamdan dolayı mahkum etmiş olmasına rağmen, faillerinin bulunmadığı ifade edildi.

Güçlükonak’ta ne oldu?

“1996 yılının 10-12 Ocak tarihleri arasında askerler Güçlükonak ilçesine bağlı Çevrimli ve Yatağan köylerine baskın yaptı. Baskın sonucu PKK’ye yardım ettikleri gerekçesiyle Abdullah İlhan, Ahmet Kaya, Ali Nas, Neytullah İlhan, Halit Kaya ve Ramazan Oruç’un gözaltına alınarak Taşkonak Jandarma Taburu’na götürülüp işkenceyle öldürüldü.

“15 Ocak 1996 tarihinde ise Koçyurdu köy muhtarı ve aynı zamanda korucu olan Mehmet Öner’i arayan jandarmanın gözaltındakileri serbest bırakacaklarını ve onları almak için bir minibüs göndermelerini istediklerini söyledi. Tabura giden 4 korucunun da öldürüldü.

“16 Ocak 1996’da Genelkurmay Başkanlığı, Ankara’dan Güçlükonak’a getirilen gazetecilere, PKK’nin yolcu minibüsüne saldırdığını söyledi. Gazeteler de, ‘PKK katliamlara doymuyor. Şırnak’ta yolcu minibüsünü durduran PKK’lılar 11 vatandaşımızı katletti’ şeklinde yazdı.

“Olayın ardından Genelkurmay açıklamasındaki çelişkiler nedeniyle İstanbul’da, ‘Barış İçin Biraraya Çalışma Grubu’nun çağrısıyla STK’ların oluşturduğu heyetle Güçlükonak’ta incelemelerde bulunuldu. Hazırlanan rapor, Güçlükonak katliamının devletin yaptığını ortaya çıkardı.

“Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ordunun Güçlükonak Katliamı’ndaki rolünü kamuoyuna açıklamalı.

“Hukuk işletilsin. Güçlükonak katliamının sorumluları yargılansın. Katliam mağdurlarının bulunduğu toplu mezarda kimliklendirme çalışması yapılsın, her ailenin bir mezarı olsun.”

Güncelleme Tarihi: 16 Ocak 2015, 22:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER