Haksız 'Gezi' Gözaltısından Devlete Ceza

Devlet, Gezi sürecinde dört gün haksız şekilde gözaltında tutulan Erasmus öğrencisi Fransız Elisa Couvert’e 500 TL tazminat ödeyecek.

Haksız 'Gezi' Gözaltısından Devlete Ceza
  Erasmus programı çerçevesinde Galatasaray Üniversitesi'nde öğrenciyken ve İnsan Hakları Derneği’nde (İHD) stajyerken Haziran 2013’te Gezi eylemleri sırasında gözaltına alınan ve dört gün gözaltında tutulan öğrenciElisa Marianne Couvert, haksız gözaltıdan devleti 500 TL para cezasına mahkum ettirdi.

Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) binasında 11 Haziran’da gözaltına alınan Fransa yurttaşı Couvert, “SDP terör örgütüne üye olmak” şüphesiyle dört gün Emniyette gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakılmıştı. 25 Haziran 2013 günü ise sınırdışı edilmişti.

Devlet Couvert’e tazminat ödeyecek

Duruşma sonunda mahkeme başkanı Sadık Özkan, Hazine avukatı Ayşe Erdenur Baykal’ın davanın reddedilmesi talebini kabul etmedi ve Cumhuriyet savcısı Mehmet Murat Dalkuş’un mütalaasına paralel olarak tazminat talebini uygun buldu. Ancak Couvert 50 bin TL tazminat talebinde bulunurken mahkemenin belirlediği tutar 500 TL de kaldı. 16 Ekim’de verilen karar avukatlara tebliğ edildi.

Couvert’in avukatlar Fazıl Ahmet Tamer ve Gülizar Tuncer, bir yandan Couvert’in sınırdışı edilmesini önlemeye çalışırken diğer yandan mahkemeler önünde haksız gözaltı yaşadığı ve özgürlüğünden mahrum bırakıldıklarına inandıkları öğrencinin hakkını aramak için mücadele verdiler.

Savcılık: Kanıt yok

24 Haziran 2013 tarihinde sınır dışı edilen genç Fransız, Türkiye’de ajanlık yapmakla da suçlanmış fakat daha sonra hakkında Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı takipsizlik kararı vermişti.

Savcılığın Couvert’le birlikte gözaltına alınan 23 kişi için verdiği kararında “Şüphelilerin belirtilen eylemlere katıldıklarına dair herhangi bir görüntü, tespit veya başka delil elde edilemediği, marjinal terör örgütleriyle irtibatlı olduklarına ve bu grupların yönlendirmesiyle Taksim Meydanı’nda bulunduklarına dair her türlü şüpheden uzak ve yeterli delil elde edilememiştir.” ifadeleri yer almıştı. / Bianet

Güncelleme Tarihi: 15 Kasım 2014, 13:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER