Hasta Mahpuslar Birbirine Bakıyor

Ağır hasta mahkum Hasan Kaçar beş aydır Adli Tıp Kurumu’ndan rapor bekliyor. Kardeşi, hasta mahpusların kaldığı Metris R Tipi’nde refakatçi olmadığını, hastaların birbirine bakarak yaşamaya çalıştığını anlattı.

Hasta Mahpuslar Birbirine Bakıyor
Hasan Kaçar 29 yaşında, 10 yıldır cezaevinde. 2003’te 19 yaşındayken tutuklandı, yargılandığı PKK davasında müebbet hapis cezası aldı.

“İleri derecede Ankilozan spondilit hastalığından dolayı hareket edemiyor, ellerini ve boynunu hareket ettiremiyor. Konuşma zorluğu çekiyor, ince ve kalın bağırsağından ameliyat oldu, cezaevi şartlarında sürekli enfeksiyon kapıyor. Safra kesesinde ciddi sorunlar var. Ağır ilaçlar aldığı için karaciğer ve böbrekte emilim sıkıntısı var.”

“Sürekli kemik ve eklem ağrıları çekiyor, yaklaşık 40 kilo.”

Kaçar’ın kardeşi Asiye Kaçar, kardeşinin sağlık durumunu bianet’e böyle anlattı.

“Beş aydır rapor bekliyor”

Hasan Kaçar, beş aydır Metris R (Rehabilitasyon) Tipi Hapishanesi’nde Adli Tıp Kurumu raporu bekliyor.

Asiye Kaçar, “Cezaevi şartları hastalığını hızla ilerletiyor. Metris’in koşulları çok kötü. Haziran ayından beri Metris cezaevinde ve geldikten sonra daha da hızlı ilerledi hastalığı” diyor.

“Metris’te hastalar bir arada tutuluyor, onlara bakacak kimse yok. Hastalar birbirlerine bakıyorlar. Eli kolu olmayanlar, yatalaklar birbirine refakat ediyor.”

“Belki de Metris’te bütün hastalar yalnız olduklarını hissettiler ve sürekli bırakılma umudu da oldu, sürekli hastaneye götürülüp getirildiler, alıştıkları düzen ve hava da değişti. Bunların hepsini düşününce psikolojik olarak da çöktüklerini düşünüyorum.”

“Bayramda açık görüşe gittim, elimi heyecanla uzattım ‘merhaba’ dedim. Ama elini kaldırıp bana uzatamadı, sadece gülümsedi.”

“Ne zaman rahatça uyuduğunu hatırlamıyor.”

“Her hafta beş tabut çıkıyor”

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) de Kaçar’ın yemek yiyemediğini, çorba ve meyveyle beslendiğini, bu durumuna rağmen hala hapishanede tutulduğunu açıkladı.

CİSST, Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre 2010’da 252, 2011’de 268, 2012’de 260 mahpusun hapishanelerde yaşamını yitirdiğine dikkat çekti:

“Türkiye’deki hapishanelerden her hafta beş tabut çıkıyor.”

154 ağır hasta var

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu üyesi Necla Şengül, bianet’e yaptığı açıklamada, 10 Eylül’de hazırladıkları son raporda, 154’ü ağır olmak üzere 526 mahpus olduğunu söyledi.

Bir adli mahpusun yakını da Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’ne yaptığı açıklamada, Metris R Tipi Hapishanesi’ndeki şizofreni hastası kardeşinin bir yıldır tek kişilik hücrede tutulduğunu anlatmıştı.  / Bianet

Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2013, 14:45
YORUM EKLE
YORUMLAR
Gül
Gül - 11 yıl Önce

yeter artık buzülüm bitmeyecek hastanenin zundan yuldaşım seni seviyorum hasan çıkacak. emin ol özgürgünlere yakınız inanç sunsuz dur can

SIRADAKİ HABER